Τρίτη 15 Απριλίου 2014

SOS από νεφροπαθείς για την αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα



Μια άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους αγοράς φαρμάκων και για τους νεφροπαθείς επέφερε το πρόσφατο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Οι ασφαλιστικές τιμές πολλών αναγκαίων φαρμάκων, οι τιμές δηλαδή που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μειώθηκαν πέρα από κάθε λογική, σε τιμές πολύ χαμηλότερες των πραγματικών τιμών που αυτά πωλούνται στα φαρμακεία, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών.

Οι ασφαλιστικές τιμές μάλιστα κάποιων φαρμάκων όπως π.χ. των σιδηρούχων σκευασμάτων που χορηγούνται ενδοφλέβια σε αιμοκαθαιρόμενους, είναι χαμηλότερες ακόμη και από το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα της αγοράς. Ως αποτέλεσμα οι νεφροπαθείς επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους την όποια διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής σε πλήθος φαρμάκων που αγοράζουν καθημερινά.

«Δε χρειάζεται να επισημάνουμε πως πολλοί νεφροπαθείς που αδυνατούν να καλύψουν την παραπάνω αύξηση του κόστους των φαρμάκων που λαμβάνουν, θέτουν ήδη τη ζωή τους σε κίνδυνο, σημειώνει η Ομοσπονδία των Νεφροπαθών η οποία καλεί το Υπουργείο Υγείας να διορθώσει άμεσα όλες τις αστοχίες του παραπάνω δελτίου και να εφαρμόσει τη σχετική κοινή Υπουργική Απόφαση (ΔΥΓ3(α)/οικ.4146/15-01-2013) ώστε οι νεφροπαθείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα που χρειάζονται προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου