Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Rebate και Claw Back «βάζουν λουκέτο» σε Ψυχιατρική Κλινική

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR


Θύμα του rebate και του claw-back, αλλά και του κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ, η ψυχιατρική κλινική Παλλάδιο, η πρώτη που ανακοίνωσε την άμεση αναστολή λειτουργίας της.

Απόλυτα υπεύθυνους για το λουκέτο στην ψυχιατρική κλινική θεωρεί τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος των Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδας (ΕΨΚΕ), Γ. Αλαφούζος.

Όπως τόνισε, εδώ και πολλούς μήνες , η ΕΨΚΕ είχε προειδοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «με την συνεχιζόμενη αθέτηση, από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, των υποχρεώσεών του προς τις κλινικές και τις μονομερείς αποφάσεις περί εφαρμογής rebate και claw back, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη αδυναμία της λειτουργίας τους».

Δυστυχώς, αυτές οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν από τους αρμοδίους και ήδη, όπως τονίζει και ο κ. Αλαφούζος, η πρώτη κλινική του χώρου ανακοίνωσε επίσημα την άμεση αναστολή της λειτουργίας της. 

«Η κλινική Παλλάδιο μετά από μια σαραντάχρονη συνεχή λειτουργία και προσφορά στην ψυχική υγεία, αναγκάστηκε κάτω από τεράστια οικονομικά προβλήματα που της δημιούργησε η μη εκπλήρωση από την πλευρά του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , των οικονομικών του υποχρεώσεων να αναστείλει την λειτουργία της», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΨΚΕ. 

Τώρα, 220 ψυχικά ασθενείς θα πρέπει να νοσηλευθούν σε άλλες δομές, μεταφορά που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος σύμφωνα με τον κ. Αλαφούζο, διαφορετικά θα μείνουν στο δρόμο, ενώ 70 εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά.

Βέβαια, τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία έχουν ουσιαστικά αναστείλει την λειτουργία τους και βαίνουν προς αλλαγή λειτουργίας, ενώ οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές είναι πλήρεις και αντιμετωπίζουν αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ.

«Αν ισχύει το αξίωμα ότι « ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται ανάλογα με την συμπεριφορά της προς τους ψυχικά πάσχοντες » τότε θα πρέπει οι «αρμόδιοι» να δώσουν άμεσες λύσεις τώρα.Αύριο θα είναι αργά, γιατί τον δρόμο που άνοιξε το ΠΑΛΛΑΔΙΟ είναι έτοιμες να ακολουθήσουν, δυστυχώς και οι άλλες Κλινικές του χώρου και μάλιστα πολύ σύντομα», καταλήγει ο κ. Αλαφούζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου