Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Παράταση συμβάσεων με ΕΟΠYΥ

Σε τρίμηνη παράταση των υφισταμένων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ προτίθενται να προχωρήσουν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού. Οι συμβάσεις των περίπου 4.500 ιδιωτών γιατρών που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στις 31 Μαρτίου και όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας, πρόκειται να παραταθεί η ισχύς τους έως το τέλος Ιουνίου. Εως τότε αναμένεται να είναι έτοιμη η νέου τύπου σύμβαση με νέους όρους, την οποία θα υπογράψουν οι δύο πλευρές. Επιπλέον, ο Οργανισμός πρόκειται το επόμενο διάστημα να υπογράψει «προσωρινές» συμβάσεις –διαρκείας έως τέλος Ιουνίου– και με όσους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ δεν εντάχθηκαν στο δυναμικό του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – ΠΕΔΥ. Ειδικά γι’ αυτούς τους γιατρούς εξετάζεται το ενδεχόμενο πιο ευνοϊκών όρων στη νέα σύμβαση. Η τρίμηνη παράταση των συμβάσεων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, που απειλεί ότι θα αναστείλει την παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς ασφαλισμένους από την 1η Απριλίου. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης, «δεν αποδεχόμαστε παράταση σύμβασης. Ζητάμε άμεση υπογραφή νέας σύμβασης, ύστερα από διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ο αριθμός των επισκέψεων ασφαλισμένων που καλύπτει ο Οργανισμός ανά συμβεβλημένο γιατρό επιστρέφει στους 200 μηνιαίως, από 400 που είναι το τελευταίο 4μηνο. Οπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, εντός των επομένων ημερών θα υπάρχει η δυνατότητα για τους ασφαλισμένους μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopy y.gov.gr) να βλέπουν τη διαθεσιμότητα σε επισκέψεις όλων των συμβεβλημένων ιατρών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ καλεί για άλλη μία φορά τους γιατρούς να καταχωρίζουν μέσω eΔΑΠΥ όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους. Από τις 4 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σύστημα καταχώρισης προγραμματισμένων ραντεβού των γιατρών, έως σήμερα έχουν καταχωρισθεί 10.132 προγραμματισμένες εξετάσεις από 539 γιατρούς για τον Μάρτιο και 299.100 εκτελεσμένες εξετάσεις από 2.397 γιατρούς. Για τον Απρίλιο έχουν καταχωρισθεί 3.132 προγραμματισμένες επισκέψεις από 79 γιατρούς.

Συγκέντρωση

Εν τω μεταξύ, αύξηση του φόρτου εργασίας τους λόγω του κλεισίματος των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία. Χθες, γιατροί και εργαζόμενοι του «Αττικόν», πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, καθώς και για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εφημέρευσης μετά το κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα». Για κατάσταση «πολέμου» στη γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού» κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Οπως αναφέρει, όταν ανοίγει η γενική εφημερία και για τις πρώτες ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση: ακόμα και ένας ασθενής ανά 30 δευτερόλεπτα. Την περασμένη Παρασκευή, η επίσημη προσέλευση στη γενική εφημερία έφτασε τα 1.000 περιστατικά. Ο μέσος χρόνος αναμονής για βασικές διαγνωστικές εξετάσεις ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες.

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης», που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων (πρόσθετων) εφημεριών τους από το 2012.

Πηγή: Καθημερινή

3 σχόλια:

  1. Ξέρετε γιατί κάνουν παράταση και όχι ανανέωση συμβάσεων; Απλούστατα για να δουν πόσοι θα συμβληθούν απο τους απολυμμένους του τέως ΙΚΑ και μετά όλους θα τους κάνουν με αντιμησθία των 1000-1200€ , όπως το παλαιό ΤΕΒΕ.
    Στην ουσία θα δημεύσουν και τα ιδιωτικά ιατρεία. Με τις υγείες μας !!!!!!
    Ενας ανένταχτος καρδιολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτη η ενωση ιατρων του εοπυυ ειναι γελοια ή μονο εγω το βλεπω ετσι? δηλαδη ειναι μια ομαδα γιατρων που για καποιον ανεξηγητο λογο (μαλλον λογω καλου timing) εχουν κανει συμβασεις με τον εοπυυ και τωρα διεκδικουν την εφορου ζωης (ή καλυτερα επαγγελματικης σταδιοδρομιας) συμβαση με το εκαστοτε συστημα. χωρις κριτηρια, χωρις αξιολογησεις εκ μερους του κρατους και χωρις διεκδικησεις και τελικα διχως αξιοπρεπεια (6 ευρω η επισκεψη ???) εκ μερους των γιατρων.
    και επειδη καποιος θα σκεφτει οτι τα λεω αυτα επειδη ζηλευω και οτι ισως και γω τα ιδια θα κανα αν ημουν στη θεση τους, μπορω να πω οτι μετα απο 1 μολις χρονο με ιατρειο χειρουργικης ειδικοτητας, βλεπω οτι δεν χρειαζεται το εοπυυ γιατι αν εισαι καλος στη δουλεια σου και εχεις καποια καλη συνεργασια , σχετικα συντομα τα βγαζεις περα μονος σου. αλλωστε η νεα εποχη των ιδιωτικων ασφαλισεων προς τα κει οδηγει.
    το πιο δικαιο θα ηταν παντως το συστημα να ειναι ανοικτο σε ολους ανεξαιρετως τους γιατρους και πληρωμη κατα περιπτωση, οπως ηταν παλια με το δημοσιο. αλλα πλεον οι ανθρωποι εχουν ξεφυγει, σκοπος τους ειναι αλλος , οχι η δικαιοσυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ δεν είναι μονο γελοια είναι και επικινδυνη.Αφου την χρησιμοποιησε ο Αδωνις για να διαλυσει την Πρωτοβαθμια Δημοσια Υγεια τωρα νομιζει ότι θα απολαυσει τους καρπους της ριχνοντας χιλιαδες συναδελφους στην ανεργια.Τωρα πιθανότατα ο συνεργάτης της υπουργος θα την πληρωσει με το ιδιο νομισμα.Την προδοσια πολλοι ηγαπησαν...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή