Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Δελτίο Τύπου ΙΣ Πύργου - Ολυμπίας

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄1 - ΠΥΡΓΟΣ 27100 Πύργος 07-05-2014 
ΤΗΛ: 2621 0 22311 - ΦΑΞ: 2621 0 20044 Α.Π.: 484 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Γ.Σ. ΤΟΥ Π.Ι.Σ ΤΗΣ 03-05-2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 03-05-2014 σε ολομέλεια και με την παρουσία των εκπροσώπων και των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας, η Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ με κύριο θέμα την επεξεργασία και έγκριση ενός τελικού σχεδίου νομοθεσίας για την άσκηση της Ιατρικής και την αντίστοιχη λειτουργία και τις ευθύνες των Ιατρικών Συλλόγων προς τους ιατρούς μέλη τους και την κοινωνία, που εκτιμάται να ισχύσει τα επόμενα 30 χρόνια.

Σ αυτή τη διαδικασία ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας (μετά από τρεις συνεδριάσεις του Διοικητικού του Συμβουλίου), υπέβαλλε ένα σύνολο αρκετών προτάσεων για τροποποιήσεις επί της νομοθεσίας, οι οποίες έτυχαν ιδιαίτερης μνείας και από το Προεδρείο του Π.Ι.Σ. αλλά και αναρτήθηκαν ως συμπληρωματικές αντιπροτάσεις επί συγκεκριμένων άρθρων μαζί με το προς επεξεργασία τελικό κείμενο του Π.Ι.Σ και της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τη αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας. ΄Εγινε μεταξύ άλλων μια πρόταση, ώστε να εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας η δυνατότητα να θεωρούνται ως μεταπτυχιακές σπουδές ή ότι άλλο αντίστοιχο υπάρχει ( π.χ. master), τα χρόνια ειδίκευσης που ακολουθούν οι ιατροί, μετά την απόκτηση του πτυχίου τους , για λήψη ειδικότητας που είναι από τρία ως και εφτά χρόνια σε Πανεπιστημιακά και άλλα Νοσοκομεία της χώρας, κάτι που ήδη ισχύει στις Πολυτεχνικές Σχολές και όχι μόνο. 

Αρκετές εκ των προτάσεών μας έγιναν αποδεκτές αφού εκτιμήθηκε ότι προέρχονται από ένα Προεδρείο (το δικό μας) με μια μεγάλη εμπειρία που προκύπτει από την πολύχρονη ενασχόληση με τα Διοικητικά τόσο του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας όσο και τη συμμετοχή του Προέδρου του για σχεδόν 9 χρόνια στο Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. Απαλείφθηκαν κάποιες διατάξεις από το τελικό κείμενο που αφορούσαν πειθαρχικές διαδικασίες εκτιμώντας ότι δεν ήταν αναγκαίες ή ότι αναφέρονται σε προηγούμενα άρθρα και εγκρίθηκε η τετραετής διάρκεια των νέων Δ.Σ. και κατά συνέπεια η διενέργεια των αρχαιρεσιών των Ιατρικών Συλλόγων κάθε 4 χρόνια.

Παρέμεινε, λόγω πολλών αντιρρήσεων για τον προτεινόμενο περιορισμό, ο παλαιός αριθμός εκπροσώπων των Συλλόγων προς τις Γενικές Συνελεύσεις του Π.Ι.Σ., μαζί και με την συμμετοχή των Προέδρων των Δ.Σ. (υπήρξαν αντιρρήσεις) και εν κατακλείδι θα μπορούσαμε να πούμε ότι, το τελικό κείμενο, ωθεί σε κάποιους βηματισμούς πιο σύγχρονους, το συνολικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Ιατρικών Συλλόγων. Κάνοντας έτσι πιο αυστηρό το πλαίσιο λειτουργίας τους. 

Ισχυροποιεί αρκετά την δυνατότητα άσκησης εποπτείας των Δ.Σ. των Ιατρικών Συλλόγων προς τα μέλη του και κατοχυρώνει όπως ήταν αναγκαίο τις εισφορές των μελών των Ιατρικών Συλλόγων και προς τον Σύλλογο αλλά και προς τον Π.Ι.Σ. Θα μπορούσε να ήταν λίγο πιο προωθημένο το τελικό σχέδιο, εκτιμήθηκε όμως ότι σε αυτούς τους βηματισμούς ήταν ικανή να φτάσει και να εγκρίνει η συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ, που έγινε την 3-5-2014.

Μαζί με την σχετικά νέα ιατρική δεοντολογία που διαμορφώθηκε το 2005-2006 από το Υπουργείο Υγείας και έγινε Νόμος του κράτους, εκτιμάται ότι θα έχουμε ένα πιο προωθημένο και πιο σύγχρονο Νομοθετικό πλαίσιο και εργαλείο Διοίκησης τόσο του Π.Ι.Σ όσο και των Ιατρικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα. Για να μπορέσουν έτσι να σταθούν και να ανταποκριθούν στις ανάγκες και του σήμερα αλλά και των επόμενων 20-30 ετών.

Το τελικό κείμενο μετά τις επελθούσες τροποποιήσεις που έγιναν στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Π.Ι.Σ (3-5-2014) αφού θα υποστεί μια τελική επεξεργασία από την Νομική Υπηρεσία του Π.Ι.Σ που δεν θα αλλοιώνει την ουσία και το πνεύμα όσων προτάθηκαν και εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την προαναφερθείσα Γ.Σ., θα σταλεί στον Υπουργό της Υγείας από τον οποίο θα ζητηθεί να τον θεσπίσει Νόμο του κράτους ελπίζοντας (και θα γίνουν προσπάθειες γι αυτό) ότι οι δικές του παρεμβάσεις στο τελικό κείμενο δεν θα αλλοιώνουν το πνεύμα, την ουσία και τις επιδιώξεις του συνόλου του Ιατρικού κόσμου της χώρας, ώστε να δύναται να λειτουργήσει τα επόμενα χρόνια με ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.

Προς το τέλος της Γενικής Συνέλευσης η οποία τερματίστηκε 00.30 π.μ., τη νύχτα, έγινε ειδική μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, οι οποίοι ωθούνται σε επαγγελματικό αδιέξοδο, με τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής τους, με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω του συγκεκριμένου περιοριστικού κονδυλίου γι΄αυτές, τις επιβαλλόμενες μεγάλες επιστροφές χρημάτων και τις πιέσεις για την παρουσία των Ελεγκτικών Εταιρειών όταν υποβάλλονται σχετικοί λογαριασμοί. 

Όλα αυτά και όχι μόνο, οδήγησαν την Γενική Συνέλευση να εγκρίνει την επίσχεση εργασίας των πιο πάνω Ιατρών, που ξεκινάει την Δευτέρα 12-5-2014. 

Επίσης με αφορμή την εφαρμογή εκ νέου του πλαφόν στη συνταγογράφηση, ο Π.Ι.Σ. καταγγέλοντας ως αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική την νέα αυτή νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, προχωράει σε άμεση προσφυγή στην Δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθεί εκ νέου το μέτρο αυτό.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας

Νίκος Γαλανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου