Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αυτά τα κατορθώματα θα τα δείξετε κ. Γεωργιάδη στους ομολόγους σας;



Συνήθως όταν πραγματοποιείται μια Σύνοδος Κορυφής υπουργών της ΕΕ, έστω και άτυπη, οι οικοδεσπότες με περισσή ικανοποίηση, δείχνουν στους φιλοξενούμενους τα κατορθώματα της χώρας τους.

Στη διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ που πραγματοποιείται τις δύο τελευταίες ημέρες στο Ζάππειο, φοβόμαστε ότι ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχει να επιδείξει σπουδαία επιτεύγματα για το χαρτοφυλάκιό του, καθώς ο ίδιος είναι αυτός που συνετέλεσε στην κατάντια της δημόσιας υγείας και περίθαλψης σε τέτοιο βαθμό που σε λίγο καιρό μόνο δημόσια δεν θα λέγεται η υγεία. Θα είναι σε μεγάλο βαθμό ιδιωτική και οι πολίτες της θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στις θεραπείες τους, έστω και υποτυπωδώς.

Βεβαίως ο κ. Γεωργιάδης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα λάβει τα εύσημα για τα κατορθώματά του – ειδικά από την Γερμανική πλευρά- την οποία μάλιστα ευχαρίστησε χθες για την αμέριστη βοήθεια που έδωσε στο κομμάτι της μεταρρύθμισης της υγείας.

Την ίδια ώρα, και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ζάππειο και στην συνέντευξη τύπου που έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, σε απόσταση αναπνοής στην Βουλή, αναμένεται να κατατεθεί το νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων, την μείωση των δημοσίων δαπανών Υγείας, με βασικό άξονα το λειτουργικό κόστος των νοσοκομείων του ΕΣΥ και τον εξορθολογισμό των δαπανών του ΕΣΥ. Το Μεσοπρόθεσμο ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας από 4,483 ευρώ που είναι εφέτος στα 4,300 δισ. ευρώ για το 2018.

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές αυτές, έχει κανείς αμφιβολία, ότι οι δαπάνες στην υγεία και συγκεκριμένα στον νοσοκομειακό τομέα, δεν θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο, σε βάρος των ασθενών; 

Είναι πασιφανές, ότι τα νοσοκομεία με τον σχεδιασμό των μνημονιακών πολιτικών, θα μετατραπούν σε αυτόνομες επιχειρήσεις με στόχο να έχουν ίδια έσοδα και να λειτουργούν γενικότερα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.


Ένας άλλος λόγος ο οποίος οδηγεί τα πράγματα εκεί, είναι και η περίφημη αξιολόγηση και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και υποψήφιος σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Λαικής Συσπείρωσης στον Δήμο Αθηναίων κ. Ηλίας Σιώρας, η αξιολόγηση είναι μεγάλη απειλή για την υγεία, αφού ουσιαστικά συντελείται για να απολυθούν χιλιάδες υγειονομικοί, ένα μέρος των οποίων θα αντικατασταθεί από προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας που θα πληρώνεται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Έναα άλλος τομέας που βαίνει προς ιδιωτικοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, είναι το Κέντρο Δηλητηριάσεων, το οποίο λειτουργεί δεκαετίες στο νοσκομείο Αγλαία Κυριακού και καλύπτει όλη την Ελλάδα. Διαθέτει 9 οργανικές θέσεις γιατρών, από τις οποίες οι 5 είναι κενές, ενώ οι γιατροί ζητούν εδώ και καιρό να καλυφθούν τα κενά. Προφανώς έτσι όπως πάει, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, δεν θα μπορέσει να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο ούτε όλες τις ώρες του μήνα. Είναι προφανές, τονίζει ο κ. Σιώρας, ότι είτε το πάνε για λουκέτο, είτε για ιδιωτικοποίηση. 

Τέλος, αναφορικά με την Πολυκλινική, και εδώ μπήκε λουκέτο και λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία , τονίζει ο πρόεδρος των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό.Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι στέρησαν από τους πολίτες 160 κλίνες ενώ την ίδια ώρα, χρωστούν στους γιατρούς 1,1 εκατ. ευρώ από δεδουλευμένες εφημερίες από το 2012. Και ενώ συζητείται ήδη σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία, παρέλειψε (ηθελημένα άραγε;) να συμπεριλάβει τους γιατρούς αυτούς, οι οποίοι εξωθούνται τώρα να πάνε στα Δικαστήρια και που ίσως δικαιωθούν μετά από πέντε χρόνια.

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα κατορθώματα των μνημονιακών πολιτικών που με τόση φροντίδα και αφοσίωση υπηρετεί ο υπουργός Υγείας και που εάν κάνουν τον κόπο και επισκεφθούν κάποια νοσοκομεία οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, θα έχουν την δυνατότητα να δουν. Και εάν δεν μπορέσουν να αντιληφθούν πόσες κενές οργανικές θέσεις έχει ένα νοσηλευτήριο, ίσως καταλάβουν πόσα ράντζα υπάρχουν με στριμωγμένους ασθενείς, και πόσοι ανασφάλιστοι εκλιπαρούν έξω από τα νοσοκομεία για την θεραπεία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου