Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Ε.ΕΛ.ΠΑΙΔ.ΑΤΤ.

Μη κερδοσκοπικό σωματείο
Έδρα: Λεωφόρος Κηφισίας 58, 15125 Μαρούσι

Διεύθυνση αλληλογραφίας: Βάρναλη 7, 151 21 Πεύκη
Τηλ: 6944-307208 FAX: 210-8053797

Αγαπητά μέλη
, αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά από συζήτηση και ομόφωνη απόφαση μεταξύ των μελών του ΔΣ αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ για το πρόβλημα της αναγνώρισης των υποειδικοτήτων στην Παιδιατρική.

Tην Τετάρτη 26/2 το πρωΐ, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Ένωσης επισκέφθηκαν μετά από προγραμματισμένο ραντεβού στο γραφείο του, τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και Καθηγητή της Χειρουργικής Ανατομίας κ. Παν. Σκανδαλάκη, για να του θέσουν ως Ένωση το αίτημα της αναγνώρισης των Υποειδικοτήτων στην Παιδιατρική.

Η τοποθέτηση του κου Σκανδαλάκη ήταν ότι το πρόβλημα των υποειδικοτήτων πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά, για όλες τις ειδικότητες και ότι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση μόνο αν έπαιρνε απάντηση στα εξής ερωτήματα.

1. Ποιός από αυτούς όλους που ισχυρίζονται ότι είναι εξειδικευμένοι έχει τα απαραίτητα και νόμιμα προσόντα

2. Πόσους εξειδικευμένους ανά ειδικότητα χρειαζόμαστε ως χώρα

3. Ποιό κέντρο θα δίνει την εξειδίκευση

Η σταθερή θέση της Ενωσης ήταν ότι κατʼ αρχήν αποτελεί προτεραιότητα στον διάλογο, αλλά και θέμα ηθικής τάξης και ουσίας, να αναγνωριστούν από το κράτος οι συνάδελφοι που επί σειρά ετών, έχοντας εξειδικευτεί σε κάποιο από τα αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού (έχουν δηλαδή την νόμιμη επιστημονική πιστοποίηση), ασκούν την συγκεκριμένη υποειδικότητα. 

Αυτό από την άλλη θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να θέσει τις βάσεις για την νομιμότητα αφού κατά τον κο Σκανδαλάκη φαίνεται ότι υπάρχουν συνάδελφοι που καθʼ υπέρβαση και χωρίς την νόμιμη κατοχύρωση ασκούν υποειδικότητες της παιδιατρικής.

Τονίσαμε ότι αν αυτό ισχύει, τότε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του παιδικού πληθυσμού και είναι ένας ακόμα λόγος για να διευθετηθεί άμεσα η αναγνώριση.

Η συζήτηση μετά από πιέσεις εκατέρωθεν, και αφού αναφέρθηκε από τον κο Σκανδαλάκη ότι θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχα εξειδικευμένων για τους ενήλικες, κατέληξε με την προτροπή του κ. Σκανδαλάκη σε όσους από τα μέλη μας έχουν τις νόμιμα αναγνωρισμένες σπουδές σε κάποια Υποειδικότητα, να καταθέσουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις που έχουν, μέσω της Ενωσης, στο ΚΕΣΥ και εκείνος θα φροντίσει , όπως χαρακτηριστικά είπε, να ενημερώσει τον κο Υπουργό ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο ζητούμενος διάλογος με το Υπουργείο. 

Εγείραμε αντιρρήσεις για την σύμφωνη γνώμη των αντίστοιχα εξειδικευμένων για τους ενήλικες. Χαρακτηριστικά είπαμε ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι οι εξειδικευμένοι για τους ενήλικες πρέπει να αποτελέσουν κομβικό σημείο στην συζήτηση και ότι κάτι τέτοιο προσβάλει την ισοτιμία μεταξύ των συναδέλφων. Επί πλέον οι εν λόγω συνάδελφοι των ενηλίκων δεν έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση του παιδιού όπως ένας παιδίατρος, με ότι αυτό συνεπάγεται. 

Εξ άλλου αν ισχύσει η λογική αυτή τότε θα πρέπει να δεχθούμε ότι και οι εξειδικευμένοι παιδίατροι θα μπορούν να εξετάζουν αντίστοιχα ενήλικες.

Διατύπωσε σαφώς την θέση του ότι «η εξειδίκευση χωρίς πιστοποίηση, έστω και η νοσοκομειακή πολυετής, όπως και η αυτο-εκπαίδευση δεν αποτελούν νόμιμα προσόντα». 

Μετά από ερώτηση που του θέσαμε για το πότε κατά την άποψή του πρόκειται να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα των υποειδικοτήτων μας απάντησε, «μέσα στο 2014».

Θεωρούμε ότι μετά από την παρέμβαση της Ένωσης, το θέμα των υποειδικοτήτων μπορεί να αρχίσει να συζητείται, ως όφειλε εδώ και πολλά χρόνια να έχει γίνει.

Το ΔΣ

2 σχόλια:

  1. μην μειωνεται την νοημοσυνη των συναδελφων ΄΄Παθολογος ειδικοςστην υπερταση Παιδιατρος ειδικος στα Δερματολογικα Καρδιολογος ειδικος ςτην ρυθμιση σακχαρου και υπερτασης Γυναικολογοι ειδικοι στα αφροδισια των γυναικων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΙ ΠΑΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ!!!. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΤΟ ΚΕΣΥ ΚΑΙ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή