Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Π.Ε.Ε.ΒΙ. ''ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΟ''


Αγαπητοί Συνάδελφοι

Χθες Πέμπτη 26-6-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΙΣΠειραιά με τον νέο Υπουργό Υγείας κο Μ. Βορίδη, κατά την οποία ύστερα από πρόσκληση του ΔΣ του ΙΣΠ και της Προέδρου της κας Ανεμοδουρά, συμμετείχαμε και οι Πρόεδροι των τριών Εργαστηριακών Ενώσεων.

Από το όλο πνεύμα της συζήτησης διαφάνηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η ήδη ακολουθούμενη πολιτική στον χώρο της υγείας.

Η σφικτή δημοσιονομική πολιτική με τις συνεχόμενες μειώσεις στον προϋπολογισμό και οι «μεταρρυθμίσεις» στον χώρο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας θα εξακολουθήσουν να εξελίσσονται, έτσι όπως διατυπώθηκαν και χαράχθηκαν στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν υπογραφεί.

Αυτό για εμάς σημαίνει λιγότερα χρήματα, λιγότερα εργαστήρια, περισσότερα χρέη.

Όσον αφορά τα τρέχοντα θέματα:

1) Ο νέος Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα εκδώσει την υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το εξατομικευμένο όριο (είδος πλαφόν) ανά πάροχο και ανά περιφέρεια πέραν του οποίου θα ισχύει το ατομικό Claw back, έτσι όπως είχαμε καταλήξει στις διαβουλεύσεις με την προηγούμενη ηγεσία.

Μένει να δούμε τι θα προκύψει γνωρίζοντας ότι οι πιέσεις από διαφορετικά συμφέροντα είναι πολλές και ισχυρές.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά τις δαπάνες από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και μετά. Για το πρώτο εξάμηνο θα ισχύσει Claw back το οποίο απ’ ότι διαφαίνεται θα είναι πολύ μεγαλύτερο του 50%...

2) Η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τα φορολογικά όσον αφορά το claw back του 2013 είναι και αυτή έτοιμη και θα ισχύσει σύντομα. Ίδωμεν…

3) Για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι και το 2011, μας είπε ότι τα χρήματα υπάρχουν… αλλά κολλάνε σε γραφειοκρατικά εμπόδια, για το άμεσο «ξεμπλοκάρισμα» των οποίων προτίθεται να προχωρήσει μια «νομική τροποποίηση» που θα άρει τα γραφειοκρατικά προβλήματα.

4) Στο αγωνιώδες αίτημα μας τουλάχιστον για την από δω και μπρος τακτική ροή της αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ, εισπράξαμε ένα χαμόγελο του τύπου «υπομονή, όλα θα φτιάξουν»

Για τα παραπάνω του επιδώσαμε και αντίστοιχο υπόμνημα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Για την Ενημέρωση

Ο Πρόεδρος              Η Γ. Γραμματέας

Σπύρος Κραμποβίτης Μαρία Καλαμάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου