Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου Ένωσης Καρδιολόγων

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854
email: enosielke1@gmail.com

​​​​​​​​ ΑΘΗΝΑ 07/03/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ:ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΙΣ ΙΣΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ. ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΠΑΝΩΝ 2013

Σήμερα στις 7/3/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας κ. Α. Μπέζα, σχετικά με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρίες. Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μ.Βλασταράκος , ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης , ο Ταμίας του ΙΣΑ, Πρόεδρος Ένωσης Καρδιολόγων και εκπρόσωπος των κλινικοεργαστηριακών ιατρών κ. Φ. Πατσουράκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ κ. Θ. Χατζηπαναγιώτου, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Γ. Μπάκας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γ. Βουγιούκας και ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Α. Κρεμμύδας.

Στη συνάντηση ετέθησαν και πάλι τα ζητήματα για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες τα οποία έγιναν γνωστά στις 5/3/2014 από τους ως άνω φορείς στον Αντιπροέδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Γαρύφαλλου.

Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση εκ νέου η πάγια θέση όλων των φορέων σχετικά με το υψηλό κόστος δαπανών που ζητείται από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες και επισημάνθηκε ότι ο έλεγχος πρέπει να γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ, που είναι ο αρμόδιος τόσο για την διενέργεια της εκκαθάρισης αλλά και για την ανάληψη της συνολικής δαπάνης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ιατρούς. Ανεφέρθει ότι ο έλεγχος των εν γένει δαπανών των ιατρών θα πρέπει να γίνεται με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα .


Ζητήθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Ένωσης να υπάρξει η όσο το δυνατόν γρηγορότερη πληρωμή των επισκέψεων όλων των μηνών του 2013 για να υπάρχει μία κάποια χρηματορροή στους ιατρούς καθ’ όσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τον ΕΟΠΥΥ λόγω του ότι η συγκεκριμένη πληρωμή δεν υπάγεται σε κανένα Rebate ή Clawback.

Τέλος προτάθηκε να υπάρχει σταθερη χρηματοροή του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς και να ξεκινήσει η πληρωμη των οφειλομένων ακομη και του 2014  ανεξάρτητα του rebate και clawback του 2013 τα οποια όλοι οι σύλλογοι και φορείς τα έχουν καταγγείλει ως αντισυνταγματικά και έχουν προσφύγει στο συμβούλιο επικρατείας για ακύρωση τους, παρά ταύτα όμως ο ΕΟΠΥΥ επιμένει στην εφαρμογή τους που θα σημαίνει εξόντωση των εργαστηρίων και κλινικοεργαστηριακων ιατρών.

Εν συνεχεία ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας ενημέρωσε τους φορείς ότι θα διαχωριστεί η οικονομική εκκαθάριση των παραπεμπτικών από τον ιατρικό έλεγχο των δαπανών. Την μεν εκκαθάριση δαπανών θα την αναλάβουν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ , τον δε ιατρικό έλεγχο θα διενεργήσουν οι ΙΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του κόστους το οποίο ενώ είχε καθοριστεί σε υψηλά ποσοστά που ξεπερνούσαν το 5% θα ελαττωθεί εν τέλει κάτω της μονάδας.

Επίσης ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δοθούν άμεσα οδηγίες στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση των δαπανών του έτους 2013. Ο ΕΟΠΥΥ πρόκειται να λάβει τις προτάσεις των ΙΕΕ οι οποίες θα συζητηθούν με τους φορείς για το είδος των ιατρικών ελέγχων που θα διενεργηθούν και ιδίως για τις κλινικοεργαστηριακές ειδικότητες.

Τέλος ο Υφυπουργός επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός του rebate και clawback του 2013 με τα οφειλόμενα των μηνών του 2013, καθώς επίσης και με το ποσοστό 10% που δεν έχει ακόμα καταβληθεί για το έτος 2013. Για το ποσοστό 10% για το έτος 2012 που δεν έχει έως σήμερα καταβληθεί καθότι έχει εισπραχθεί μόνο η προκαταβολή, δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός οτι γίνεται προσπάθεια να συμψηφιστεί με το rebate και το clawback . Η ολοκλήρωση του ελέγχου για τους ιατρούς και της εν γένει ανοιχτής περίθαλψης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

Αγαπητοί συνάδερφοι σας καλούμε και πάλι να μην προχωρήσετε σε καμία υπογραφή με τις ελεγκτικές εταιρείες διότι η πάγια θέση όλων είναι ότι η εκκαθάριση των δαπανών είναι υποχρέωση του ΕΟΠΥΥ που πρέπει να αναλάβει και το κόστος.

Η σταθερή αντίσταση όλων μας φέρνει αποτελέσματα.

Θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                 Ο Γραμματέας


Φ.Ν. Πατσουράκος     Δημόπουλος Βασίλειος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου