Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Την Τρίτη η απόφαση της τρόικας για τα ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ

Εάν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας, τότε δεν αποκλείεται οι ευρωεκλογές να γίνουν με κλειστά φαρμακεία.


Την οριστική απόφαση της τρόικας για το αν τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) μπορούν να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ, αναμένει την Τρίτη ο υπουργός Υγείας.

IATRONET

Κατά τη συνάντηση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την τριμερή, θα αξιολογηθεί η εναλλακτική πρόταση του υπουργού περί 'ανοίγματος της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ μέσα από τα φαρμακεία'.

Η πρόταση τριών σημείων προβλέπει τα εξής:

Ελεύθερη διαμόρφωση τιμών στα ΜΥΣΥΦΑ προς τα κάτω, με 'πλαφόν' τις τιμές που προβλέπονται στο ισχύον δελτίο τιμών.

Διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία (τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι), με εξαίρεση τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα μπορούν να διατίθενται και από τα σούπερ μάρκετ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα προχωρήσει σε κατηγοριοποίηση των συμπληρωμάτων, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διάθεση στα σούπερ μάρκετ τα πιο 'ευαίσθητων' για τη ΔημόσιαΥγεία.

Διευκόλυνση της λειτουργίας των φαρμακείων και τα Σάββατα ή περισσότερες ώρες την ημέρα, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των καταναλωτών στα εν λόγω προϊόντα.

Ανήσυχος

Την πρόταση είχε παρουσιάσει ο κ. Γεωργιάδης στη συνάντηση που είχε στις 25 Φεβρουαρίου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Είχε τότε αντιμετωπίσει μία αρχική αντίδραση, αλλά στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα γινόταν αποδεκτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας δεν παραμένει αισιόδοξος, αλλά είναι αρκετά ανήσυχος για την έκβαση της νέας συνάντησης.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί παραμένουν στα...χαρακώματα, αναμένοντας το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα.

Κινητοποιήσεις

Το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη, με μοναδικό θέμα την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, με ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης αποφάσεων για κινητοποιήσεις.

Εάν υιοθετηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας τότε δεν αποκλείεται οι ευρωεκλογές να γίνουν με κλειστά φαρμακεία, διαμηνύουν.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση του κλάδου, να δώσει το έναυσμα άμεσων και ξαφνικών κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεoδοσιάδης ανακοίνωσε τη Δευτέρα τα εξής:

'Δεν θα υπάρξει ούτε λεπτό διαλόγου σε περίπτωση που η τρόικα, υιοθετήσει οποιεσδήποτε απο τις θέσεις, όπως εκφράζονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο κλάδος μας έχει προσφέρει πολλά για την αντιμετώπιση της κρίσης και έχει πληγεί πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τα τελευταία χρόνια.

Το πρόσχημα του ανταγωνισμού δήθεν προς όφελος των ασφαλισμένων δεν πείθει κανέναν.

Οι συνεχιζόμενες διαρροές του υπουργού Ανάπτυξης που αφορούν πλέον και θεσμικά μας θέματα, δυναμιτίζουν ακόμη περισσότερο το κλίμα'.
Ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη, τα φάρμακα δεν είναι καταναλωτικά προϊόντα, ενώ ανταγωνισμός και Υγεία είναι έννοιες ασύμβατες:

'Οι φαρμακοποιοί στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τον εξορθολογισμό των δαπανών , έχοντας εξαντλήσει τα περιθώρια τους και δεν συζητούν οποιαδήποτε αλλαγή θεσμικής λειτουργίας των φαρμακείων, όπως την επιδιώκουν οι εκφραστές μεγάλων συμφερόντων.

Οποιαδήποτε απόκλιση από τις επίσημες διαβεβαιώσεις τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Υγείας, θα είναι αιτία πολέμου'.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου