Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Κάρτες Υγείας: Εγείρονται ερωτηματικά για την προστασία των πολιτών


Την «όρεξη» σε διάφορους επιτήδειους έχει ανοίξει η αποδόμηση του δημοσίου συστήματος υγείας, με ευθύνη του αρμόδιου υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των πολιτών για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το θέμα των «καρτών υγείας» έφερε στη βουλή με ερώτησή του ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Κικίλιας, προς τους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας στην ερώτησή του, το τελευταίο διάστημα οι διαφημίσεις των επονομαζόμενων «καρτών υγείας» καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο διαφημιστικό τηλεοπτικό χρόνο. Τη δύσκολη αυτή εποχή για τους Έλληνες πολίτες, κάποιοι φαίνεται πως πατούν πάνω στην αγωνία και την ανασφάλεια όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σευπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, τονίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Το γεγονός ότι οι κάρτες αυτές κατακλύζουν καθημερινά με διαφημίσεις μικρούς και μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς καταδεικνύει το μεγάλο περιθώριο κέρδους, χωρίς να προσφέρουν τις ανάλογες ιατρικές υπηρεσίες, λειτουργώντας κατά κύριο λόγο ως μεσίτες με ελάχιστο κόστος.


Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση ότι οι 'κάρτες υγείας' εξασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογες με εκείνες των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλιστικές αλλά μεσιτικές.

Δεδομένου ότι τόσο η διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών όσο και η μεσιτεία ρητά απαγορεύονται, εγείρονται ερωτηματικά για το ρόλο των καρτών αυτών και την προστασία των καταναλωτών».

Ο κ. Κικίλιας ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς απαντήσειςγια το πώς προστατεύεται ο Έλληνας καταναλωτής από την ανεξέλεγκτη προβολή των υπηρεσιών των «καρτών υγείας», εάν η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή έχει καταγράψει περιστατικά εξαπάτησης καταναλωτών από τη χρήση των υπηρεσιών των αντίστοιχων καρτών, ποια είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο νομιμότητας των εταιρειών που εκδίδουν «κάρτες υγείας», καθώς και ποιος φορέας και με ποιο τρόπο πιστοποιεί την ποιότητα αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ώστε να προστατεύονται οι Έλληνες πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταγγείλει το θέμα. Σε σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει πως το «Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου διεπίστωσε ότι η διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών και λειτουργιών έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα και έχει πάρει διαστάσεις, έξω από κάθε λογική και όριο. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κάθε διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών απαγορεύεται και αντίκειται στην ιατρική δεοντολογία και την ηθική του ιατρικού λειτουργήματος».

Με στόχο να δημιουργηθεί μία ασπίδα προστασίας «στη δυνατότητα κάθε πολίτη να απολαμβάνει την παροχή της υγείας του από το Δημόσιο Σύστημα και να μην τον εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι και κερδοσκόποι», ο ΠΙΣ ανακοίνωσε πως θα απευθυνθεί σε όλες τις Δημόσιες Αρχές, αλλά και στις Ενώσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πρακτική.

Πηγή: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου