Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Συνταγογράφηση χωρίς πλαφόν

Με διαταγή του ΣτΕ παγώνει προσωρινά η απόφαση του υπουργείου Υγείας για περιορισμό στα φάρμακα

Μίνα Μουστάκα, Μάρθα Καϊτανίδη - ΤΑ ΝΕΑ

Χωρίς περιορισμούς, προσωρινά τουλάχιστον, θα μπορούν να συνταγογραφούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, αφού με προσωρινή διαταγή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παγώνει το πλαφόν που είχε επιβληθεί με αποφάσεις του υπουργού Υγείας.

Η Δικαιοσύνη προτάσσει στην απόφασή της τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, ωστόσο ανησυχία εκφράζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ καθώς ανοίγει και πάλι παράθυρο για νέο κύμα υπερσυνταγογράφησης. 
Και αυτό ενόσω καταβάλλεται προσπάθεια περαιτέρω περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης. Η δικαστική απόφαση, μάλιστα, έρχεται σε μία περίοδο όπου η διοίκηση του ενιαίου ταμείου εξέφραζε ικανοποίηση για τη συγκράτηση της δαπάνης τους δύο προηγούμενους μήνες και ενώ είχε διαπιστωθεί υπέρβαση κατά 30 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε - δεδομένου και του σφιχτού κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων ο οποίος δεν πρέπει να υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ το 2014 - που ο Οργανισμός αναζήτησε άμεση λύση.
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ ανέφεραν ότι ο Οργανισμός επιχείρησε μέσω της επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση - που περιλάμβανε ποσοτικούς και οικονομικούς περιορισμούς - να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της χαμηλής εξωνοσοκομειακής κατανάλωσης γενοσήμων - δηλαδή αντιγράφων φαρμάκων. Σημειώνεται ότι η χρήση των φθηνών γενοσήμων σε σχέση με τα ακριβότερα πρωτότυπα φάρμακα έχει σκαλώσει στο 20%.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές παραδέχονται στα «ΝΕΑ» ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν ήταν θερμός υποστηρικτής του συγκεκριμένου μέτρου, ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε αποτελεσματικό.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (σύστημα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης), σε σύνολο 43.143 γιατρών μόνον οι 950 (το 2%) είχαν υπερβεί στις 14 Φεβρουαρίου το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Εναν μήνα μετά το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης χτύπησε συναγερμό υπέρβασης σε μόλις 300 περιπτώσεις.

Πάντως χθες η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, έκανε δεκτή την αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) που ζητούσε να ανασταλεί η επιβολή πλαφόν στις συνταγογραφήσεις των γιατρών. Ετσι πλέον - και μέχρι νεωτέρας - καταργείται ο «κόφτης» στις συνταγές, καθώς οι γιατροί δεν υποχρεούνται να κάνουν υπολογισμούς για να μην περάσουν την... κόκκινη γραμμή του μέσου όρου συνταγογράφησης της ειδικότητάς τους.

Για παράδειγμα, το συνολικό κόστος των συνταγών των καρδιολόγων σε διάστημα 30 ημερών δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 5.626 ευρώ, ενώ για τους ογκολόγους το «ταβάνι» είχε οριστεί στις 45.450 ευρώ.
Αντίστοιχα, περιθώριο ύψους έως και 26.578 ευρώ τον μήνα είχαν οι ρευματολόγοι, ενώ για ειδικότητες όπου το κόστος των φαρμάκων είναι πιο χαμηλό το πλαφόν έπεφτε κατακόρυφα. Για παράδειγμα, είχε οριστεί στα 696 ευρώ για τους ωτορινολαρυγγολόγους, στα 459 ευρώ για τους παιδοψυχιάρους, με τους ορθοδοντικούς να κρατούν το ρεκόρ των πιο χαμηλών σε αξία επιτρεπόμενων συνταγών - μόνο 9,22 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί μεν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, ωστόσο οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου στάθμισαν τα αγαθά του δημόσιου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την Υγεία και του δημόσιου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών. Και υπό αυτό το πρίσμα αποφάνθηκαν ότι το αγαθό της υγείας των πολιτών είναι υπέρτερο. Επιπλέον, όπως επισήμαναν, το πλαφόν στη συνταγογράφηση για «τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση τον όγκο της συνταγογράφησης του προηγούμενου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους γατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία (γενόσημα)».
Ωστόσο την τελική κρίση για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων έχει σε μεταγενέστερο στάδιο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώπιον της οποίας θα συζητηθεί επί της ουσίας η υπόθεση.

1 σχόλιο:

  1. Γιατί δε λένε στους ασφαλισμένους ότι δε θέλουν να πληρώνουν τα φάρμακα τους και ν' αφήσουν τις χρόνιες μπουρδολογίες τους περί υπέρσυνταγογράφησης , υπέρ Ολυμπιακού , υπέρ αδυνάτων, υπέρδενξέρω τι άλλο; Μειώνεις τη δαπάνη όταν την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι; Γιατί πληρώνουμε ΤΣΑΥ ξέρει κανείς;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή