Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Οι δανειστές πάνε Άδωνι! Τα μεγάλα αγκάθια της Υγείας που θα συζητηθούν



Ραντεβού με τους τροϊκανούς έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης για να συζητηθούν λεπτομερώς τα καυτά θέματα της υγείας που σύμφωνα με τους δανειστές μας είναι σε εκκρεμότητα. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - iatropedia

Πρώτο θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων της τρόικας θα είναι το ζήτημα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ που ζητά η τρόικα καιρό τώρα. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμη καθώς οι δανειστές μας επιμένουν ενώ δεν έχουν αποδεχθεί ακόμη πλήρως τη θέση Άδωνι Γεωργιάδη για απελευθέρωση των τιμών τους προς τα κάτω. 

Άλλωστε μια πρώτη γεύση από τις προθέσεις τους είχε πάρει ο υπουργός Υγείας πριν λίγα 24ωρα καθώς τους συνάντησε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Πάντως οι δανειστές μας περνούν το κατώφλι της οδού Αριστοτέλους με γεμάτη ατζέντα καθώς αναμένεται να συζητήσουν αναλυτικά όλα τα θέματα του τομέα της Υγείας για τα οποία δεν έχουν και την καλύτερη άποψη. Εξαίρεση αποτελούν οι απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για τις οποίες κάνουν πάρτι τόσο οι δανειστές μας όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Άλλωστε στη συμφωνία ήταν να απομακρυνθούν 2200 γιατροί του πρώην ΙΚΑ ενώ πλέον εκτός μένουν 2680 με τον κ.Γεωργιάδη να εκτιμά ότι τελικά θα αποχωρήσουν και άλλοι καθώς οι αιτήσεις τους για το ΠΕΔΥ υποβλήθηκαν με επιφύλαξη. 

Κατά τα άλλα οι τροικανοί επιμένουν για άλλη μια φορά στη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2 δις ευρώ, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει το ποσό καθώς τα …κουκιά δε βγαίνουν.

Στόχος να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον στα 2,1 δις ευρώ και κάτι, αν όχι στα 2,2 δις. Άλλωστε και πέρυσι που η δαπάνη έκλεισε στα 2,371 δις ευρώ, πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν παραπάνω συμμετοχή για να βγούνε τα νούμερα. 

Και τα νοσοκομεία όμως θέλουν το …μάζεμα τους κατά τους δανειστές μας έστω κι αν τα κονδύλια που διατίθενται πια δε φθάνουν ούτε για …καλημέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά νοσοκομεία για καιρό τώρα είτε δεν έχουν υλικά είτε σκευάσματα για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους. Βέβαια αυτά είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο για την τρόικα και την κυβέρνηση.

Όλη η πίεση πάντως φαίνεται πως θα πέσει στους διοικητές των νοσοκομείων οι οποίοι θα κληθούν εκ νέου να λάβουν νέες οδηγίες για το πώς να συγκρατήσουν τους προϋπολογισμούς. Εξάλλου πριν από λίγα 24ωρα ο ...τόνος δόθηκε δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος του συνάντησε δίνοντας τις σχετικές οδηγίες για αυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου