Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Αιμοκαθάρσεις με το …σταγονόμετρο για τους νεφροπαθείς! Τι κουρεύει ο ΕΟΠΥΥ



IATROPEDIA

Έκτακτες αιμοκαθάρσεις αλλά με μέτρο θα πρέπει να κάνουν από δω και στο εξής οι νεφροπαθείς καθώς ο ΕΟΠΥΥ με νέο του… φιρμάνι, κόβει όσες θεωρεί ότι είναι υπερβολικές. 

Ούτε εκτάκτως δεν μπορούν να αρρωστήσουν οι νεφροπαθείς και να κάνουν επιπλέον αιμοκαθάρσεις καθώς ο ΕΟΠΥΥ κουρεύει όσες θεωρεί ότι αποτελούν υπέρβαση. 

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού που υπογράφει ο αν. γενικός Διευθυντής: «Σας υπενθυμίζουμε ότι με τα ανωτέρω έγγραφα μας και τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας καθιερώθηκε ως αποδεκτό ποσοστό των μηνιαίων έκτακτων αιμοκαθάρσεων το ένα τοις εκατό (1%) του συνόλου των συνεδριών αιμοκάθαρσης στη μονάδα νεφρού το μήνα».

Όπως υποστηρίζει ο ΕΟΠΥΥ κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κάποιοι πραγματοποιούσαν πολύ περισσότερες αιμοκαθάρσεις από ότι θα έπρεπε. 

Ειδικότερα σημειώνεται: «Κατά την επεξεργασία και αξιολόγηση των ιατρικών γνωματεύσεων έκτακτων αιμοκαθάρσεων διαπιστώθηκε ελλιπής ιατρική τεκμηρίωση των εκτάκτων αιμοκαθάρσεων. Οι παρακάτω αιτίες διενέργειας έκτακτων αιμοκαθάρσεων αποτελούν παράγοντες (μεμονωμένοι ή/και συνδυαστικοί) που εντάσσονται στο αποδεκτό εύρος του ποσοστού υπέρβασης ένα τοις εκατό (1%) εκτάκτων αιμοκαθάρσεων επί του συνόλου των αιμοκαθάρσεων: 


• Υπερφόρτωση με υγρά 
• Υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους 
• Συμπτωματική υπερκαλιαιμία 
• Υποτασικό επεισόδιο 
• Προβλήματα αγγειακής προσπέλασης (θρόμβωση) 
• Πήξη φίλτρου αιμοκάθαρσης 
• Αποφυγή συνδρόμου διαταραχής της ωσμωτικής ισορροπίας (DDS)

Έτσι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημερώνει πως δε θα αποζημιώνει έκτακτες αιμοκαθάρσεις που θα υπερβαίνουν το 1% του συνολικού αριθμού αιμοκαθάρσεων, όταν η ιατρική αναγκαιότητα προκύπτει λόγω των ανωτέρω αιτιάσεων. 

«Η υπέρβαση του 1% εκτάκτων αιμοκαθάρσεων αιτιολογείται μόνο σε περιπτώσεις όπως η βαριά καρδιακή ανεπάρκεια σταδίου 3 προς 4, η περικαρδιακή συλλογή, το πνευμονικό οίδημα, η εγκυμοσύνη (σπάνια περίπτωση).

Οι ανωτέρω περιπτώσεις θα αποστέλλονται άμεσα στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο του (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ και θα συνοδεύονται με όλα τα απαραίτητα πρόσφατα δικαιολογητικά όπως εξετάσεις τελευταίου 2μήνου, βεβαιώσεις, νοσηλείες κ.α., που θα πιστοποιούν την κλινική κατάσταση του ασθενή για την πλήρη ιατρική τεκμηρίωση της αιτούμενης υπερβάλλουσας έκτακτης αιμοκάθαρσης» τονίζεται. 

Μάλιστα επισημαίνεται ότι θα γίνονται εκτενείς έλεγχοι που θα αφορούν και τα προηγούμενα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου