Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ETAA-TΣΑΥ: ΠΕΡΙ "ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ" ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΤΣΑΥ

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ κλπ για τις επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα το αμέσως προσεχές διάστημα.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα , την Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, παρουσιάστηκε σε κλειστή ενημέρωση της διοίκησης και στελεχών του ΙΚΑ από τον πρόεδρο του Οργανισμού Γερμανικής Ασφάλισης Συντάξεων, δρ Άξελ Ράιμαν, το συνταξιοδοτικό μοντέλο της Γερμανίας που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 - 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης.

Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εργασίας προετοιμάζει τις αλλαγές και αναμένεται να ανακοινωθεί επιτροπή με συντονιστή το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο θα παραδώσει πόρισμα - μελέτη για τις ενοποιήσεις των Ταμείων μέχρι το φθινόπωρο, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 - αρχές 2015 - να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Αναλυτικά οι οκτώ παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

1. Ατομικοί λογαριασμοί στην κύρια ασφάλιση: Κάθε εργαζόμενος θα παίρνει σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχει πληρώσει

2. Ρήτρα αύξησης εισφορών ή μείωσης συντάξεων και για τα ελλείμματα των Ταμείων κύριας σύνταξης: Αυτόματες αναπροσαρμογές των συντάξεων και εισφορών σε περίπτωση που ξεφεύγουν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες.

3. Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες.

4. Ενσωμάτωση επικουρικών Ταμείων στο ΙΚΑ από το 2015: Συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης

5. Αλλαγές στα χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2015: Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις πριν τα 62

6. Μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων: Η ενοποίηση των συντάξεων θα γίνει με μείωση και των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης ώστε το συνολικό ποσό να μην υπερβαίνει το 65%.

7. Είσοδος επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης: Τα Ταμεία που θα αποφασίσουν να δημιουργήσουν επιμέρους κλάδοι με συμφωνία εργαζομένων εργοδοτών για συμπληρωματικές παροχές.

8. Ένα Ταμείο για σύνταξη ως τις αρχές του 2017: Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία

Το ΤΣΑΥ αν και ταμείο αυτοχρηματοδοτούμενο και ανήκον στη κατηγορία των ταμείων που το κράτος δεν εγγυάται την σύνταξη , θα ενσωματωθεί σύμφωνα με τα γραφόμενα στον τύπο, με το ΟΑΕΕ δηλαδή το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων του οποίου ο κλάδος σύνταξης το 2014 έχει ταμειακό «άνοιγμα» 472 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στο υπουργείο Εργασίας.

Είναι Ήλιου φαεινότερο για τους γνωρίζοντες ότι , ένα ταμείο όπως είναι το ΤΣΑΥ , που έχει ταμειακή ρευστότητα πάνω από 200.000.000 ευρώ και προς είσπραξη , ασφαλιστικές εισφορές αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να γίνει ο χρηματοδότης του ΟΑΕΕ .

Το γνωρίζουν άραγε οι Πρόεδροι των Δευτεροβαθμίων Ενώσεων των Υγειονομικών και η Διοίκηση του ΤΣΑΥ;

2 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι ότι θα τό γνωρίζουν αλλά καί εάν δέν τό ήξεραν τώρα θά τό έχουν μάθει,σκοπεύουν όμως νά προωθήσουν κάποιες διαμαρτυρίες?διότι ως γνωστόν τοίς πάσι ακόμα καί τό παιδί εάν δέν κλάψη δέν ξυπνάει νά τό ταίση η μάνα,φανταστήτε αυτοί πού μάς κυβερνάνε.Δέν έφτανε τό ευεργετικό p.s.i. τώρα θά τό αποτελειώσουν τό πτώμα.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ, ΕΠΜΡΟΣ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ ΛΑΜΠΡΟΝ ,ΝΥΝ Ο ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΩΝ θά έλεγε άλλοτε ο ποιητής αλλά τώρα μόνο τά κομματικά σας κουρέλια βλέπω νά μπαλωνετε καί μακάρι νά έχω λάθος.Θωμόπουλος Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πότε δημοσιεύθηκε και ενημερώθηκαν οι ασφαλισμένοι του Τ.Σ.Α.Υ. με αναλογιστική μελέτη για τα οικονομικά του; Για ποιό λόγο οι εισφορές συναρτώνται με την επαγγελματική ηλικία και όχι με το καθαρό εισόδημα; Είναι λογικό ο π.χ. ιδιώτης παθολόγος στα Γρεβενά να καταβάλλει ίδιο ασφάλιστρο με τον μεγαλο-μέτοχο κλινικής απλώς επειδή συμπίπτει η χρονολογία εγγραφής τους στους Ιατρικούς Συλλόγους και το Τ.Σ.Α.Υ; Το μόνο θετικό και δίκαιο για το Τ.Σ.Α.Υ. είναι η ουσιαστική απουσία "κοινωνικών" πόρων, σε αντιθεση με άλλα ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών (π.χ. Τ.Νομικών,Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε).Οι αντιρρησεις και τα επιχειρήματά σας αναμένονται........

    ΑπάντησηΔιαγραφή