Σάββατο 5 Απριλίου 2014

"Αιμορραγεί" ευρώ το σύστημα ελέγχου του αίματος



Τεράστια αποδεικνύεται πως είναι n οικονομική «αιμορραγία» από τη συλλογή και τον έλεγχο του αίματος στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος», οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων αναγκάζονται να αχρηστεύουν ετησίως 30.000 ακατάλληλες μονάδες αίματος, που προσφέρονται από εθελοντές που δεν απαντούν ειλικρινά στο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να πάρουν άδεια ή άλλη παροχή.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα πληρώνει ετησίως 4 εκατ. ευρώ στον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό για τις 30.000 µμονάδες αίματος που εισάγει, προκειμένου να καλύψει το εθνικό µας έλλειμμα.

Πληρώνει, επίσης, ετησίως 10 εκατ. περισσότερο για τον ορολογικό έλεγχο, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο σχετικός διαγωνισμός.

Τα 96 κέντρα αιμοδοσίας υποχρεώνονται να πληρώνουν σήμερα µε τιμές σχεδόν λιανικής αντιδραστήρια και λοιπό εξοπλισμό, τον οποίο θα μπορούσαν να προμηθεύονται κεντρικά και σε πολύ καλύτερη τιμή.

Ενδεικτικό της εξοικονόμησης που μπορεί να επιτευχθεί είναι ότι από πρόσφατο διαγωνισμό για τον µοριακό έλεγχο, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τιμή 6,28 εκατ. έναντι προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός έχει δρομολογηθεί, αλλά υπάρχουν ενστάσεις στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης των τεχνικών προδιαγραφών.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται προβληματισμοί για τον τρόπο προμήθειας, τις τεχνικές απαιτήσεις και το διαφαινόμενο υψηλό κόστος του αιµοδοσιακοΰ πληροφοριακού συστήματος.

Την ίδια ώρα, έντονη κριτική ασκείται και στην πρόθεση να υπάρξει ένας προμηθευτής και για τα τέσσερα κέντρα αίματος, ενώ εκφράζονται ανησυχίες για το ότι το κράτος θα βρεθεί μελλοντικά σε δυσχερή θέση έναντι του μοναδικού προμηθευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου