Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΙΣΡ: Αναστολή συμβάσεων με το Γραφείο Συγκοινωνιών από τους ιατρούς του Ι.Σ. Ρόδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγαπητοί Συμπολίτες μας,

Σας είναι γνωστό, ότι οι περισσότεροι από εσάς για την απόκτηση ή την ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι απαραίτητη η έκδοση πιστοποιητικού Υγείας μετά από πλήρη κλινική εξέταση από συμβεβλημένους ιατρούς με το Γραφείο Συγκοινωνιών (Παθολογικής και Οφθαλμoλογικής ειδικότητας ).

Σας υπενθυμίζουμε πως η αμοιβή που κατέβαλε κάθε πολίτης για την ιατρική αυτή εξέταση μέχρι και πριν ένα χρόνο (31 Μαΐου του 2013) γινόταν μέσω ενός παραβόλου του δημοσίου αξίας 90 ευρώ από τα οποία τα 20 ευρώ μεικτά αναλογούσαν για τον Παθολόγο και 20 ευρώ για τον Οφθαλμίατρο ενώ τα υπόλοιπα 50 ευρώ εισπράττονταν από το κράτος (στο όνομα των ιατρών). Σημειωτέο πως υπάρχουν ακόμα οφειλές από το 2012 & 2013.

Από 1η Ιουνίου του 2013 η αμοιβή του ιατρού γίνεται απευθείας από τον ενδιαφερόμενο και προσκομίζει ως δικαιολογητικό της εξέτασης την Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 ΦΕΚ 262/16-1-2011 η ιατρική αμοιβή ορίζεται στα 10 ευρώ μεικτά (δηλαδή λιγότερο των 6 ευρώ) χωρίς ωστόσο, να λάβει υπόψη του την κειμένη νομοθεσία 35 σελίδων για παθήσεις που πρέπει ο ιατρός να εξετάσει, να αξιολογήσει και στο τέλος να εκτιμήσει για να βεβαιώσει την ικανότητα του υποψηφίου οδηγού.


Σε πρόσφατη συνέλευση των συμβεβλημένων ιατρών στον ΙΣΡ ετέθη το παραπάνω ζήτημα με το γραφείο Συγκοινωνιών και αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους ιατρούς η ακύρωση όλων των συμβάσεων με το Γραφείο Συγκοινωνιών και παράλληλα εξουσιοδότησαν το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου δια του προέδρου του να προβεί σε διαπραγμάτευση για διορθωτικές ενέργειες του Υπουργείου.

Είναι αδιανόητο ο ασφαλισμένος - υποψήφιος οδηγός να καταβάλλει παράβολο 80 € υπέρ του Υπουργείου Μεταφορών για τη συμμετοχή του στην εξεταστική διαδικασία για την απόκτηση της άδειας οδήγησης και ο κάθε ιατρός που όχι μόνο εξετάζει αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη, να αμείβεται με 10 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι ένα από τα παράβολα υπέρ του δημοσίου για την απόκτηση άδεια οδήγησης είναι και αυτό της έκδοσης του νέου τύπου διπλώματος δίκην πιστωτικής κάρτας όπου το κόστος του ανέρχεται στα 30 ευρώ. Ενώ η αμοιβή 2 ιατρών (Παθολόγου – Οφθαλμίατρου) είναι 20 ευρώ !

Πιο εμφατικό επιχείρημα που να αποδεικνύει τον παραλογισμό του κράτους και την απαράδεκτη και αντισυμβατική συμπεριφορά που αντίκειται στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας δεν πιστεύουμε να υπάρχει.

Ως Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου ζητάμε την κατανόηση των πολιτών για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και ευελπιστούμε σε μια γρήγορη διορθωτική κίνηση της υπόθεσης, με τις ενέργειες, τόσο της Διεύθυνσης του Γρ. Συγκοινωνιών, όσο και του αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου που προΐσταται της υπηρεσίας αυτής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Χρήστος Απ. Μαντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου