Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Φαρμακοποιοί: είναι πολλά τα λεφτά...της δόσης και η κυβέρνηση μπορεί να υποχωρήσει



Υπό κανονικές συνθήκες, οι φαρμακοποιοί δεν θα έπρεπε να ανησυχούσαν ούτε θα έπρεπε να έχουν εξαγγείλει την δεύτερη 48ωρη απεργία τους για την Παρασκευή και την Δευτέρα.

Μετά την συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Υγείας και την αισιοδοξία που ο ίδιος εκδήλωσε – λέγοντας ότι τελικά στην διαπραγμάτευση με την τρόικα θα επικρατήσουν οι ελληνικές θέσεις- οι φαρμακοποιοί θα έπρεπε να είναι ήσυχοι, ευελπιστώντας ότι δεν μπορεί, μετά από τόση.... αισιοδοξία, ίσως όλα να πάνε καλά και πως ίσως ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να γνωρίζει κάτι περισσότερο. 

Όμως τα λεφτά της δόσης είναι πολλά (8,8 δις ευρώ από την ΕΚΤ και την Ευρωπαική Επιτροπή) και οι πρωταγωνιστές στο σήριαλ αυτό – τρόικα και υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης- έχουν αποδείξει με τις πολιτικές τους, ότι δεν μπορείς να τους εμπιστεύεσαι.

«Ναι τα λεφτά είναι πολλά» σιγοψυθυρίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών και μέχρι την τελική διαπραγμάτευση- η οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κορυφώνεται την Κυριακή- δεν ξέρεις πότε τι θα συμβεί και που θα υποχωρήσει η ελληνική πλευρά.

Και μπορεί να φάνηκε χθες από την συνάντηση με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ότι ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ολόψυχα τον κλάδο των φαρμακοποιών, δηλώνοντας επίσης ότι νοιάζεται για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, ωστόσο σε μία πίεση της τρόικας, ο μνημονιακότερος υπουργός της κυβέρνησης, πιθανόν να υποχωρήσει σε ορισμένα καίρια- για τον κλάδο- ζητήματα. Επιπλέον, στην ιστορία των φαρμακοποιών εμπλέκεται και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της έκθεσης του ΟΟΣΑ που μιλά για ξεκάθαρο άνοιγμα της αγοράς των φαρμακοποιών, για διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ από Σούπερ Μάρκετ καθώς και για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και μείωση του ποσοστού κέρδους στο 15%, το οποίο όπως εκτιμούν οι φαρμακοποιοί θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε κλείσιμο τα 2/3 των φαρμακείων.

Το εύλογο ερώτημα επομένως που προκύπτει εδώ, είναι που θα καθίσει η μπίλια των συζητήσεων επί το λαικότερον. Διότι οι φαρμακοποιοί, δεν δέχονται καμία έκπτωση και υπαναχώρηση στα αιτήματά τους. Δεν συζητούν δηλαδή ούτε διαπραγματεύονται την διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ στα Σούπερ Μάρκετ, αλλά ούτε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως και την μείωση του ποσοστού κέρδους, ενώ ακόμη και αυτό το θέμα του ωραρίου- που ίσως να φαίνεται χαλαρό- αποτελεί σημαντική δυσκολία. Τι θα συζητούσαν και που θα υπαναχωρούσαν; μόνο στο θέμα της μείωσης της τιμής προς τα κάτω. Είναι το μόνο ζήτημα το οποίο διαπραγματεύονται!

Οι επόμενες ημέρες θα είναι σίγουρα πολύ κρίσιμες και θα φανούν οι αντοχές των φαρμακοποιών αλλά και τα κότσια της κυβέρνησης!

1 σχόλιο:

  1. με τους φαρμακ/ους φιλος με τους γιατρους εχθρος ο κος Υπουργος-κομπλεξ-μισος-γιατι

    ΑπάντησηΔιαγραφή