Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από τα ξαφνικά “όχι” του μνημονιακού Άδωνι




Και ξαφνικά ο υπουργός Υγείας είπε “όχι” στην τρόικα, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα στους πάντες, ίσως ακόμα και στον ίδιο. Όχι, ο υπουργός Υγείας παραμένει μνημονιακός, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία νέα κρίση στο χώρο της υγείας, αυτή τη φορά με αντιπάλους τους φαρμακοποιούς, θα ήταν η χαριστική βολή για την κυβέρνηση σε προεκλογική περίοδο.

Αν η κυβέρνηση υπάκουε κι αυτή τη φορά στις επιταγές της τρόικας, το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν να κατεβάσουν ρολά άμεσα τα φαρμακεία.

Ο κίνδυνος να κηρύξουν απεργιακές κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί είναι ορατός, αλλά τουλάχιστον η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας θα είχαν ως επιχείρημα απέναντι στους φαρμακοποιούς ότι στηρίζουν τα αιτήματά τους (μη διάθεση μυσυφα από τα σουπερ μάρκετ, ιδιοκτησιακό καθεστώς φαρμακείων) προκειμένου να κερδίσουν πολύτιμο προεκλογικό χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δε δίστασαν να ανοίξουν από το πουθενά το θέμα του ωραρίου λειτουργάις των φαρμακείων και να συμφωνήσουν με τους τροικανούς για ανοιχτά φαρμακεία τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και το πρωί του Σαββάτου,

Το ωράριο λειτουργάις είναι ένα θέμα που δεν θα έχει πολιτικό αντίκτυπο ούτε θα προκαλέσει απεργίες πολλών ημερών, αφού είναι κάτι που έχει ήδη διχάσει τους φαρμακοποιούς, πολλοί από τους οποίους ακολουθούν διευρυμένο ωράριο λειτουργίας.

Παράλληλα, το κλείσιμο των ιδιωτικών φαρμακείων αυτή την περίοδο με κλειστά τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και αγανακτισμένους ασφαλισμένους που έχουν ταλαιπωρηθεί τα μέγιστα εδώ και τρεις μήνες από την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και το μετέπειτα λουκέτο των πολυιατρείων, θα είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για την κυβέρνηση.

1 σχόλιο: