Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Μην κλείσετε τα εργαστήρια: κρίσιμη συνάντηση Βλασταράκου-Κοντού

Μία συνάντηση από την οποία ευελπιστεί να προκύψει το καλλίτερο δυνατό αποτέλεσμα για το μέλλον των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, αναμένεται να έχει σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βλασταράκος μαζί με άλλα μέλη του ΠΙΣ, θα πιέσει όσο μπορεί προκειμένου να καταφέρει να πείσει τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό ώστε να τεθεί πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και όχι στην αναγραφή. Οτιδήποτε δηλαδή εκτελείται, να αποζημιώνεται. Παράλληλα, θα ζητήσει να εφαρμοσθούν καινούρια Διαγνωστικά Πρωτοκόλλα πιο εύχρηστα για τον κλάδο και να τεθούν επίσης συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές (quidelines) στην συνταγογράφηση.


Με αυτόν τον τρόπο, το θεσμικό όργανο των γιατρών, ευελπιστεί να μην δημιουργηθούν μονοπώλια και να προστατευθεί η συγκεκριμένη ομάδα των κλινικογεργαστηριακών γιατρών, η οποία εκτιμάται ότι αγγίζει τα 15.000 περίπου άτομα, σε σύνολο 65.000 γιατρών σε όλη την χώρα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να εξασφαλίσουμε βιώσιμα εργαστήρια», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του τύπου, προσθέτοντας, πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός και στις εξετάσεις (δηλαδή, βιοχημικές, ορμονικές κλπ).

Να σημειωθεί ότι ο προυπολογισμός για τις εργαστηριακές εξετάσεις για το 2014 ανέρχεται σε 320 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το προεδρείο του ΠΙΣ θα καταστήσει σαφές στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί clawback και rebate στα εργαστήρια διότι το χαράτσι αυτό θα καταστρέψει έναν κλάδο τον οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η δημόσια υγεία και οι πολίτες. Στα εργαστήρια αυτά εργάζονται μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, παθολογοανατόμοι, ειδικότητες δηλαδή, που τις έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη ο πολίτης κάθε στιγμή.

Την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας πάντως, άφησε χθες να διαφανεί για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του ΠΙΣ, ο οποίος στην συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου, εμφανίστηκε μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΠΙΣ κ. Γιάννη Μπασκόζο και τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα, στελέχη που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νεοδημοκράτης κ. Βλασταράκος ωστόσο, είχε έτοιμη την απάντηση, λέγοντας ότι «ο ΠΙΣ πρέπει να είναι πολυφωνικός και πολυκομματικός με καθαρή στόχευση στην δημόσια υγεία και στους ασθενείς».

Φυσικά ο κ. Βλασταράκος όπως και όλοι οι υπόλοιποι υγειονομικοί, γνωρίζουν καλά ότι οι μνημονιακές πολιτικές και η σκληρή λιτότητα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, είναι υπεύθυνες για την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες και μαζί με αυτούς η δημόσια υγεία.

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/311643/min-kleisete-ta-ergastiria-krisimi-sunantisi-vlastarakou-kontou/#ixzz2z1isluQO

1 σχόλιο:

  1. ΑΝΤΕ ΚΥΡΙΕ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ
    ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ...ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
    ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.
    ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή