Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Α.Ρ.Σ.Ι. Προαναγγελία θανάτου για επιμελητές ΕΣΥ κρυμμένη σε νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, επιδεικνύοντας για μία ακόμα φορά παντελή έλλειψη στοιχειώδους, δημοκρατικής συνείδησης κατέθεσαν την τελευταία στιγμή τροπολογία , που αφορά την αναστολή μονιμοποίησης των γιατρών ΕΣΥ, σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο .Κατά το γνώριμο τους «Αποφασίζομεν και Διατάσσωμεν » και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τα συλλογικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία που αναφέρει τα εξής : << Η θητεία των ιατρών οι οποίοι διορίστηκαν μετά τις 11/3/09 ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 3754/2009 σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ και δεν έχουν μονιμοποιηθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, παρατείνεται κατά ένα έτος από τη λήξη της.>> Ο υφυπουργός υγείας απαντώντας στη βουλή είπε ότι υπάρχει νομικό κενό και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των γιατρών. Αναρωτιόμαστε:

1. Γιατί σε ένα νόμο, ο οποίος εφαρμόζεται εδώ και 5 χρόνια και βάση του οποίου έχουν ήδη κριθεί ατομικά από τον τομέα του κάθε νοσοκομείου και μονιμοποιηθεί αρκετοί επιμελητές ΕΣΥ μετά τα 5 χρόνια θητείας, ανακαλύπτεται τώρα νομικό πρόβλημα;

2. Ποιο είναι αυτό το νομικό πρόβλημα το οποίο ο υφυπουργός δε μπήκε στον κόπο να περιγράψει; Πάντως μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένσταση αρμόδιου φορέα για το θέμα.

3. Πως είναι δυνατό την ίδια μέρα που η κυβέρνηση κετέθετε την τροπολογία για την αναστολή μονιμοποίησης των γιατρών ΕΣΥ,ο υφυπουργός να υπόσχεται δημόσια, απαντώντας στο Δήμαρχο Πάρου,ότι θα προσληφθούν 400 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ το 2014;

Μετά τα όσα έχουν ήδη συμβεί στο χώρο της Δημόσιας Υγείας δε δικαιούται κανείς να εφησυχάζει. Τα «καλά» παιδιά της τρόικας, αυτοί που δεν ντρέπονται να διεκδικούν το ρόλο του «πρώτου» στην πολιτική αφανισμού της Δημόσιας Υγείας, οι πιο γρήγοροι και πιο υπάκουοι υπηρέτες του κεφαλαίου και της τρόικας που έχουν πρωτοστατήσει στο να δημιουργηθούν 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι στην Ελλάδα οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στο Δημόσιο Νοσοκομείο, αυτοί που μετά το θάνατο ανασφάλιστης ασθενούς που δεν μπόρεσε να χειρουργηθεί απαντούν με κυνισμό ότι τα λεφτά δε φτάνουν, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Ο θλιβερός κυβερνητικός θίασος προσπαθεί στα μουλοχτά και κατ΄εντολή της τρόικας, να σταματήσει τις μονιμοποιήσεις των ελάχιστων για τις ανάγκες νέων επιμελητών ΕΣΥ. Ο ίδιος ο υφυπουργός υγείας κ. Μπέζας παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από την τρόικα για τις ομαδικές μονιμοποιήσεις…. και τέτοιες αντιδράσεις τα ανδρείκελα δε μπορούν να τις απαντήσουν…

Είναι προφανές ότι, η άρνηση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη σταδιακή κρίση και μονιμοποίηση των επιμελητών που συμπληρώνουν 5έτη θητεία και η νομοθέτηση για απλή παράταση της θητείας τους στοχεύει στο να δημιουργήσει δεξαμενή επιμελητών ΕΣΥ υπό απόλυση.

Χίλιοι πεντακόσιοι με δύο χιλιάδες γιατροί επιμελητές ΕΣΥ και πρακτικά σχεδόν όλοι οι γιατροί στα Νοσοκομεία και Κ.Υ. που είναι κάτω των 50 ετών, τίθενται σε ομηρία και κινδυνεύουν να πάρουν το δρόμο της εξόδου όταν οι κυνηγοί κεφαλών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ το ζητήσουν, όταν σε κάποιο κύμα απολύσεων θα πρέπει να βγουν τα νούμερα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που λείπουν ήδη έξι χιλιάδες επιμελητές ΕΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται καθώς υπάρχει μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης των παλαιότερων και στις κενούμμενες θέσεις δεν προσλαμβάνονται νεότεροι. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κλείνουν ή να συγχωνεύονται κλινικές καθώς δεν υπάρχουν γιατροί να τις λειτουργήσουν.

Αναρρωτιέται κανείς, εάν αναστέλλεται η μονιμοποίηση των γιατρών που επιστημονικά και ηλικιακά έχουν το βάρος να στηρίζουν και να λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία από τώρα και για την επόμενη δεκαετία, πιο είναι το σχέδιο για το ίδιο το Δημόσιο Νοσοκομείο; .Μάλλον να βγει και αυτό πολύ γρήγορα στη σύνταξη μαζί με το γερασμένο προσωπικό του.

Σε όλους όσους επιχειρούν και σχεδιάζουν το μαρασμό και την κατάρρευση του δημόσιου νοσοκομείου τους απαντούμε ότι θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν είμαστε ο σύλλογος συντονιστών διευθυντών που έχουν μάθει να συνδιαλέγονται, ούτε οι φίλοι τους στο μεγαλοκαθηγητικό κατεστημένο. Είμαστε γιατροί που έχουμε περάσει ήδη από κρίση για τη θέση μας και επιλέξαμε να μπούμε και να δουλέψουμε στο δημόσιο νοσοκομείο την ώρα που άρχισε να του επιτίθενται η πολιτική των μνημονίων, γιατί θέλαμε και θέλουμε να υπηρετήσουμε τη δημόσια υγεία.. Είμαστε αυτοί, που επέλεξαν να στηρίξουν το δημόσιο νοσοκομείο την ώρα που οι μισθοί σε αυτό μειώνονταν τραγικά γιατί πιστεύουμε στη Δωρεαν και Δημόσια υγεία για όλο το λαό. Είμαστε αυτοί που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα και να δώσουν τη μάχη, την ώρα που η γενιά μας αλλά και οι μικρότερες γενιές έφευγαν και φεύγουν σωρηδόν για το εξωτερικό, γιατί εξαιτίας της πολιτικής σας ενώ, τους σπούδασε γιατρούς το ελληνικό δημόσιο τις ιατρικές τους υπηρεσίες τις προσφέρουν στη Γερμανία και αλλού και όχι στον λαό που ζει σε αυτόν τον τόπο που τους έχει ανάγκη.Εδώ θα αναφέρουμε ότι, η μετανάστευση των υγειονομικών είναι πρώιμος δείκτης για την έκπτωση της περίθαλψης σε ένα τόπο, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν νέοι γιατροί για να κάνουν ειδικότητα σε μια σειρά από ειδικότητες όλων των νοσοκομείων διότι έχουν μεταναστεύσει μη έχοντας καμιά δυνατότητα για περαιτέρω εργασία στην Ελλάδα. Η στέρηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους νέους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς ισοδυναμεί με το θάνατο του. Καμιά δομή δε μπορεί να λειτουργήσει μόνο με διευθυντές και προιστάμενους. Η άρνηση ανατροφοδότησης του δημοσίου συστήματος υγείας με μόνιμο υγειονομικό προσωπικό σηματοδοτεί περίτρανα την πολιτική επιλογή για την διάλυσή του.

Καλούμε τους ασθενείς και ολόκληρο το λαό, να αντιληφθεί ότι η επίθεση στη Δημόσια Υγεία συνεχίζεται και γίνεται δριμύτερη. Το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τα κλεισίματα νοσοκομείων και οι συγχωνεύσεις κλινικών, τα κάθε λογοίς χαράτσια στους ασθενείς, οι αποκλεισμοί στην περίθαλψη, οι απολύσεις και η ελαστικοποίηση στις σχέσεις εργασίας των υγειονομικών, ο αποκλεισμός του νέου υγειονομικού δυναμικού από την εργασία και η εξώθησή τους σε μετανάστευση είναι κομμάτια της ίδιας πολιτικής .

Καλούμε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις για το θέμα σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, να συσταθούν επιτροπές αγώνα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους σε κάθε νοσοκομείο και προχωράμε άμεσα σε διανοσοκομειακό συντονισμό.

Απαιτούμε να επιτραπεί άμεσα η διενέργεια της δεύτερης ατομικής κρίσης των επιμελητών ΕΣΥ που έχουν κλείσει πενταετία από τους αντίστοιχους τομείς των νοσοκομείων, όπως περιγράφεται στο νόμο 3754/2009 και η συνακόλουθη μονιμοποίησή τους.

Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία,να καλυφτούν άμεσα όλα τα κενά

Διεκδικούμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, όχι στην ιδιωτικοποίηση και στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, οχι στο κλείσιμο των πολυϊατρείων της ΠΦΥ και άμεση κατάργηση των χαρατσιών.

Καλούμε τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, την ΟΕΝΓΕ και τα κατά τόπους σωματεία εργαζόμενων των νοσοκομείων να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το θέμα.

Καλούμε τους ασθενείς και ολόκληρο το λαό σε κοινό αγώνα με τους υγειονομικούς για την ανατροπή της πολιτικής που στερεί το δικαίωμα της περίθαλψης στους πολλούς και διαλύει τη Δημόσια Υγεία. Διεκδικούμε Δωρεάν Δημόσια και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όσους ζουν σε αυτό τον τόπο.

http://arsigr.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου