Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Προς νέα μέτρα μετά την αναστολή του πλαφόν συνταγογράφησης


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο υπουργείο Υγείας η αναστολή του μέτρου που έθετε στους γιατρούς ως ανώτατο όριο συνταγογράφησης το 80% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ψάχνει άλλο, ισοδύναμο μέτρο ή επαναφορά του ιδίου με νόμο. Ο υπουργός μελετά τις ακόλουθες τρεις λύσεις:

- Την επιβολή οριζόντιας μείωσης 20% στις τιμές των φαρμάκων.
- Την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
- Την επαναφορά του μέτρου του πλαφόν, αυτή τη φορά με νόμο.



Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται σε μία από τις δύο τελευταίες λύσεις, αφού θεωρεί ότι ο λόγος για τον οποίο κατέπεσε στο ΣτΕ είναι ότι δεν προβλεπόταν η εφαρμογή του μέτρου στο νόμο για τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων.

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι τις τελευταίες ημέρες οι ασφαλισμένοι βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.

Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν οι τιμές αναφοράς (ασφαλιστικές τιμές, δηλαδή αυτές που καλύπτει το Ταμείο) των φαρμάκων. Ετσι, οι ασφαλισμένοι σε αρκετά φάρμακα πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ως παράδειγμα αναφέρουν δύο φάρμακα για τη χοληστερόλη, ένα πρωτότυπο και ένα γενόσημο. Στο πρωτότυπο, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 22,25 ευρώ επί συνόλου αξίας της συνταγής 34 ευρώ και στο γενόσημο (δεν είναι το φθηνότερο της κατηγορίας) πρέπει να καταβάλει 20,66 ευρώ όταν το φάρμακο κοστίζει 26,48 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου