Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Οι ασθενείς γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης απεργίας των γιατρών του Οργανισμού.



Προτίμησαν να αναζητήσουν συμβεβλημένο ελεύθερο επαγγελματία γιατρό ή ακόμη και να πληρώσουν επίσκεψη από την τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Διέξοδο φαίνεται πως έδωσε και ο διπλασιασμός του μηνιαίου «πλαφόν» επισκέψεων ?από 200 σε 400? των συμβεβλημένων γιατρών, τον οποίο αποφάσισαν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Στη διάρκεια της απεργίας των γιατρών των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις 25 Νοεμβρίου 2013 έως και το κλείσιμο των μονάδων (πριν από έναν μήνα), δεν υπήρξε καμία αξιόλογη αύξηση στην κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως προκύπτει από τη βάση στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Υγείας (ESYnet), η κίνηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) των δημόσιων νοσοκομείων ήταν ?το επίμαχο διάστημα? από σταθερή έως σημαντικά μειωμένη.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο επικράτησε η εξής εικόνα: Μείωση 2,74% στην κίνηση των επειγόντων τον Νοέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Νέα μείωση 3,15% καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξε μια μικρή αύξηση 1,79%.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου τον Νοέμβριο μειώθηκε η κίνηση κατά 2,14%. Τον Δεκέμβριο αυξήθηκε 5,85%, ενώ τον Ιανουάριο παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2012 (αύξηση 0,16%).

Αξιόλογες μειώσεις έχουν καταγραφεί στην κίνηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αττική (1η ΥΠΕ) η κίνηση των ασθενών μειώθηκε κατά 5,88% τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και η κόντρα με το υπουργείο Υγείας βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Σημαντική μείωση 9,77% υπήρξε τον ίδιο μήνα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας ? Θράκης (4η ΥΠΕ). Διψήφια ποσοστά μείωσης εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία δύο περιφερειών: της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας ? Στερεάς Ελλάδας (-13,37%) και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης (-13,19%).

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι ?με την απεργία των γιατρών? οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ «εκπαιδεύτηκαν» στην αναζήτηση γιατρών εκτός των δομών του Οργανισμού. Πριν από την απεργία η κίνηση των πολυϊατρείων ήταν αξιοσημείωτη, καθώς το 19% των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων αναζητούσαν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα πολυϊατρεία εντάσσονται πλέον στο ΕΣΥ. Προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου και θα είναι προσβάσιμα απ' όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
Πού μπορούν να ζητήσουν φροντίδα Υγείας

Μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούν να αναζητούν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας από τους συμβεβλημένους γιατρούς στους οποίους δόθηκε δικαίωμα 400 επισκέψεων ασθενών ανά μήνα.

Μπορούν, επίσης, να εξυπηρετούνται από τα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών νοσοκομείων (τακτικά και επείγοντα), από τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά τους ιατρεία.

Πληροφορίες για τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς μπορούν να αναζητούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr), από το τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης ασφαλισμένων (τηλέφωνο με αστική χρέωση 210 3803470 και ώρες 8 το πρωί έως 3 το μεσημέρι), από τα δημαρχεία και τα ΚΕΠ όλης της χώρας. Ελεγκτές ιατροί υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ (Κηφισίας 39, Μαρούσι), στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Ολοι οι γιατροί (νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ιδιωτικών κλινικών και ιδιώτες ιατροί συμβεβλημένοι ή μη με τον ΕΟΠΥΥ) δύνανται να γράφουν αναρρωτικές άδειες. Για όλες τις χορηγούμενες άδειες, ανεξαρτήτως ημερών, απαιτείται παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Κατ' εξαίρεση, άδειες που έχουν χορηγηθεί ύστερα από νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο και μέχρι 15 ημέρες στο εξιτήριο απαιτείται μόνον σφραγίδα ελεγκτή γιατρού και όχι παραπομπή σε Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου