Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Διευκρινιστική εγκύκλιος του Υφυπουργού Υγείας, κ. Αντώνη Μπέζα, για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας

Γραφείο Τύπου Υφυπουργού

Αθήνα, 17.4.2014 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Αντώνης Μπέζας, σε εφαρμογή του Ν. 4238/2014 και σε συνέχεια της σχετικής εγκυκλίου για τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ, υπέγραψε σήμερα εγκύκλιο προκειμένου να διευκρινιστούν ζητήματα για την εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους (Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία, Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία), στο πλαίσιο ένταξης και ομοιόμορφης λειτουργίας τους στο ΠΕΔΥ.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ονομασία, τα Κέντρα Υγείας θα φέρουν επιπλέον το διακριτικό τίτλο ΠΕΔΥ (πχ ΠΕΔΥ – Κέντρο Υγείας Μουζακίου). Σε κάθε Κέντρο Υγείας ορίζεται από τον Υπεύθυνο για τον συντονισμό της επιστημονικής λειτουργίας του, τουλάχιστον ένας Ελεγκτής Ιατρός καθώς και ένας Ιατρός Υποδοχής ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα, μη προγραμματισμένα περιστατικά. Στις αρμοδιότητες του Ιατρού Υποδοχής εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικούς ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή ειδικούς ιατρούς Δημοσίου Νοσοκομείου του ΕΣΥ.

Σχετικά με το προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους, που υπηρετεί με οποιαδήποτε πράξη Διοικητών Νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών, σε θέσεις εκτός της οργανικής του, αυτό υποχρεούται να επιστρέψει στην οργανική του θέση αμέσως μετά τη λήξη της ισχύος της σχετικής πράξης. Εφεξής, αρμόδιος για τη μετακίνηση θα είναι αποκλειστικά ο Διοικητής της ΥΠΕ, ο οποίος θα αποφασίζει με βάση τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής καθώς και την ομαλή λειτουργία των Κέντρων Υγείας. Αναφορικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού, αυτό θα υπάγεται στην αρμοδιότητα των αντίστοιχων υπηρεσιακών συμβουλίων των ΥΠΕ, ενώ σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν επιστημονικά συμβούλια Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Για την μισθοδοσία του προσωπικού, τις λειτουργικές δαπάνες και τον εφοδιασμό των Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους με φαρμακευτικό, υγειονομικό και λοιπό υλικό, αρμόδια έως την 31.12.2014, παραμένουν τα Νοσοκομεία στα οποία αυτά ανήκαν. Από 1.1.2015 η αρμοδιότητα εκχωρείται στις Διοικήσεις των ΥΠΕ. 

Επισημαίνεται τέλος, ότι στα Κέντρα Υγείας παρέχονται υπηρεσίες, ισότιμα προς όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων. Μέχρι ολοκληρώσεως της λειτουργικής ενοποίησης της ΠΦΥ εξακολουθεί να καταβάλλεται εξέταστρο, όπως αυτό ισχύει σήμερα με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, οι οποίες θα επικαιροποιηθούν και θα κωδικοποιηθούν με νεώτερη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου