Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΠΕΔΥ σε… απόγνωση



Σε κύκλο συνεννοήσεων με γιατρούς και στελέχη του Νοσοκομείου, έχει μπει ο προϊστάμενος του πρώην ΙΚΑ Μυτιλήνης, Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), Μιχάλης Χατζηγιάννης, προκειμένου να μπει σε λειτουργία. Μετά και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπει τη μετακίνηση όλων των γιατρών που είχαν αποσπαστεί στο Νοσοκομείο, στις οργανικές τους, δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, «κανένας γιατρός δεν εμφανίστηκε στη θέση του», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης στην εφημερίδα μας. 

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όλα τα Κέντρα Υγείας από χτες μετονομάζονται σε ΠΕΔΥ - Κέντρα Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι γιατροί είναι παραπάνω στην περιφέρεια του νησιού, απ’ ό,τι στη Μυτιλήνη, μπορούν να μεταφερθούν στο πρώην ΙΚΑ Μυτιλήνης. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση, τουλάχιστον επτά γιατροί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. «Δεν γίνεται το ΠΕΔΥ στη Μυτιλήνη να έχει δύο ειδικευόμενους, αλλά το Κέντρο Υγείας Καλλονής να έχει 16 και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου 14! Είναι αδιανόητο!» επισημαίνει ο κ. Χατζηγιάννης, ο οποίος μετέφερε χτες την εικόνα του πρώην ΙΚΑ με τα άδεια γραφεία στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου και η τελευταία υποσχέθηκε ότι θα στελεχωθεί από σήμερα κιόλας και μέχρι νεοτέρας το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης με δύο έξτρα ειδικευόμενους γιατρούς.

«Πρέπει να καταλάβει η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας ότι το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, δεν δρα ανταγωνιστικά προς το Νοσοκομείο, αλλά ότι είμαστε συνεργάτες στον αγώνα της δωρεάν δημόσιας υγειονομικής εξυπηρέτησης που δικαιούνται οι συμπολίτες μας. Κάθε πολίτης που προσέρχεται στη μονάδα μας και εξυπηρετείται εντελώς δωρεάν, γλυτώνει την ταλαιπωρία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου, το οποίο αφήνεται να παράσχει πιο άνετα τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που είναι και ο σκοπός του», εξηγεί ο κ. Χατζηγιάννης προσθέτοντας ότι οι δύο ειδικευόμενοι γιατροί που αποσπάστηκαν, «δυστυχώς δεν μας καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς». Κι αυτό γιατί, όπως έχουμε γράψει, οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να εφημερεύουν σε απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας, εννιά φορές το μήνα και είναι διαθέσιμοι έτσι, μόνο δύο με τρεις ώρες την ημέρα και αυτό εναλλάξ, αφού έχουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται.

«Είναι αδύνατο να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε έστω και στοιχειωδώς χωρίς τη συνδρομή από το Νοσοκομείο μας, που επαναλαμβάνω, περιμένω να σταθεί η διοίκησή του, στο ύψος των περιστάσεων» καταλήγει ο κ. Χατζηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου