Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Διγλωσσία Άδωνι για απελευθέρωση των επαγγελμάτων

Γράφει o Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Φάσκει και αντιφάσκει ο Άδωνις με τη μη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι έχουμε ήδη πολλά φαρμακεία και πως δεν καταργεί τα πληθυσμιακά κριτήρια γιατί αν καταργηθούν και ανοίξουν νέα φαρμακεία θα εκτοξευτούν οι δαπάνες για φάρμακα. Όμως, ο ίδιος πριν από μερικούς μήνες κατάργησε τα αντίστοιχα πληθυσμιακά κριτήρια για την εγκατάσταση αξονικών και μαγνητικών τομογράφων!

Μάλιστα, έγκυρες πληροφορίες μου αναφέρουν ότι από τη στιγμή της κατάργησης των πληθυσμιακών κριτηρίων για τους τομογράφους έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Υγείας πάνω από 90 αιτήσεις για την έγκριση άδειας σκοπιμότητας! Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σήμερα η χώρα ήδη διαθέτει τους περισσότερους αξονικούς και μαγνήτες στον κόσμο - αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε η κίνηση Άδωνι μόνο σκανδαλώδης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συνολικά, η χώρα διαθέτει 388 αξονικούς και 265 μαγνητικούς τομογράφους, ήτοι συνολικά περίπου 650 μηχανήματα. Σύντομα λοιπόν αναμένεται ο αριθμό ο αριθμός τους να αυξηθεί τουλαχιστον κατά 13%, όταν εγκριθούν οι αιτήσεις για τα νέα μηχανήματα. Να τονιστεί ότι το 2012, έχουν καταγραφεί ότι έγιναν περίπου 2.000.000 αξονικές τομογραφίες. Δηλαδή, ένας στους πέντε Έλληνες έκανε μία αξονική!

Βέβαια, κάποιοι πιστεύουν ότι ο αριθμός αυτός είναι πλασματικός. Εκτιμούν ότι πολλές ψηφιακές μαστογραφίες που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλώνονται ως αξονικές διότι το Κράτος δεν έχει τιμολογήσει την εξέτασης της ψηφιακής μαστογραφίας! Και μάλλον έτσι πρέπει να είναι. Γιατί 388 αξονικοί για να βγάλουν 2 εκατ. εξετάσεις το χρόνο θα πρέπει να κάνουν ο καθένας 21 εξετάσεις τη μέρα!

Είναι φανερό ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν καταργεί τα πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν στα φαρμακεία για να μην προκαλέσει αντιδράσεις στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτε να ξεκινήσουν απεργία διαρκείας. Και αυτό θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία 2 μήνες πριν τις εκλογές...

Εξίσου φανερό όμως είναι ότι η κατάργηση των αντίστοιχων κριτηρίων στα ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας έχει ως σκοπό να εξυπηρετήσει παράγοντες του ιδιωτικού τομέα, που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις. Γιατί άραγε ο Άδωνις δεν ανησυχεί ότι περισσότερα μηχανήματα θα οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ;

Έτσι, όμως, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Όσο η κυβέρνηση ακροβατεί ανάμεσα σε αλληλοσυγκρουόμενα συντεχνιακά συμφέροντα δεν μπορεί να οικοδομηθεί το νέο παραγωγικό μοντέλο, που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. 

Και ο υπουργός Υγείας πρέπει να καταλάβει ότι "ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου