Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Οι «κόκκινες γραμμές» απέναντι στην τρόικα

ZOUGLA.GR

Να μην ενδώσει στις πιέσεις της τρόικας για μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μοιάζει να είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση η οποία προσέρχεται με τρεις «κόκκινες γραμμές» στην σημερινή κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που αφορούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, το γάλα και τις ομαδικές απολύσεις.

Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν με την τρόικα μέσω e-mail. Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι «το μεγαλύτερο αγκάθι είναι οι τράπεζες. Ελπίζω να μην πάμε στο Eurogroup χωρίς να έχουμε κλείσει το θέμα. Στο Eurogroup συζητιούνται όλα. Έχουμε καταθέσει μια συμβιβαστική πρόταση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Δεν μας έχουν απαντήσει ακόμα, γεγονός που δείχνει ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με αυτό. Έχουμε χρόνο να το ξανασκεφτούμε όλοι λίγο καλύτερα».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει ουσιαστικά κλείσει (απομένει το τυπικό «ΟΚ» της τρόικας), ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι μηδενικό ή πολύ μικρό (η τρόικα το εκτιμά περίπου στα 2 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για τις εξελίξεις και ιδίως για τα βασικά ανοικτά μέτωπα:

1. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Μπορεί χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά η τρόικα και ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίζει να τα αμφισβητεί. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, έχει παρουσιάσει στην τρόικα μία συμβιβαστική λύση η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «μας βγάζει από το αδιέξοδο». Πρόσθεσε, δε, ότι «ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο Eurogroup και σε πολιτική λύση. Οι συζητήσεις με την τρόικα επί του θέματος θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπου θα βρίσκονται ο κ. Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ, εάν απαιτηθεί, ο υπουργός θα θέσει το ζήτημα και στους επικεφαλής των οργανισμών της τρόικας (Κριστίν Λαγκάρντ από ΔΝΤ, Ολι Ρεν από Κομισιόν και Μ. Ντράγκι από ΕΚΤ).

2. Απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες πως «είναι πολιτική απόφαση να μη νομοθετήσουμε» υποχωρώντας στις πιέσεις της τρόικας για τα δύο αυτά ζητήματα. Δηλαδή, για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και για να υιοθετήσει με νόμο τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Ι. Βρούτσης, θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας για τα εργασιακά ζητήματα.

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΕΕΕ? ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΤΑΝ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΕΞΙΟ ΧΩΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή