Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Άδωνις: Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να επιλέγουν γενόσημα

Oι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων επιφέρουν άμεσα και μειωμένη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη - Επιπλέον, έχει γίνει διαφοροποίηση στα φάρμακα ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσίαΤρεις «θεραπευτικές» παρεμβάσεις για το μείζον θέμα της χαμηλής κατανάλωσης γενοσήμων στη χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμός της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, επιφέροντας άμεσα και μειωμένη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ασφαλιστική τιμή ή τιμή αναφοράς είναι η τιμή αποζημίωσης του κάθε φαρμάκου που έχει οριστεί από τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασφαλισμένος σήμερα πληρώνει τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, καθώς και συμμετοχή 25%.

Στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, όπως είπε ο υπουργός, έχουν αναρτηθεί οι νέες ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων, οδηγώντας σε μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Μέχρι τώρα η ασφαλιστική τιμή υπολογιζόταν με βάση τις τιμές των φαρμάκων μιας θεραπευτικής κατηγορίας, αλλά ο μέσος όρος προέκυπτε από το 4% των πωλήσεων των φαρμάκων κάθε κατηγορίας. Με τον νέο τρόπο υπολογισμού η ασφαλιστική τιμή προκύπτει από τον μέσο όρο των φαρμάκων που αποτελούν το 20 τοις εκατό των πωλήσεων στην κατηγορία τους. Επιπλέον, έχει γίνει διαφοροποίηση στα φάρμακα ανάλογα με την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία.

«Το σημαντικό είναι και αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο Έλληνας ασφαλισμένος ότι με το νέο σύστημα η διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής μειώνεται, οπότε μειώνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη. Στόχος μας είναι ο ασφαλισμένος να βρίσκει φτηνότερα φάρμακα, και φυσικά γενόσημα με μηδενική συμμετοχή» είπε ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας την αρνητική πρωτιά που έχει η χώρα μας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την χαμηλή κατανάλωση γενοσήμων. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τον στόχο της κατανάλωσης γενοσήμων απο το 20 τοις εκατό στο 60 τοις εκατό. Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν να επιλέγουν γενόσημα» ανέφερε ο υπουργός.

Στα ιδιωτικά φαρμακεία και πάλι η διάθεση ακριβών φαρμάκων

Το δεύτερο μέτρο που προωθεί το υπουργείο Υγείας αφορά τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία. Τα συγκεκριμένα φάρμακα τα οποία προορίζονται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, τα τελευταία τρία χρόνια διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης των ακριβών φαρμάκων, όπως ογκολογικά, ρευματολογικά και άλλα. Η σχετική δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, πρόκειται να υπογραφεί άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα, υπουργική απόφαση για τη χορήγηση των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Στο συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τους φαρμακοποιούς ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου. Για τον έλεγχο της σχετικής δαπάνης ορίζεται μηνιαίο πλαφόν ανά φαρμακείο στα 20.000 ευρώ σε ό,τι αφορά στη δαπάνη των ακριβών φαρμάκων. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να διακόπτει τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων αν διαπιστώνει πρόβλημα στη διάθεση και την κατανάλωση από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Συγκεκριμένα, για σκευάσματα με τιμή έως 100 ευρώ κέρδος είναι 32,4%, από 100 έως 150 ευρώ 28%, από 150 έως 200 ευρώ 23%, από 200,1 έως 300 ευρώ 16%, από 300,1 έως 400 ευρώ 12%, από 400,1 έως 500 ευρώ 9%, από 500,1 έως 600 8%, από 600,1 έως 700 ευρώ 7%, από 700,1 έως 800 ευρώ (6,5%), από 800,1 έως 900 ευρώ 6%, από 900,1 έως 1.000 ευρώ 5,5%, από 1.000,1 έως 1.250 ευρώ 5% και από 1.250,1 έως 1.500 ευρώ 4,25%.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ποσοστό κέρδους τους θα είναι μειωμένο σε σχέση με τα άλλα σκευάσματα που διαθέτουν (μεσοσταθμικά κατά 1,5%).

Με τον τρόπο αυτό -είπε- το συνολικό ποσοστό κέρδους του κλάδου υποχωρεί από το 19% στο 17,5% και επίκειται νέα μείωση, ώστε να φτάσει στο 15%, όπως προβλέπει μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι στο νέο δελτίο τιμών και στη θετική λίστα περιλαμβάνονται 300 νέα φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σε δέκα χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου