Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Xωρίς γιατρούς έμειναν οι ασφαλισμένοι της επαρχίας

Λιγότεροι από το μισό ιατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ πήγαν στο ΠΕΔΥ του Αδώνιδος

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Απογυμνωμένη και ακάλυπτη από γιατρούς αφήνει την ελληνική περιφέρεια ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς το ιατρικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ του γύρισε τελικά την πλάτη και μόλις 4 στους 10 επέλεξαν να πουν «ναι» στο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο θα τους αποφέρει κοντά στα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Οσοι απάντησαν «όχι», εκτίμησαν ότι το ποσό θα μπορούν εύκολα να το εξασφαλίσουν από το ιδιωτικό τους ιατρείο. Και ενώ θεωρητικά το καλό παιδί της τρόικας πέτυχε το σκοπό του και απομάκρυνε πάνω από τους μισούς γιατρούς του πρώην ΙΚΑ (ποσοστό 54%), οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι που ζουν κυρίως στην ελληνική επαρχία βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των πρόχειρων σχεδίων του υπουργού Υγείας!

Τα αδιέξοδα ακολουθούν το ένα το άλλο. Περίπου 2.680 γιατροί επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, αλλά ο... πολυσυζητημένος υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει καν τι ειδικότητες θα του λείπουν σε κάθε περιοχή από το σύστημα αλλά και πώς θα καλυφθούν τελικά οι ανάγκες άμεσα ώστε να μπορέσει -όπως ο ίδιος έχει δεσμευτεί- να ανοίξει τα πολυϊατρεία στις 20 Μαρτίου.

Και αν στην Αττική το πρόβλημα δεν φαντάζει μεγάλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί, στην ελληνική περιφέρεια ελάχιστες ειδικότητες είναι πλήρως καλυμμένες ώστε να εξυπηρετούνται σωστά σι ασθενείς. Ηδη εδώ και καιρό πολλοί φορείς και δημοτικοί άρχοντες διαμαρτύρονταν για την έλλειψη ακόμη και παιδιάτρων στην περιοχή τους. Τώρα n εικόνα θα γίνει ακόμη mo δραματική.

Και το ζήτημα είναι ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα στρέψει το νέο σύστημα προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα αναγκαστεί να κάνει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθούν όλες οι ειδικότητες.

Συμβάσεις που σήμερα έχει με περίπου 4.400 γιατρούς, σε όλη τη χώρα.

Και n αφερεγγυότητα Αδώνιδος αποδεικνύεται και από το γεγονός πως ενώ ο ίδιος εδώ και καιρό δήλωνε ότι αν υποβάλουν και οι 5.000 γιατροί του πρώην ΙΚΑ αιτήσεις για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ θα τους προσλάβει όλους, σε κατ' ιδίαν
αλλά επίσημες συναντήσεις του με συνδικαλιστικά σωματεία, όπως με την ΕΙΝΑΠ, δήλωνε ότι για το ΠΕΔΥ του αρκούν 3.000 με 3.500 γιατροί.

Ομως με το χλιαρό ενδιαφέρον που επέδειξαν τελικά οι γιατροί για να ενσωματωθούν στο δημόσιο σύστημα, ο κ. Γεωργιάδης δεν διαθέτει τον ικανοποιητικό αριθμό σε ιατρικό προσωπικό ώστε τα πολυϊατρεία να επαναλειτουργήσουν χωρίς προσκόμματα.

Συνέπεια είναι να αναγκάζεται να ανακοινώνει άρον άρον ότι θα καλύψει τα όποια κενά με επικουρικούς γιατρούς. Γιατρούς δηλαδή που θα εργάζονται με συμβάσεις ενός έτους στο ΠΕΔΥ για να καλύψουν τις ανάγκες. Και αυτοί όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να προσληφθούν, ενώ παραμένει άγνωστο πόσο εκπαιδευμένοι θα είναι για πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεδομένου ότι συνήθως ως επικουρικοί εργάζονται νέοι γιατροί.

Και παρά τnv έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα, ο κ. Γεωργιάδης κατά τη συνήθη τακτική του κάνει πάρτι. Αλλωστε γνώριζε καλά ότι ήδη στην περιφέρεια παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εξειδικευμένων και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών. Εκτός αυτού, γνώριζε επίσης ότι ελάχιστοι γιατροί που ζουν σε μικρές πόλεις θα επέλεγαν να βάλουν λουκέτο στο ιατρείο τους, τη στιγμή που το ποσό των 1.000 ευρώ μπορούν με άνεση να το εξασφαλίσουν με τους ασθενείς τους που χρόνια παρακολουθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην 5η υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας μόλις 3 στους 10 γιατρούς δήλωσαν ότι θέλουν να πάνε στο ΠΕΔΥ (32,3%) ενώ αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό στην 7η υγειονομική περιφέρεια Κρήτης (35,9%).

Και ο γόρδιος δεσμός θα πρέπει να λυθεί άνευ σχεδίου και στο πόδι το επόμενο διάστημα διά χειρός Αδώνιδος Γεωργιάδη, με τον κίνδυνο βέβαια να δημιουργηθεί το μπάχαλο που επικρατεί ήδη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων μετά τα λουκέτα στα πολυϊατρεία.

2 σχόλια:

  1. Ο απόλυτος ευτελισμός των γιατρών έγινε απο εμάς τους ίδιους.
    Ήρωες και πρώτοι στο εξωτερικό, φοβισμένα ανθρωπάκια στη χώρα μας.
    Το πυρινικό όπλο που κρατούσα με στα χέρια μας, ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ το παραχωρήσαμε στο κράτος δυνάστη και τους τροικανούς. Ηγέτες πουλημένοι, λαός σκιαφοβικός η μετάλλαξη του Έλληνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kapote otan h aspri mploysa eugene stous dromous etreman oloi toys tora tipota fteme emeis mono

    ΑπάντησηΔιαγραφή