Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Γεωργιάδης: σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα φαρμακεία δε μπορούν να μείνουν αλώβητα

Απαντώντας στην απόφαση των φαρμακοποιών για απεργία διαρκείας αρχής γενομένης από αύριοΤετάρτη 26/3 το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των φαρμακοποιών, η Κυβέρνηση πέτυχε τα εξής:"'
HEALTH VIEW.GR

1. Αναστολή εφαρμογής ως την 30/6/2014, της μνημονιακής δέσμευσης για οριζόντια μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%.

2. Τη μη ένταξη των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.) στα σούπερ-μάρκετ –υπό την προϋπόθεση ότι δε διαπιστωθούν φαινόμενα καρτέλ στην πώλησή τους από τα φαρμακεία.

3.Τη διατήρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων, προκειμένου να αποφευχθεί ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

4.Τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης φαρμακείων, αποκλειστικά και μόνο από φαρμακοποιούς και όχι από τρίτους.

Παρά την αδιαμφισβήτητα επιτυχή εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση,ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσανατολίζεται –κατά πληροφορίες- σε απεργία διαρκείας διεκδικώντας τη μη εφαρμογή ρυθμίσεων ήσσονος σημασίας, οι οποίες ωστόσο:

1.Θα διευκολύνουν την είσοδο νέων φαρμακοποιών στο χώρο και

2. Θα εξυπηρετήσουν τη σύσταση συνεταιρισμών μεταξύ φαρμακοποιών, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προκειμένου ο κλάδος να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Πάντως, οι ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις για την κυβέρνηση είναι μείζονος σημασίας για τους φαρμακοποιούς αφού όπως υποστηρίζουν από τη μεριά τους ανοίγουν το δρόμο για τη δημιοργία αλυσίδων φαρμακείων από τους πιο εύπορους φαρμακοποιούς και ταυτόχρονα ανοίγουν την πίσω πόρτα των παιχνιδάδικων και σούπερ μάρκετ για τη δημιουργία φαρμακείων εντός των συγκεκριμένων καταστημάτων.

Μάλιστα σε τηλεοπτική αντιπαράθεση που είχε ο υπουργός Υγείας κος Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του πανελληνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου ετέθη και το θέμα του ωραρίου το οποίο "οδεύει προς απελευθέρωση", ο κος Γεωργιάδης είπε ότι δε γίνεται σε έναν κόσμο που αλλάζει, τα φαρμακεία να μείνουν αλώβητα, ενώ για το θέμα των αδειών είπε ότι προβλέπεται να μπουν φραγμοί. Σχετικά με το θέμα της κατάργησης των ορίων απόστασης που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα φαρμακεία, ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι έτσι και αλλιώς αυτό ακόμη και σήμερα δεν ισχύει αναφέροντας παράδειγμα φαρμακείων που είναι μισοτοιχεία.

Από την πλευρά του ο κος Θεοδοσιάδης ερωτόμενος από τον υπουργό εάν αμφισβητεί τα θετικά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα απάντησε ότι δεν τα αμφισβητεί όμως υπάρχει διαβάθμιση στο κακό. Μπορεί να αποφεύχθησαν τα χειρότερα, όμως τόνισε, αυτά που πρόκειται να ψηφισθούν είναι επίσης "κακά' για τον κλάδο που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να επιβιώσει. Η δυνατότητα ενός φαρμακοποιός να κατέχει πολλές άδειες, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τις επινοικιάζει και σε τρίτους μη φαρμακοποιούς, δημιουργώντας μια ανεξέλεγκτη αγορά. Τέλος κάλεσε τον κο Γεωργιάδη να μη ψηφίσει τις επίμαχες διατάξεις. Ο κος Γεωργιάδης δεν έδειξε να συγκατανεύει, αλλά εξέφρασε την ευχή να πρυτανεύσει η βούληση και να μην προχωρήσει ο κλάδος σε απεργία, λέγοντας προς τον πρόεδρο του ΠΦΣ, "μην κάνετε αυτό το τεράστιο λάθος, μην το κάνετε στον εαυτό σας, μην το κάνετε στους φαρμακοποιούς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου