Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Επιστολή Ενωσης Καρδιολόγων: Εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτόκολλων



ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

​​​​​​​​ΑΘΗΝΑ 15-04-2014
ΠΡΟΣ : Ε.Κ.Ε.
Υπόψιν : Προέδρου και μελών Δ.Σ.
Κοιν: Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Υφυπουργό κ.Μπέζα Αντώνιο
ΕΟΠΥΥ κ.Κοντό Δημήτριο
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
ΕΠΙΣΤHΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΟΚΟΛΛΩΝ

Αγαπητέ κ.Πρόεδρε,

Στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία, έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή θεραπευτικά πρωτόκολλα από την ΗΔΙΚΑ. Από το Υπουργείο υγείας έχει ανατεθεί με Υπουργική απόφαση ο συντονισμός και η ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στην Ιατρική Εταιρεία Αθηνών η οποία έχει ζητήσει και τη συνδρομή και της ομάδας εργασίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ΗΔΙΚΑ στον τομέα τεχνικού ελέγχου και εφαρμογής των πρωτοκόλλων στη πράξη από τους ιατρούς. Το επιστημονικό έργο και η εκπόνηση των πρωτοκόλλων είναι αρμοδιότητα των επιστημονικών εταιρειών οι οποίες και θα επικαιροποιούν και τα πρωτόκολλα όποτε χρειάζεται.


Η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων πιστεύουμε ότι είναι μείζονος σημασίας διότι είναι ο μόνος τρόπος εξορθολογισμού των δαπανών. Βάσει αυτών θα πρέπει να γίνεται ο οποιοσδήποτε έλεγχος των ιατρών για συνταγογράφηση και όχι με τα λογιστικά κριτήρια που εφαρμόζονται τώρα και για τα οποία όλος ο ιατρικός κόσμος είναι αντίθετος και πρόσφατα και με τις ανακοινώσεις της και η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ). Επειδή η πλήρης υλοποίηση και εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ των πρωτοκόλλων θέλει χρόνο έχει προταθεί στο Υπουργείο Υγείας και έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Υγείας η πρόταση να αναρτηθούν στις επίσημες ιστοσελίδες των επιστημονικών εταιρειών αλλά και στον ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα υπό μορφή κατευθυντηρίων οδηγιών για ενημέρωση των ιατρών και αυτοέλεγχο στη συνταγογράφηση έως ότου ψηφιοποιηθούν και τεθούν σε εφαρμογή από την ΗΔΙΚΑ.

Για την υλοποίηση των κατευθυντήριων οδηγιών που πολλές φορές είναι πολυσέλιδες και την ευκολότερη κατανόηση τους προτείνουμε άμεσα την σύσταση ομάδας εργασίας από εκπροσώπους των ομάδων εργασίας της Ε.Κ.Ε (Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία) και της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος(Ε.Ε.Κ.Ε.) η οποία θα εκπονήσει απλές οδηγίες συνταγογράφησης ανά πάθηση που θα κατευθύνουν και θα προφυλάσσουν επιστημονικά τους συναδέλφους από πιθανή υπερσυνταγογράφηση για την οποία πολλάκις κατηγορούνται από τον ΕΟΠΥΥ και παράγοντες του Υπουργείου. Αυτό θα βοηθήσει και την ΗΔΙΚΑ στο μετέπειτα έργο της.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Θεωρούμε ότι η εκπόνηση των απλών αυτών οδηγιών από την Ε.Κ.Ε. με την συνδρομή της Ε.Ε.Κ.Ε πρέπει να γίνει άμεσα .Θα βοηθήσει να παύσουν οι αναίτιες κατηγορίες σε συναδέλφους μας ότι υπερσυνταγογραφούν, που τώρα στηρίζονται σε λογιστικά κριτήρια μέσων όρων, χωρίς να λαμβάνονται υπ’οψιν οι ιδιαιτερότητες των εξειδικεύσεων των ιατρών και των παθήσεων που βλέπουν, αλλά θα συμβάλλει παράλληλα και στον εξορθολογισμό των δαπανών που ζητάει το Υπουργείο Υγείας αφού θα στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια στα οποία θα ανατρέχει ο ιατρός.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε δυνατή βοήθεια.

Μετά τιμής,

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Φ.Ν.Πατσουράκος Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου