Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Φαρμακοποιοί: Ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας για μείωση του ποσοστού κέρδους, ο Βορίδης τι θα πράξει;



Μπορεί μέχρι στιγμής τα πράγματα να κυλούν ομαλά μεταξύ του νέου υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων των υγειονομικών φορέων που έχει συναντήσει, ωστόσο είναι πολύ πιθανό οι φαρμακοποιοί να αποτελέσουν τη πρώτη και ουσιαστική δυσκολία, που θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ο κ. Βορίδης.

Και είναι βέβαια απορίας άξιο, πότε θα συναντήσει τον κλάδο, καθώς οι πρόεδροι των Συλλόγων είναι γεγονός ότι έχουν ζητήσει εδώ και καιρό την συνάντηση.

Τα θέματα είναι επείγοντα και μεγάλα για τους φαρμακοποιούς με πρώτο και πιο καυτό, την μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15% από 18,5% που είναι περίπου σήμερα, για το οποίο πιέζει αφόρητα η τρόικα και οι δανειστές. Και αυτό φυσικά θα αποτελέσει ένα crash test για τον κ. Μάκη Βορίδη και για το πώς θα χειρισθεί το μείζον αυτό θέμα. Διότι είναι γνωστό, ότι οι φαρμακοποιοί, όπως πολλές φορές έχουμε πει, είναι ένας σκληροπυρηνικός κλάδος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι «δεν μασάει» και μπορεί να τραβήξει τα άκρα, όταν πρόκειται να υποστηρίξει τα συμφέροντά του και τους ασθενείς.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κων. Λουράντος πρόσφατα σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, άστραψε και βρόντηξε για το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους , τονίζοντας, ότι «με καμία μείωση ποσοστού κέρδους δεν συμβιβάζεται ο φαρμακευτικός κλάδος».

Ήδη οι τιμές στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλές και καλώς είναι – τονίζει ο κ. Λουράντος προσθέτοντας ότι με μία περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θα απειληθεί η βιωσιμότητα των φαρμακείων, πολύ απλά, θα κλείσουν τα 2/3 των φαρμακείων. Ήδη τόσο ο κ. Λουράντος, όσο και ο Θεοδοσιάδης του ΠΦΣ, έχουν πολλές φορές πει, ότι στα χρόνια της κρίσης, έβαλαν λουκέτο πολλά φαρμακεία και μία περαιτέρω μείωση, θα σημάνει την απασφάλιση της «χειροβομβίδας».

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ, σημειώνει ότι ήδη στην Ελλάδα το ποσοστό κέρδους είναι πολύ πιο χαμηλά από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή 18,5%, όταν στην Ευρώπη είναι 21,6%, με την τρόικα να επιδιώκει περαιτέρω μείωση που θα φθάσει στο 15%. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους παρά το γεγονός ότι το ποσοστό κέρδους είναι χαμηλό στο 3%, οι τιμές δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ δηλώνει ακόμη, ότι με τόσο χαμηλές τιμές στην Ελλάδα, είναι εύλογο να πραγματοποιούνται εξαγωγές σε πολλά σκευάσματα και ήδη εμβόλια και άλλα ευπαθή σκευάσματα που χρειάζονται ψυγείο αυτή την στιγμή είναι εξαφανισμένα από την αγορά.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με καμία μείωση του ποσοστού κέρδους» επαναλμβάνει, τονίζοντας ότι ήδη η γεωγραφία στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή, με διάσπαρτα φαρμακεία σε όλη την χώρα ηπειρωτική και νησιωτική, ενώ ήδη πολλά φαρμακεία μεταφέρονται από στενά σε κεντρικούς δρόμους προκειμένου να επιβιώσουν.

Για την πολιτική διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, ο κ. Λουράντος υποστηρίζει ότι «τα Σούπερ Μάρκετ θέλουν να γίνουν φαρμακεία και όχι το αντίθετο», προσθέτοντας ότι μία γνωστή και ευπώλητη κρέμα η οποία κοστίζει 4,99 ευρώ το Σούπερ Μάρκετ μπορεί να την πουλήσει ακόμη και 7 ευρώ, ενώ εάν ένα φαρμακείο την πουλήσει 5 ευρώ θα έχει πρόβλημα.

Αναφερόμενος στην αγορά φαρμάκου στην Ευρώπη, ο κ. Λουράντος επισημαίνει ότι είναι ελεύθερη καθώς οι αποστάσεις εκεί είναι τεράστιες και επομένως, μπορεί ο πολίτης να βρει τα αναγκαία του φάρμακα όπως αναλγητικά κλπ. σε Σούπερ Μάρκετ όπου δεν υπάρχει φαρμακείο. Ωστόσο στην Ευρώπη, είναι θεσπισμένο ένα πάγιο ποσό ανά συνταγή που εκτελείται καθώς και μία υπερωριακή αμοιβή για όσα φαρμακεία παραμένουν ανοικτά μετά από κάποια ώρα, στοιχεία τα οποία φυσικά είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, όπου οι φαρμακοποιοί αποτελούν στην κυριολεξία το «πρώτο και βασικό σκαλοπάτι» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα πoυ απασχολεί τον κλάδο, είναι το clawback, καθώς πληροφορίες αναφέρουν, ότι πρόθεση της τρόικας είναι το το χαράτσι αυτό να μοιραστεί εκτός από την βιομηχανία και στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί φυσικά πληρώνουν rebate και δεν συζητάνε το clawback. Αντίθετα, έχουν αποφασίσει να στοχοποιήσουν τον αρχιτέκτονα της πολιτικής αυτής, που είναι ο Τζουζέπε Καρόνε της Task Force και ο οποίος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της τρόικα, είναι υπεύθυνοι για την σοβαρή και δραματική καττάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, όσο και οι πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου