Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σταματούν τη θεραπεία τους λόγω οικονομικής κρίσης οι Έλληνες ασθενείς



Αθήνα

Εγκαταλείπουν την φαρμακευτική αγωγή τους λόγω υψηλού οικονομικού κόστους οι έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 29ο Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας (25-26 Απριλίου, Αθήνα). Μάλιστα, το 53% των πολιτών δηλώνουν ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%).

Στο πλαίσιο του «Μήνα Ελέγχου Χοληστερόλης - Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου», το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας καταγράφει τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στον ελληνικό πληθυσμό. Ήδη 45.000 έλληνες έχουν εξεταστεί δωρεάν από γιατρούς του ιδρύματος.

Από την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί προκύπτει και η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γεώργιος Ανδρικόπουλος, «από τα πρόσφατα δεδομένα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των ασθενών απέναντι στο κόστος της θεραπείας τους. Το 53% των πολιτών δηλώνουν ότι το κόστος συμμετοχής στη φαρμακευτική αγωγή είναι μεγάλο (45%) ή δυσβάσταχτο (8%), ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 12,9% των ασθενών εγκατέλειψε τη φαρμακευτική αγωγή λόγω υψηλού κόστους». 

Υψηλή συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας κι έχοντας αναλύσει δεδομένα από 6.970 συμμετέχοντες, εξετάστηκε και η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι ιδιαίτερα υψηλή φτάνοντας το 3% στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ υπερβαίνει το 10% μεταξύ όσων έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών. 

Τα δεδομένα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δείχνουν ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι η κολπική μαρμαρυγή έχει πολύ υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας και την κυριότερη αιτία ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής που ανακοινώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με τις οποίες προκρίνεται η χρήση των νέων αντιθρομβωτικών για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και υποβαθμίζεται ο ρόλος της ασπιρίνης. 

Επιπλέον με βάση τα δεδομένα αποτελεσματικότητας, αναβαθμίζεται ο ρόλος της επέμβασης κατάλυσης (ablation) σε θεραπεία πρώτης γραμμής, δηλαδή πριν ακόμα τη φαρμακευτική θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπών της. Πάντως γίνεται σαφές ότι οι ασθενείς πρέπει να καταφεύγουν σε αυτή για να απαλλαχθούν από τις κρίσεις της αρρυθμίας και όχι για να απαλλαχθούν από την αντιπηκτική αγωγή.

Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου