Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Επιστολή κου Παπαλάμπρου προς τον ΕΟΦ για τους κίνδυνους δημόσιας υγείας από την αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Προς τον ΕΟΦ

Με αφορμή περιστατικό ασθενούς μου κάνω ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν την αγορά φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ασθενής ηλικίας 15 ετών προσήλθε στο ιατρείο μου μετά από δύο ημέρες υψηλού πυρετού και ρινικής απόφραξης. Είχε λάβει δύο διαφορετικά σκευάσματα παρακεταμόλης και σκεύασμα συνδυασμού της με ρινικό αποσυμφορητικό και αντισταμινικό. 

Συνολική δόση υπερδιπλάσια της συνιστώμενης. 
Τελική διάγνωση :  λοιμώδης μονοπυρήνωση. 

Δεν ήταν δυνατόν να εξηγήσω αν η αύξηση των ηπατικών ενζύμων οφείλετο σε τοξική επίδραση φαρμάκου, στην νόσο η και στα δύο. 

Προσφάτως ( Ιανουάριος 2014 ) ο FDA ζήτησε τον περιορισμό της δοσολογίας της παρακεταμόλης με μέγιστο τα 325 mg ανά δισκίο. 

Συμπέρασμα : η ανεξέλεγκτη πώληση φαρμάκων έχει κινδύνους που μπορεί να μην αντισταθμίζονται από την πιθανώς χαμηλότερη τιμή. 

 Επίσης στις ΗΠΑ κερδίζει έδαφος η άποψη για απόσυρση της αζιθρομυκίνης λόγω αυξημένης αντοχής, που οφείλεται τόσο στην επιλογή της ως  πρώτης γραμμής αγωγή αλλά και στον μεγάλο χρόνο ημιζωής. Εδώ χορηγούνται τα αντιβιοτικά εύκολα χωρίς συνταγή ακόμη και τα επιτηρούμενα (κινολόνες και μερικές κεφαλοσπορίνες που απαιτούν ειδική συνταγή ), αρκεί να τα πληρώσει ο πελάτης εξ ολοκλήρου.

Η υποχρεωτική χορήγηση τουλάχιστον των αντιβιοτικών με ιατρική συνταγή θα συνεισφέρει στη δημόσια υγεία.

Με τιμή,

Δημήτριος Παπαλάμπρου

Παιδίατρος
Πάτρα

2 σχόλια:

  1. Και τα αντικαταθλιπτικα ,τα αντιφλεφμονωδη και πολλα αλλα φαρμακα .Οι νομοι που ισχυουν σε ολα τα κρατη πρεπει να τηρηθουν και σε εμας

    ΑπάντησηΔιαγραφή