Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ιδιωτικές Κλινικές: Στον Ευρωπαίο Επίτροπο το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ



Στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνο για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, κ. Αntonio Tajani, βρίσκεται από την Παρασκευή, σχετική επιστολή με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Ιδιωτικών Κλινικών και σχετίζονται με το μείζον θέμα αναφορικά με τις καθυστερήσεις των πληρωμών, με αποτέλεσμα να απειλείται ευθέως, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών, αναγκάζεται να απευθυνθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο όπως αναφέρει, διότι με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές, ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ξεκάθαρα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/7 που αφορά στις καθυστερήσεις των πληρωμών. Παράλληλα, ο ΣΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι πολλές κλινικές έχουν ήδη κλείσει το προηγούμενο διάστημα και εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα οφειλόμενα, κινδυνεύει συνολικά η βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία, καθώς απασχολεί άμεσα 25.000 εργαζόμενους και συντηρεί έμμεσα, μέσω των συνεργασιών, περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας, καλύπτοντας ταυτόχρονα το 39% των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η επιστολή που υπογράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Νοσοκομείων, μέλος της οποίας είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών (ΣΕΚ) τονίζει την πρωτοφανή ασυνέπεια με την οποία η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Οι εκπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας ήταν προγραμματισμένες να εξοφληθούν από την τελευταία δόση που έλαβε η Ελλάδα (στο πλαίσιο της χρηματοδότησης της από την 'Τρόικα'), με το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ να αντικατοπτρίζει τη μερική εξόφληση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων, που προέκυψαν κατά την περίοδο 2007-2011, διάδοχος των οποίων είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αυτά τα χρέη δεν έχουν εξοφληθεί... Ως αποτέλεσμα, τα χρήματα που δόθηκαν στη χώρα, αντί να κατευθυνθούν απευθείας προς την αγορά, όπως είχε προγραμματιστεί από την Ε.Κ.Τ., παραμένουν εγκλωβισμένα εξαιτίας των βραδυκίνητων – γραφειοκρατικών μηχανισμών του Ελληνικού Κράτους».

Πέρα από τις παλαιές οφειλές, στην επιστολή υπογραμμίζεται και το μείζον ζήτημα των νέων οφειλών.

«Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί νέες συμβάσεις μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Ιδιωτικών Κλινικών και Νοσοκομείων, σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας. Σύμφωνα με τους όρους αυτών των συμβάσεων, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να προκαταβάλει το 90% των οφειλών, μέσα σε διάστημα -το αργότερο- 60 ημερών από την παραλαβή των τιμολογίων που αφορούν τους προηγούμενους μήνες και να εξοφλεί το υπόλοιπο 10%, εντός 6 μηνών! (και όχι μέσα σε διάστημα 60 ημερών, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/7)... Ο ΕΟΠΥΥ προκαταβάλει το 90% των οφειλών με αξιοσημείωτες καθυστερήσεις, ενώ το υπόλοιπο 10% των τιμολογίων δεν έχει καταβληθεί ποτέ από το 2012 έως και σήμερα... Κατά αυτόν τον τρόπο ο ΕΟΠΥΥ παραβιάζει ξεκάθαρα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/7 και συνεπώς ζητούμε την παρέμβαση και την καθοδήγηση σας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/7, γνωστή και ως «οδηγία για τις καθυστερήσεις των πληρωμών», στους οφειλέτες πρέπει να επιβάλλεται η καταβολή τόκων υπερημερίας και αποζημιώσεων για πρόσθετα έξοδα προς τους πιστωτές, αν δεν πληρώνουν εγκαίρως για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Τα αποτελέσματα της αθέτησης των συμφωνημένων όρων από πλευράς Ελληνικού Κράτους και της επιχειρούμενης επιβολής του claw back είναι πλέον ορατά. Το 2014 αρκετές ιδιωτικές κλινικές αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, υπολογίζεται ότι το σύνολο του κλάδου θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του.

Η επιστολή παραδόθηκε στον κ. Τajani στο πλαίσιο του ενημερωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Εκστρατεία για τις καθυστερήσεις πληρωμών», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του αρμόδιου Επιτρόπου, κ. Tajani, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής

Σχετικά με τον ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών είναι η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση ιδιωτικών Νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ΣΕΚ συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εργοδότες της Ελλάδας, συνεισφέρουν σημαντικά στη ελληνική οικονομία και υποστηρίζουν ενεργά τις ανάγκες του εθνικού συστήματος υγείας.

Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο ιδιωτικός τομέας υγείας απασχολεί άμεσα περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους, συντηρεί περισσότερες από 30.000 θέσεις εργασίας μέσω έμμεσων συνεργασιών και επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη με νέες υποδομές, νέα ιατρικά πρωτόκολλα, νέες τεχνολογίες. Καλύπτοντας το 39% των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, ο ιδιωτικός τομέας υγείας συγκρατεί κρίσιμο επιστημονικό δυναμικό στη χώρα σε μια εποχή πουμαστίζεται από brain drain, συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και αναδεικνύει την Ελλάδα ως προορισμό ιατρικού τουρισμού. Λειτουργεί συμπληρωματικά του δημοσίου τομέα υγείας αλλά καλύπτει και επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις υψηλής τεχνολογίας που αδυνατεί να καλύψει το δημόσιο αποτελώντας κομβικό παράγοντα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου