Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πληρώνουμε στο ακέραιο εργαστηριακές και προληπτικές εξετάσεις

8/4/2014 11:14:27 πμ, Βάσω Καλυβιώτη




Θέλετε ή χρειάζεται να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις;

Θα πρέπει να τις πληρώσετε από την τσέπη σας καθώς...τελειώνει το αντίστοιχο ετήσιο κονδύλι που διέθετε ο Οργανισμός για αυτού του τύπου τις εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί προφορικά σε μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης (ΠΕΔ) από παράγοντες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο αντίστοιχος κωδικός ετήσιων δαπανών για τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις πράξεις στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι τόσο περιορισμένος που το κονδύλι του Α εξαμήνου 150 εκατομμύρια, έχει ήδη εξαντληθεί από το Μάρτιο 2014.

Για το πρώτο δίμηνο του 2014 έχουν ήδη κατατεθεί δαπάνες περίπου 140 εκατομμυρίων, διότι με το κλείσιμο των Μονάδων ΕΟΠΥΥ, όλοι οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς και τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα που κλήθηκε να καλύψει τις ανάγκες ΟΛΩΝ, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη αντίστοιχης αύξησης του ποσού του κλειστού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Παρόλο που έχουν ζητηθεί τα επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση, αυτά δεν έχουν παραδοθεί στην ΠΕΔ. Από τα τέλη Μαρτίου δηλαδή, τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ θα είναι «ακάλυπτες επιταγές», πιθανώς υπέρ του rebate και clawback, όπως συνέβη και για το 2013, οπου με τα rebate και clawback, συμψήφισαν το υπόλοιπο 4 τελευταίων μηνών του 2013 και το υπόλοιπο 10% της προκαταβολής του 2012 και 2013… Δηλαδή…με άλλα λόγια ο γιατρός δε θα πάρει ούτε ευρώ!!!



Έχοντας υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία για το 2013, ενώ οι δεδουλευμένες δαπάνες για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις κλινικοεργαστηριακών ιατρών ήταν 520 εκατ., τελικά ο Οργανισμός επέβαλε καταχρηστικές επιστροφές χρήματος κλείνοντας στα μέσα της περσινής χρονιάς τον προϋπολογισμό στα 300 εκατ. και επιβάλλοντας επιστροφή χρηματικού ποσού ίσου με εργασία 6 μηνών στους 12 μήνες.

Φέτος, ο ΕΟΠΥΥ μειώνει ακόμα και τον κλειστό προϋπολογισμό εξαναγκάζοντας τον χρεοκοπημένο ιδιωτικό εργαστηριακό / κλινικοεργαστηριακό τομέα να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό διότι ουσιαστικά θα πληρώσει συνολικά μόνο 4-5μήνες από τους 12 του έτους.

6 σχόλια:

  1. Μην αγχώνεστε, το σχεδιο ειναι απλό. Κλείσιμο των μικρών εργαστηρίων και μετά μονοπώλιο μεταξύ 3 αλυσίδων διαγνωστικών. Κατόπιν πώλησή τους σε πολυεθνικές (Γερμανικές? ) εταιρίες του χώρου. Οτι έσπειρε η έλλειψη ελέγχου των αδειών άσκησης επαγγέλματος και κανόνων λειτουργίας εργαστηριων απο τον ιατρικο και τους αντίστοιχους συλλόγους θα πληρωθεί σύντομα δεόντως !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς αδέρφια είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα!
    Το συνολικό claw back υπολογίζεται με σε βάση εξαμήνου αλλά καταλογίζεται σε κάθε πάροχο ανά μήνα ανάλογα με την μηνιαία υπέρβαση.
    Όπερ μεθερμηνευόμενον 50% για Ιανουάριο Φεβρουάριο ακόμη και αν κάποιος διακόψει σήμερα τη σύμβαση.
    Μόνον αν ΟΛΟΙ διακόψουν τις συμβάσεις μπορεί κάτι να κουνηθεί.
    Αλλιώς ας ρουφήξουμε το αυγό μας και όποιος αντέχει ας δουλεύει με 60% έκπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε απόλυτο δίκιο. Το θέμα είναι γιατί οι ΠΕΔ και άλλοι φορείς λένε ότι εξανλήθηκε ο προϋπολογισμός τον Μάρτιο. Το σωστό είναι να πουνε ότι θα επιβληθεί clawback ~70% (όχι μόνο 50%) το πρώτο δίμηνο.... Στα μικρά σχετικά μέρη κάτι μπορείτε να κάνετε (είμαι κλινικός). Στις μεγάλες πόλεις με τα μεγάλα διαγνωστικά το πράγμα ζορίζει πολύ.... Αποκείεται να συμφωνήσουν όλοι (και σκεπ΄τόμενος πονηρά κάποιος θα παραμείναι ελπίζοντας σε μικροτερο clawback αν φύγουν οι υπόλοιποι). Μόνο πλαφόν στους κλινικούς (δεν μου αρέσει αλλά μάλλον πρέπει ---> θα διώγνουμε εμείς κόσμο) ή παφόν ανα εργαστήριο με κάποια μικρή πιθανότητα παραπάνω σε αδιάθετο ποσό --> θα διώγνετε εσείς κόσμο - όποιος θέλει πάει παραπάνω απο το πλαφόν του χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα πληρωθεί). Δεν ξέρω άλλη λύση.... (λεφτά παραπάνω μην περιμένετε - ο σκοπός είναι όπως είπε ο πρωτος σχολιαστής δλδ το κλείσιμο των μικρών εργαστηρίων κλπ).

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ καί επαυξάνω συνάδελφε, εξ άλλου δέν μού προκύπτει ποτέ νά παραχωρήθηκε κάτι δίχως διεκδίκηση, η μόνη λύση είναι η διακοπή τών συμβάσεων από όλους ΑΜΕΣΑ αλλά θά πρέπει νά λάβουμε υπόψιν μας τούς συνήθεις αρουραίους πού δέν θά κανουν διακοπή, σκεφτόμενοι ότι μέ τίς κινητοποιήσεις τού συνόλου θά επωφεληθούν κι αυτοί καί θά εξωφληθούν γιά τόν όγκο τών παραπεμπτικών πού θά εκτελέσουν όταν οι άλλοι θά αγωνίζονται, στήν Πάτρα ,δυστυχώς, πέρυσι είχαμε κατι τέτοια αλγεινά παραδείγματα,ΕΔΩ ΘΕΛΩ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, αλλιώς άς πάμε γιά βρούβες, αλλά νά ξέρουμε ότι όταν θά βρέξη, θά βρέξη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. αυτό άς τό έχουμε υπόψιν μας .ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

      Διαγραφή
  3. Μην στεναχωριεστε για ολους εχει φροντισει ο Αδωνις. Οι κλινικοι γιατροι δεν χρειαζονται γιατι θα μας εξεταζουν οι κτηνιατροι και θα μας κανουν ευθανασια.Ετσι ουτε οι εργαστηριακοι γιατροι θα χρειαζονται γιατι τι να τις κανεις τις εξετασεις στον άλλο κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάβριο αλλά χιουμοριστικό και εύστοχο :)

      Διαγραφή