Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο


Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις νέες συμβάσεις γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Όλο το παρασκήνιο

Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιώτες γιατροί που αναμένουν τις επόμενες ημέρες ο Άδωνις Γεωργιάδης να ανανεώσει τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά με νέους όρους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Σκληρό παιχνίδι μεταξύ γιατρών και κυβέρνησης άρχισε να παίζεται και πάλι τις τελευταίες ημέρες για τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς στο τέλος Μαρτίου λήγουν οι συμβάσεις των 4400 ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ και προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να βλέπουν δωρεάν ασφαλισμένους αν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως δε θα αποφευχθεί η ταλαιπωρία των περίπου 10 εκατ. Ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι δε θα έχουν ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη στη διάθεσή τους τα πολυιατρεία στο ΠΕΔΥ καθώς υπάρχουν σοβαρά κενά σε ειδικότητες γιατρών και όχι μόνο. 

Και το ζήτημα είναι πως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επιδιώκει να παρατείνει τις συμβάσεις των γιατρών για τρεις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τον κλάδο. Κάτι βέβαια που είναι casus belli για τον κλάδο. 

Να σημειωθεί ότι οι 4400 συμβεβλημένοι γιατροί είναι αυτοί που την περίοδο των απεργιών και των λουκέτων στα πολυιατρεία κάλυπταν τα 10 εκατ. των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ καθώς δέχονταν δωρεάν επισκέψεις στα ιατρεία τους ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δημοσιοποίησε τα ονόματά τους και στο διαδίκτυο για να κλείνουν οι ασθενείς ραντεβού.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που λειτουργεί υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό:

“Για το 2014, η ΠΕΔ ζητά τη δυνατότητα της ανοιχτής σύμβασης σε όλους τους γιατρούς με αξιοπρεπείς αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση, μέσα στο πλαίσιο ενός κλειστού προϋπολογισμού που θα οριστεί ανά ειδικότητα και ανά γεωγραφική περιοχή, και θα καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού πληθυσμού σε ιατρικές πράξεις και παροχές με απτές αποδείξεις από διεθνή στατιστικά στοιχεία.

Η δεδομένη υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για το 2014, συνδυαζόμενη με τις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, μας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ήδη έχει καταναλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το τρέχον έτος”.

Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) η οποία όμως σημειώνει ότι οι ασφαλισμένοι κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ιδιώτες γιατρούς εάν δεν γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων καθώς σκοπεύουν να ξεκινήσουν “εμπάργκο” στον Οργανισμό.

4 σχόλια:

  1. Ως συμβεβλημενος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρος εχω να καταθεσω οτι πρωτος απόλους μας πουλησε ο κος; Ελευθεριου Δεν βρισκω τυχαια την εναρξη των δηθεν σκληρων διαπραγματευσεων απο δω και περα Αν ηθελε να ειναι σκληρες θα πιεζε να γινουν οταν εξυπηρετουσε αυτους που διατεινεται οτι εκπροσωπει Αντιθετως ειναι εξοφθαλμα προφανης η σιωπη.συνεργασια του ωστε τα πραγματα να γινουν με την συγκεκριμενη σειρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με αντιμισθία θα πληρώνονται όλοι οι γιατροί. Δήμευση των ιατρείων και μισθούς πείνας ακόμη και στους συμβεβλημένους επιφυλάσσει το Υπουργείο, γι αυτό και δεν κάνει εδώ και τώρα συμβάσεις , αλλά παράταση 3 μηνών. Ο πρόεδρος σας δυστυχώς για την πάρτι του ενδιαφέρεται. Η λύση και το όπλο ένα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΥ , με αυτούς τους όρους. Λέτε να φέρει γιατρούς απο το Πακιστάν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εκτος από λογια ο κ.Ελευθεριου τι εχει κανει?Εκτος βεβαια παρεα με τον Γεωργιαδη κατά τ΄αλλα
    bla-bla και bla

    ΑπάντησηΔιαγραφή