Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Χρειάζονται αλλαγές στη χώρα και ειδικά στην υγεία

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Το μήνυμα των εκλογών είναι σαφές: Οι Έλληνες δεν θέλουν ακόμη ανατροπή της κυβέρνησης. Έχουν ανάγκη όμως για αλλαγές. Συνεπώς, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οφείλουν να τις κάνουν – αρχής γεννωμένης από την υγεία.

Το αποτέλεσμα της κάλπης κατέδειξε για πρώτη φορά νίκη ενός αριστερού κόμματος στη χώρα. Όσο και αν αυτή αφορά ευρωεκλογές και όχι βουλευτικές, το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Και προμηνύει ότι – αν δεν υπάρξουν αλλαγές – θα έχουμε ανατροπή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Όπως είχα αναφέρει σε παλαιότερο σημείωμά μου, τα έργα και ημέρες του Άδωνι Γεωργιάδη στην υγεία, θα επηρέαζαν σε σημαντικό βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών. Είτε θετικά είτε αρνητικά. 

Έχω τη βεβαιότητα λοιπόν ότι όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους 3-4 μήνες στο χώρο της υγείας, έδρασαν σε βάρος της κυβέρνησης. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απέτυχε να πείσει ότι, με τις αλλαγές που επιχειρεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα.

Οι πολίτες θέλουν τις αλλαγές. Αλίμονο αν πιστέψει κανείς ότι ήταν ευχαριστημένοι με το σύστημα του πρώην ΙΚΑ. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέδειξε – όχι μόνο ανικανότητα – αλλά και αδιαφορία να αντιμετωπίσει το πιο «καυτό» ζήτημα: την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εκατοντάδων χιλιάδων ανασφαλίστων. 

Εδώ και καιρό, ο Άδωνις έχει υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο. Αν πράγματι, λοιπόν τα μέτρα που θα ανακοινώσει – πιθανότατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – καταφέρουν να ανακουφίσουν τα θύματα του Μνημονίου, τότε ναι η κυβέρνηση θα έχει μία ευκαιρία να αναστρέψει τη δεινή κατάσταση μετά το χθεσινό χαστούκι στις ευρωεκλογές.

Η χώρα και το σύστημα υγείας ειδικότερα έχουν ανάγκη και άλλες αλλαγές. Θα μείνω μόνο σε μία, που θεωρώ την πιο στρατηγική: Επιλογή και τοποθέτηση ικανών ανθρώπων σε φορείς του δημοσίου. Για παράδειγμα, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο οργανισμό με προϋπολογισμό κοντά στα 9 δις. Και όμως, διοικείται από κομματικά επιλεγμένα στελέχη. Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία, ορισμένα από τα οποία έχουν δαπάνες γύρω στα 150-200 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά φανερά τραυματισμένη. Όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δείξει ότι γυρίζει σελίδα με έναν ανασχηματισμό. Όσον αφορά στην Υγεία, φαίνεται ότι οι πιθανότητες να παραμείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι για την ώρα μοιρασμένες…

2 σχόλια:

  1. Αν κάνετε μια ανάλυση σε βάθος θα δείτε ότι ο Αδωνις είναι η αιτία της πτώσης της Ν.Δ στις εκλογές και αν ο Σαμαράς δεν πάρει μέτρα έπεται συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήταν αστείο να φύγει ο Άδωνις,που καθάρισε -εν μέρει μόνο-την κόπρο των ΙΚΑτζήδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή