Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Από μηδενική βάση ζητά τη νέα συλλογική σύμβαση η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών

Την πρώτη συνάντηση εργασίας είχε η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών σήμερα στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για να συζητήσει τα καίρια θέματα που αφορούν τη νέα συλλογική σύμβαση του ΕΟΠΥΥ. Η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε με εισήγηση της ΠΟΣΙΠΥ στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τέθηκε υπό την αιγίδα του με συντονιστή τον κ. Μιχάλη Βλασταράκο, Πρόεδρο του ΠΙΣ, δημιουργήθηκε γα να εκπροσωπήσει τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας στη διεκδίκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών της χώρας.

Μετά από πολύωρη συζήτηση, η Επιτροπή έκρινε την προτεινόμενη από τον ΕΟΠΥΥ σύμβαση αβάσιμη διαλόγου και κατέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις:

για τους γιατρούς

1) συλλογικές συμβάσεις που θα διαπραγματευθούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι με τον ΕΟΠΥΥ για τα μέλη τους

2) ισότιμη δυνατότητα συμμετοχής στις συμβάσεις σε όσους γιατρούς το επιθυμούν

3) αξιολόγηση των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους, στα πλαίσια της αδειοδότησης τους, με μία μεταβατική περίοδο και χρόνο προσαρμογής, καθώς και έκπτωση επί των μετρικών στοιχείων για τα παλαιά εργαστήρια.

4) πληρωμή δαπανών εντός 45 ημερών όπως αρχικά προβλεπόταν

5) σε περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ διαπιστώσει στις συμβάσεις παραβίαση των κριτηρίων αξιολόγησης, θα έχει τη δυνατότητα της καταγγελίας στην αδειοδοτούσα αρχή, η οποία θα κάνει και τον έλεγχο.

6) όχι 6μηνιαία αναπροσαρμογή αλλά αναπροσαρμογή μετά τη λήξη ισχύος της σύμβασης, δηλαδή μετά την πάροδο 2 χρόνων

7) να ζητηθούν διευκρινίσεις για τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ που αφορά εργαστήρια και πράξεις, τόσο ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, όσο και ως προς τον τρόπο υλοποίησής του.

για τους ασθενείς

8) συμμετοχή του ασθενή με εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τη σοβαρότητα και τη χρονιότητα της νόσου

9) δυνατότητα εκπτώσεων σε εξετάσεις μόνο κατόπιν έγκρισης των Ιατρικών Συλλόγων και στα πλαίσια της ιατρικής νομοθεσίας περί ιατρικής διαφήμισης.

Αναμένουμε προσχέδιο σύμβασης από τον ΕΟΠΥΥ, βασισμένο στα αιτήματά μας, στα πλαίσια μίας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης από μηδενική βάση.

Στη συνάντηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης συμμετείχαν ο Πρόεδρος της επιτροπής κος Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, και τα μέλη της επιτροπής κκ Βάνα Ανεμοδουρά, Πρόεδρος ΙΣ Πειραιά, Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος ΙΣ Πάτρας, Σωτήρης Δαμασκηνός, Πρόεδρος ΙΣ Κορίνθου, Φώτης Πατσουράκος, Πρόεδρος ΠΟΣΚΕ και Ταμίας ΙΣΑ, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου Πρόεδρος της ΠΟΣΥΠΙ, Γιάννης Κλεινάκης, Γεν γραμματέας και ο Τάσος Τσάτσος Γραμματέας ΠΟΣΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου