Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Επόμενος στόχος, τα Κέντρα Υγείας


Με προφορικές, ως επί το πλείστον, εντολές καλούνται γιατροί του ΕΣΥ να κλείσουν όπως όπως τρύπες στο τραγικά υποστελεχωμένο ΠΕΔΥ, ενώ σταδιακά αποκαλύπτονται οι νέες πληγές στα δημόσια νοσοκομεία από το πολυνομοσχέδιο.

Της Ντάνι Βέργου 

Κλειστή λόγω… μεταρρύθμισης παραμένει -ακόμα- η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Οι υποσχέσεις του υπουργείου για πλήρη λειτουργία του ΠΕΔΥ πέφτουν η μία μετά την άλλη στο κενό. Τώρα, το υπουργείο πιέζει τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών να συντομεύσουν τις διαδικασίες, για να λειτουργήσουν πλήρως οι 120 βασικές μονάδες πριν από το καλοκαίρι…

Και τούτο, διότι οι ελλείψεις στη στελέχωση είναι τραγικές: 2 στους 3 γιατρούς γύρισαν την πλάτη στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (περίπου 2.000 από τους 6.000 εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ). Αυτή τη στιγμή, 4 στα 5 ιατρεία των πρώην πολυϊατρείων ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά. Το υπουργείο έχει σαφή γνώση της κατάστασης. Γνωρίζοντας, δε, πως το σχέδιο κάλυψης των σοβαρών ελλείψεων σε κρίσιμες ειδικότητες με τη διαδικασία των προσλήψεων επικουρικών ιατρών δεν θα αποδώσει, εφηύρε την μέθοδο της μετακίνησης ιατρών από τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ στο ΠΕΔΥ!

Αναγκαστικές μετακινήσεις

Για «απαράδεκτες και παράνομες» αναγκαστικές μετακινήσεις κάνει λόγο το προεδρείο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) σε έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, και τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Βασίλη Κοντοζαμάνη, επισημαίνοντας πως «τις τελευταίες μέρες γιατροί δέχονται ακόμη και προφορικές εντολές να φύγουν από τις υποστελεχωμένες περιφερειακές και να μεταφερθούν στις αστικές δομές του ΠΕΔΥ».

Προκειμένου να συγκαλυφθεί η πολλοστή αποτυχία του υπουργού Υγείας «εκπονείται τις τελευταίες ημέρες σχέδιο μετακίνησης γιατρών από τα Κέντρα Υγείας της χώρας στις μονάδες του ΠΕΔΥ, ώστε εν όψει εκλογών να δοθεί η αίσθηση ότι τα προβλήματα επιλύονται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται με προφορικές εντολές και πιέσεις των διοικητών ΥΠΕ και, όπου δεν ευδοκιμήσουν, επιστρατεύονται έγγραφες εντολές, τονίζει. Οπως αυτή του υποδιοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Περικλή Αλεβίζου, ο οποίος κοινοποιεί απόφασή του για εδώ και τώρα «καθημερινή μετακίνηση ενός ιατρού Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας στο ΠΕΔΥ Σαλαμίνας, για την κάλυψη του πρωινού ωραρίου, λόγω σοβαρότατων υπηρεσιακών αναγκών»…

Είναι βέβαιο ότι μετά τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα διαλύσουν και τα Κέντρα Υγείας, εκτιμά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών και καλεί τους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας να αρνούνται να μετακινηθούν με προφορικές εντολές και σε τυχόν έγγραφη εντολή μετακίνησης να προβάλλουν αιτιολογημένα τις αντιρρήσεις τους, ενημερώνοντας τους δήμους και τους φορείς της περιοχής, τις Ενώσεις Γιατρών και την ΟΕΝΓΕ. Ηδη, συντάσσεται εξώδικο της Ομοσπονδίας προς όλες τις ΥΠΕ για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση.

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αθ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ, σε πολλές δομές, κυρίως της περιφέρειας, δεν έχουν οριστεί γιατροί υποδοχής ή ελεγκτές γιατροί κι έτσι δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Συνταγογράφηση γίνεται, αλλά η κίνηση των πολυϊατρείων παραμένει περιορισμένη. Δεν προσέρχεται ο κόσμος, επειδή πλανήθηκε πολλάκις από τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας, προσθέτει.

Χαριστική βολή

Εν τω μεταξύ, στο αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή περιλαμβάνονται και μια σειρά ρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν τη χαριστική βολή στα νοσοκομεία και στα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών. Περισσότεροι από 1.000 οδηγοί που πανελλαδικά καλύπτουν πάγιες-διαρκείς κι επείγουσες ανάγκες, κρίσιμες για τη λειτουργία των νοσοκομείων (μεταφορά ασθενών, αίματος, οργάνων κ.λπ.) τίθενται σε διαθεσιμότητα και μάλιστα μερικοί για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες.

«Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών και δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι επίκειται άμεση εκχώρηση των ανωτέρω λειτουργιών σε ιδιωτικές εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα και ασφάλεια των υπηρεσιών, καθώς και για το κόστος τους που θα μετακυλιστεί στους ασθενείς», επισημαίνουν το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και η 5μελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου.

Οπως καταγγέλλουν, από την παράσταση που έγινε στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού», «έγινε ολοφάνερο ότι οι ανάγκες σε μετακινήσεις που έκαναν οι οδηγοί του “Ευαγγελισμού” θα εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία -γνωστή από παλιά με παρόμοιες δραστηριότητες-, με τεράστιο κόστος για το νοσοκομείο και τους ασθενείς». Για τη μεταφορά μιας φιάλης αίματος από νοσοκομείο σε νοσοκομείο το κόστος είναι 20 ευρώ ανά φιάλη.

«Οταν η ημερήσια ανάγκη της αιμοδοσίας του «Ευαγγελισμού» μπορεί να φτάνει και τις 100 φιάλες, μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημάνει για τα κέρδη της εταιρείας, ενώ εκτός από τις φιάλες αίματος μεταφέρει και άλλα βιολογικά υλικά από και προς τον “Ευαγγελισμό”», τονίζουν.

Την ίδια ώρα, σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα προκαλεί στο «Ασκληπιείο» της Βούλας η διαθεσιμότητα των οδηγών, όπως επισημαίνει το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου. «Το νοσοκομείο έχει διασπορά κτιρίων σε μία έκταση πλέον των 100 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η μετακίνηση ασθενών από κτίριο σε κτίριο. Οι χειρουργημένοι ασθενείς δεν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα κτίρια για τη νοσηλεία τους. Ο ιματισμός και τα αναλώσιμα δεν μπορούν να μεταφερθούν στα τμήματα, εργαστηριακές εξετάσεις αναβάλλονται, το πρόγραμμα εξωτερικής αιμοδοσίας δεν πραγματοποιείται. Και αν απαιτηθεί επείγουσα διακομιδή στην καρδιολογική μονάδα ή στο χειρουργείο; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών μας;»…

Διαθεσιμότητα

Ακόμη μια απόφαση της πολιτικής ηγεσίας που επιτίθεται στο ΕΣΥ είναι η διαθεσιμότητα -για δεύτερη φορά σε έξι μήνες- 250 γιατρών των πρώην νοσοκομείων του ΙΚΑ κι έτσι αιφνιδιαστικά μένουν χωρίς γιατρούς ολόκληρα νοσοκομεία αλλά και πολλές κλινικές νοσοκομείων.

«Οι διαθεσιμότητες σε γιατρούς και οδηγούς, καθώς και η προσπάθεια κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών του ΕΣΥ με 5ετή θητεία», καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των γιατρών του «Ευαγγελισμού», «ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για μαζικές απολύσεις και για άρση της μονιμότητας και στα νοσοκομεία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Ξεκινά μαραθώνιος κινητοποιήσεων

Η ΠΟΕΔΗΝ εξήγγειλε σειρά κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από σήμερα, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η απεργία διαρκείας των οδηγών, φυλάκων-νυχτοφυλάκων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες. Σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 8.00-11.00 π.μ. στα νοσοκομεία, την Τετάρτη 9 Απριλίου οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, την Παρασκευή 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί πεντάωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, από τις 28 Απριλίου ξεκινά 15ήμερο δράσεων για την Υγεία που θα κορυφωθεί με νέα 24ωρη πανυγειονομική απεργία σε συνδιοργάνωση με τις άλλες Ομοσπονδίες της Υγείας.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεκαδες αποσπασεις και μετακινησεις Ιατρων γινονται την τελευταια διετια κυριως στα επαρχιακα νοσοκομεια με συνοπτικες διαδικασιες μεσω περιφερειων, πολλων χιλιομετρων με ασημαντες αποζημιωσεις.Ιατροι κατα κανονα επιμελητες Β των 1200 ευρω σε κρισιμες ειδικοτητες ξεσπιτωνονται,πληρωνουν απο την τσεπη τους τις βενζινες ,εφημερευουν συχνα πανω απο το πλαφον τους με αμφιβολη αποπληρωμη.Για ολα αυτα δεν ανοιξε ρουθουνι ουτε ακουστηκε τιποτε.Τωρα για μια απλη μετακινηση των 100 μετρων στη Σαλαμινα ξεσηκωνεται το συμπαν και ο Βαρναβας πρωτος και καλυτερος.Τι να πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή