Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΕΝΩΣΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ.

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854

ΑΘΗΝΑ 24-03-2014

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας:
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Υφυπουργό Υγείας: 
κ. Μπέζα Αντώνιο

ΚΟΙΝ: Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ: 
κ.Κοντό Δημήτριο

Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Ιατρικούς Συλλόγους
ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ.


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το σύνολο του Ιατρικού κόσμου έχει από μακρού σταθεί σύμφωνος στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών. Όλοι οι Ιατρικοί σύλλογοι και επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις με επικεφαλής τον ΠΙΣ, έχουν θέσει τα κριτήρια με τα οποία θα πρέπει να γίνει αυτός ο εξορθολογισμός των δαπανών που θα πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και όχι λογιστικές πρακτικές.

Πάγια θέση μας είναι ότι το τι πρέπει να συνταγογραφεί μια ειδικότητα και ποιο είναι το όριο της υπερσυνταγογράφησης, θεσπίζεται μόνο μέσω των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων ανά ειδικότητα και πάθηση, που στηρίζονται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) και όχι σε αυθαίρετα λογιστικά κριτήρια μέσων όρων που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και στόχο έχουν τον εκφοβισμό των Ιατρών, που έτσι δεν γράφουν εξετάσεις που ενδεχομένως χρειάζονται οι ασθενείς, φοβούμενοι μην θεωρηθούν υπερσυνταγογράφοι. Αποτέλεσμα αυτού του εκφοβισμού είναι η υποβάθμιση της υγείας των πολιτών και η μεγαλύτερη πιθανότητα Ιατρικού λάθους με τραγικές συνέπειες για τον ασθενή και επαγγελματική εξόντωση του διωκόμενου Ιατρού.

Είναι γνωστό ότι οι επιστημονικές εταιρείες έχουν στείλει τα πρωτόκολλα αυτά στις αρμόδιες υπηρεσίες και η ΗΔΙΚΑ τα προσαρμόζει στην συνταγογράφηση, αρχικά των φαρμάκων. Επειδή η εφαρμογή αυτών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα καθυστερήσει, προτείνουμε την κατ’ αρχήν ανάρτηση τους σε web εφαρμογή στον ΕΟΠΥΥ αλλά και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο και βάσει των οποίων ο Ιατρός θα κατευθύνεται αν βρίσκεται εντός αποδεκτών κριτηρίων συνταγογράφησης στηριζόμενος στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ θα έχει και αυτός τα αποδεκτά διεθνώς κριτήρια συνταγογράφησης βάσει των οποίων και μόνο θα υποχρεούται να κάνει τους ελέγχους του.

Η συνεχής αναίτια και αόριστη λασπολόγηση ότι οι Ιατροί υπερσυνταγογραφούν, στόχο έχει να κρύψει την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να καλύψει τις ανάγκες του λόγω υποχρηματοδότησης. Σε διάφορα δημοσιεύματα αναφέρονται νούμερα συνταγογράφησης εξετάσεων επί αριθμού ασθενών που έχει εξετάσει ο Ιατρός ,χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού ο αριθμός που ένας Ιατρός εξετάζει είναι πολλαπλάσιος αυτού που φαίνεται στο e-dapy δεδομένου ότι οι μεν πιστοποιημένοι δεν δηλώνουν τις επισκέψεις των ασθενών, ενώ στους συμβεβλημένους, πέραν του ορίου των 200 ή 400 επισκέψεων που υποβάλλει ο Ιατρός στο e-dapy δύναται ο Ιατρός επ’ αμοιβή να εξετάσει όσους άλλους θέλει. Με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται δίνεται η μισή αλήθεια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και διαβάλλει τους Ιατρούς.

Είναι γνωστό ότι βάσει μελέτης του ΟΟΣΑ μια χώρα όπως η Ελλάδα χρειάζεται διπλάσιο ύψος δαπάνης από τα 300.000.000 που διατίθενται για εργαστηριακές και Ιατρικές πράξεις. Σε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε στοιχεία του ΕΟΠΥΥ τον Ιανουάριο του 2014 αναφέρετε οτι εκτελέστηκαν πάνω από 70.000.000 ευρώ αξίας παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις και Ιατρικές πράξεις. Αυτό φυσικά δεν οφείλεται στην υπερσυνταγογράφηση αλλά στην μη λειτουργία των υποδομών των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ από τον Νοέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να προσφύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και έτσι να αυξάνεται η δαπάνη. Για το θέμα αυτό ουδεμία μέριμνα ελήφθει και έτσι κατηγορούνται και πάλι οι Ιατροί ότι υπερσυνταγογραφούν. Γεγονός πάντως παραμένει ότι αν μοιράσουμε την ελλιπή δαπάνη που έχει προυπολογισθεί για το 2014 των 300.000.000 για εξετάσεις και πράξεις σε 2 εξάμηνα είναι προφανές ότι δεν φτάνει ούτε για 3 μήνες ανά εξάμηνο και με δεδομένη την μη λειτουργία των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι με συμβολή όλων των Ιατρών έγινε σημαντική οικονομία τα τελευταία χρόνια στις δαπάνες υγείας που όμως πλέον έχουν πέσει κάτω από αποδεκτά κριτήρια για την σωστή υγεία των πολιτών.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε δυνατή βοήθεια. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να ανεχθούμε την σπίλωση και την λασπολογία εναντίον των Ιατρών για υπερσυνταγογράφηση, χωρίς επιστημονικά κριτήρια και μόνο με λογιστικές πρακτικές. Πιστεύουμε ότι η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών που έχει αναλάβει τον συντονισμό εφαρμογής των πρωτοκόλλων είναι σε δυνατότητα να φέρει σε πέρας άμεσα την ανάρτηση και εφαρμογή τους όπως προτείνουμε.

Μετά τα ανωτέρω γεννώνται ευλόγως τα κάτωθι ερωτήματα και σκέψεις: 

1) Γιατί θα πρέπει ο Ιατρός να είναι κατηγορούμενος αν συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός σε έναν ασθενή του επειδή δεν έγραψε μια εξέταση ή κάποιο φάρμακο φοβούμενος μην κατηγορηθεί για υπερσυνταγογράφηση ή επειδή δεν έχει όριο στο πλαφόν αναγραφής φαρμάκων;

2) Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων όταν γνωρίζουμε ότι αυτά μπορούν να αναρτηθούν και να αποτελέσουν επιστημονικά κριτήρια συνταγογράφησης;

3) Η πέραν της χρηματοδότησης των 300.000.000 (150.000.000 ανά εξάμηνο) δαπάνη για εξετάσεις και πράξεις πως θα καλυφθεί; Μ ε νέο clawback το 2014; Διότι είναι προφανές ότι ότι εξετάσεις που γίνονται από τον Μάρτιο του 2014 δε θα πληρωθούν ουσιαστικά αφού δεν θα έχει λεφτά ο αντίστοιχος κωδικός.

4) Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν γίνετε για να υπάρχει η δικαιολογία ότι για όλα φταίνε οι Ιατροί και να καλύπτονται έτσι οι ανεπάρκειες του συστήματος της Υγείας στην χώρα μας.


2 σχόλια:

  1. Το παρακλητικό ύφος ΤΕΛΟΣ. Εδώ και τώρα μάχη, αγώνας , για την αξιοπρέπεια μας, το επιστημονικό μας κύρος, τους ασθενείς μας και τους αγώνες που δώσαμε χρόνια στα φοιτητικά μας έδρανα, στις εφημερίες, στα αγροτικά μας, στην ειδικότητα αλλά και στον αγώνα του να κρατήσεις ΖΩΝΤΑΝΟ τον ασθενή σου που περνά τις δραματικές ώρες του εμφράγματος.
    Τέλος πιά οι κοροιδίες ενός ανθρώπου , δημιουργήματος των ξεπουλημένων media, πού το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι η σπίλωση και το ξεκατίνιασμα μπροστά στις κάμερες της παραπληροφόρησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή