Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Πότε θα 'περπατήσει' το ΠΕΔΥ;



Είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι απομένει πολύς χρόνος μέχρι την επαρκή λειτουργία των μονάδων του ΠΕΔΥ (πλέον).

Ένα ακόμη χαμένο 'στοίχημα' αποτελεί για την κυβέρνηση η λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Ο προγραμματισμός του χρόνου λειτουργίας (20 Μαρτίου) έχει ναυαγήσει και επόμενος (ημερολογιακός) στόχος είναι τα τέλη του μήνα.

Την Πέμπτη καλούνται να παρουσιαστούν στις θέσεις τους οι γιατροί και το προσωπικό των πολυϊατρείων, τα οποία έχουν πλέον φύγει από την αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ και έχουν περάσει στο ΕΣΥ.

Είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι απομένει πολύς χρόνος μέχρι την επαρκή λειτουργία των μονάδων του ΠΕΔΥ (πλέον).

Η καθυστέρηση φαίνεται αναπόφευκτη και από το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς γιατρούς που υπηρετούσαν στα πάλαι ποτέ πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, δέχτηκαν να ενταχθούν στον νέο φορέα.

Αναμένεται κάλυψη των κενών με προκήρυξη επικουρικών γιατρών.

Οι...τελετές παράδοσης – παραλαβής των μονάδων έγιναν την Τετάρτη, ενόσω δεν είχε ακόμη στεγνώσει το μελάνι στην εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα με θέμα 'διευκρινίσεις για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ'.

Σταχυολογούμε ορισμένες βασικές παραγράφους της:

Ωράριο

Oι Μονάδες Υγείας λειτουργούν κατά τις εργάσιµες ηµέρες (∆ευτέρα έως Παρασκευή) από τις 07.00 έως και τις 19.00.

Σταδιακά, θα καθοριστούν οι συγκεκριµένες Μονάδες Υγείας εκάστης ∆.Υ.Πε., οι οποίες θα λειτουργούν µε διευρυµένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, το ωράριο εργασίας των ιατρών, προβλέπεται να είναι οκτάωρο και ορίζεται από τις 07.00 έως και τις 15.00 ή από τις 11.00 έως και τις 19.00 αντίστοιχα, ανάλογα µε τις ανάγκες της Μονάδας Υγείας.

Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού, παραµένει οκτάωρο.

Διάρθρωση

Σε κάθε Μονάδα Υγείας δύναται να ορίζεται από τον υπεύθυνο αυτής, τουλάχιστον ένας Ιατρός Υποδοχής, ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά έκτακτα περιστατικά.

Στις αρµοδιότητες του Ιατρού Υποδοχής εµπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραποµπή για εξετάσεις, καθώς και η παραποµπή σε ειδικό ιατρό της Μονάδας Υγείας ή σε συµβεβληµένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή ∆ηµοσίου Νοσοκοµείου του ΕΣΥ.

Οι Ιατροί Υποδοχής εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.

Το σύνολο των ιατρών των Μονάδων Υγείας δύναται να εκδίδει παραπεµπτικά σηµειώµατα για εξετάσεις, να παραπέµπει σε ειδικό ιατρό της Μονάδας Υγείας ή σε συµβεβληµένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή σε δηµόσιο νοσοκοµείο του ΕΣΥ.
Οικογενειακοί γιατροί

Για τους Οικογενειακούς Ιατρούς που παρέµειναν στις Μονάδες Υγείας, εφαρµόζεται το προγενέστερο καθεστώς λειτουργίας τους, µε τον ίδιο κατάλογο πολιτών τους οποίους εξυπηρετούσαν και εφεξής θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν, αποκλειστικά εντός της Μονάδας Υγείας που υπηρετούν.

Οι Οικογενειακοί Ιατροί εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού.

Τηλεφωνικά ραντεβού

Το σύστηµα των τηλεφωνικών ραντεβού, εξακολουθεί ως έχει.

Το σύνολο του ιατρικού προσωπικού της Μονάδας Υγείας, ανεξαρτήτου ειδικότητας, συµµετέχει στα τηλεφωνικά ραντεβού.

Εξαιρείται ο Υπεύθυνος της Μονάδας, ο Ελεγκτής Ιατρός, ο Ιατρός Υποδοχής καθώς και ο Οικογενειακός Ιατρός. 

Ο αριθµός των τηλεφωνικών ραντεβού ορίζεται σε 30 ηµερησίως ανά ιατρό.

Δ.Κ.

4 σχόλια:

  1. Ενα κουτσουρεμενο και μικρουτσικο ΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι βεβαια ουτε το ωραριο ουτε το ιατρειο μενει το ιδιο ασ μη λεμε οτι μας κατεβει στη κεφαλα μας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα γελοιο κατεργο ειναι το Πεδυ για γιατρους και ασθενεις με ελαχιστους γιατρους.....και μαλιστα χωρις τις πλεον χρειαζουμενες ειδικοτητες....
    Γιατι να προσλαβει αφου εδιωξε;
    Τι τον εμποδιζε να ορισει απο εποχης Εοπυυ να βλεπουν οι τριπλασιοι τοτε γιατροι ανασφαλιστους? Οσο για το ωραριο πιλι ψεμματα λενε αφου 7.30 με 7 ηταν και επι Εοπυυ Αυτη ειναι η προσχηματικη μεταρυθμιση
    που εγινε μονο και μονο για να γινουν αυτοαπολυσεις ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή