Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Διαθ-ΕΣΥ-μότητα über alles



Efsyn.gr

Νοσοκομεία κομβικής σημασίας, όπως τα ογκολογικά «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγιος Σάββας», βάζουν λουκέτο σε κλινικές και βγαίνουν εκτός συστήματος εφημεριών - Διοικήσεις και γιατροί προειδοποιούν για ολέθριες επιπτώσεις στους καρκινοπαθείς.

Νοσοκομεία κομβικής σημασίας, όπως τα ογκολογικά «Αγιοι Ανάργυροι» και «Αγιος Σάββας», βάζουν λουκέτο σε κλινικές και βγαίνουν εκτός συστήματος εφημεριών – Διοικήσεις και γιατροί προειδοποιούν για ολέθριες επιπτώσεις στους καρκινοπαθείς

→Στα νοσοκομεία αυτά πολλά τμήματα βάσιζαν μέχρι τώρα τη λειτουργία τους σε στελέχωση από γιατρούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα, αφού διορισμοί γιατρών στο ΕΣΥ έχουν σταματήσει να γίνονται εδώ και τρία χρόνια



Της Ντάνι Βέργου

Ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτές τις μέρες, λόγω των πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης. Τέσσερα δημόσια νοσοκομεία νευραλγικού χαρακτήρα βλέπουν τις κλινικές τους να βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη. Δύο από αυτά, ειδικά νοσοκομεία του ευαίσθητου τομέα της Ογκολογίας, έχουν ήδη βγει εκτός συστήματος εφημεριών. Οι γιατροί καταγγέλλουν την επικινδυνότητα των σύγχρονων πολιτικών, αλλά και οι διοικήσεις των νοσοκομείων με επίσημα έγγραφά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν «οδηγίες» από το υπουργείο Υγείας «για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας» των νοσοκομείων.

Η νέα αιφνιδιαστική απόφαση της συγκυβέρνησης μέσα στο γνωστό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες θέτει άμεσα σε διαθεσιμότητα όλους τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίοι παλαιότερα υπηρετούσαν στα νοσοκομεία του ΙΚΑ (έκλεισαν πριν από τρία χρόνια). Πρόκειται για 280 γιατρούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, αφού είχαν ξανατεθεί στο ίδιο καθεστώς για παραπάνω από ένα μήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013.

Προφάσεις εν αμαρτίαις

«Προσχηματικούς» χαρακτηρίζει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τους λόγους που εμφανίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη διαθεσιμότητα των γιατρών, δηλαδή την ανάγκη αλλαγής των εργασιακών σχέσεών τους ώστε να αναταχθούν σε πλαίσιο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

«Το γεγονός ότι αυτό είναι τελείως προσχηματικό» -επισημαίνει- «αποδεικνύεται από το ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταργεί την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ αφού ετοιμάζεται να εισαγάγει τον θεσμό των ιδιωτικών χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Αν η κυβέρνηση πραγματικά ήθελε την ένταξη των γιατρών αυτών στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και όχι, όπως είναι προφανές, να συμπληρώσει κάποιους αριθμούς διαθεσιμότητας και απολύσεων που απαιτεί η τρόικα, θα μπορούσε να εφαρμόσει την από δύο και πάνω χρόνια πρόταση της ΕΙΝΑΠ, η οποία είναι συγκεκριμένη και αναλυτική και η οποία φυσικά δεν προϋποθέτει καμία διαθεσιμότητα».

Αποτέλεσμα αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής ενέργειας, η οποία υλοποιήθηκε χωρίς καμία προετοιμασία για τις ολοφάνερες συνέπειές της, είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο νοσοκομεία καταρρέουν: το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι» και το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγιος Σάββας».

Καρκινοπαθείς

Στο πρώτο τίθενται εκτός λειτουργίας -λουκέτο- οι κλινικές Νευρολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής. Οι ασθενείς αναζητούν αλλού θεραπεία, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Καλλιάτσος, γιατρός στο νοσοκομείο, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ και εκπρόσωπος του Κινήματος Νέων Γιατρών. Οι υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου -Καρδιολογική, Παθολογική, Ουρολογική, Γαστρεντερολογική, το Βιοχημικό Εργαστήριο- όχι μόνο υπολειτουργούν, αλλά είναι οριακή η ύπαρξή τους, αφού στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από γιατρούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα.

Αποτέλεσμα είναι το νοσοκομείο ήδη να έχει βγει εκτός εφημερίας από την περασμένη Πέμπτη και εκατοντάδες καρκινοπαθείς ουσιαστικά να βρίσκονται στον δρόμο. Ας σημειωθεί ότι μετά τη ριζική επανακατασκευή και εκ νέου λειτουργία του νοσοκομείου, που είχε κοστίσει πάρα πολλά χρήματα στον ελληνικό λαό, αυτό αποτελούσε βασικό πυλώνα της ογκολογικής θεραπείας. «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε πλήρη αρρυθμία λόγω μιας αδικαιολόγητης απόφασης του υπουργού Υγείας», σημειώνει ο Γ. Καλλιάτσος και διερωτάται «πώς θα εμπιστευτεί ο πολίτης το νοσοκομείο όταν ένα μήνα δουλεύει-ένα μήνα δεν δουλεύει;»

Στο δεύτερο, επίσης ογκολογικό νοσοκομείο, τον «Αγιο Σάββα», εξήντα επτά γιατροί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. «Για εμάς είναι ένα χτύπημα ακραίο, καθώς θα σταματήσουν να λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν κρίσιμα τμήματα του νοσοκομείου. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα μειωθούν τα χειρουργεία και οι θεραπείες των ασθενών και θα επηρεαστούν δυσμενώς όλες οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Νικόλαος Φαλδαμής, ο οποίος σε επίσημο έγγραφό του προς τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Β. Κοντοζαμάνη περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση του νοσοκομείου: «Λόγω της διαθεσιμότητας 67 ιατρών του πρώην ΙΚΑ που συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό του νοσοκομείου, θα επηρεαστεί η λειτουργία σημαντικών τμημάτων του νοσοκομείου. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, θα επηρεαστούν τα εξής: Ακτινολογικό τμήμα (μαγνητική τομογραφία και υπέρηχοι του νοσοκομείου), Παθολογοανατομικό εργαστήριο, Β’ κλινική μαστού κ.λπ. Σημειώνεται επίσης ότι θα μειωθεί κατά 20% τουλάχιστον η αποδοτικότητα του ακτινοθεραπευτικού μας κέντρου που αποτελεί βασικό τμήμα του νοσοκομείου. Είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν κατά διαφορετικά ποσοστά λειτουργικότητας οριζόντια όλες οι κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, αναμένουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις θεραπείες και στα χειρουργεία του νοσοκομείου με αύξηση των λιστών αναμονής».

Και προσθέτει: «Αναμένουμε οδηγίες από μέρους σας για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επηρεαζόμενων τμημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου διαθεσιμότητας και τη μετέπειτα περίοδο. Τα γεγονότα επιβεβαιώνονται και από τα συνημμένα έγγραφα των διευθυντών της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Τεχνικής Υπηρεσίας». «Τα παραπάνω τμήματα παρασύρουν ως ντόμινο και αναστέλλουν όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου. Εισαγωγές ασθενών, χειρουργεία, διενέργειες εξετάσεων, χημειοθεραπειών και ακτινοθεραπειών παραλύουν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου.

Στον κρίσιμο τομέα της ακτινοθεραπείας, οι περικοπές των μνημονιακών πολιτικών έκαναν την αναμονή να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες. Με τις διαθεσιμότητες η αναμονή θα ξεπεράσει το εξάμηνο, αναφέρει ενδεικτικά ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο νοσοκομείο. Ο Κ. Καταραχιάς λέει πως η ενημέρωση από τη διοίκηση είναι ότι από σήμερα ακυρώνονται όλα τα ραντεβού -ακτινοβολίας, μαγνητικής, μαστογραφίας, παρακέντησης ή υπέρηχου μαστού- ενώ κλείνουν δέκα χειρουργικά κρεβάτια.

Αναβρασμός

Την ίδια ώρα, μια σειρά άλλα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, όπως είναι το «Σισμανόγλειο» (κλείνει μία από τις δύο παθολογικές κλινικές), το «Αγία Ολγα» (κλείνει η μονάδα τεχνητού νεφρού) και άλλα. Στα νοσοκομεία αυτά πολλά τμήματα βάσιζαν μέχρι τώρα τη λειτουργία τους σε στελέχωση από γιατρούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα αφού, όπως είναι γνωστό, διορισμοί γιατρών στο ΕΣΥ έχουν σταματήσει να γίνονται εδώ και τρία χρόνια.

Στα νοσοκομεία αυτά επικρατεί αναβρασμός, καθώς οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι έχουν ξεσηκωθεί, απαιτώντας τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των νοσοκομείων και την άρση του απαράδεκτου μέτρου της διαθεσιμότητας. Χθες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στους «Αγίους Αναργύρους» όσο και στον «Αγιο Σάββα», ενώ σήμερα στη μία το μεσημέρι τα σωματεία των εργαζομένων στα τέσσερα νοσοκομεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΙΝΑΠ στο υπουργείο Υγείας.

1 σχόλιο: