Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πόσο αποτελεσματικός είναι στην πράξη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού;

by stefivos 

Μένω στην Αγγλία τα τελευταία τρία (το Φλεβάρη) χρόνια. Τόσα είναι και τα χρόνια που δουλεύω στο NHS, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ψυχικής υγείας. Ο θεσμός των GP (General Practitioners), Γενικοί Γιατροί και όχι Παθολόγοι όπως θεωρούν πολλοί στην Ελλάδα, είναι ο πυρήνας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ας δούμε πώς ακριβώς λειτουργεί ο θεσμός: 

Η συντριπτική πλειοψηφία των GP εργάζονται σε surgeries, τα οποία είναι στην ουσία μικρές εταιρείες με πολλούς γιατρούς και μία γραμματεία. Αναλόγως σε ποια περιοχή μένεις, βρίσκεις τα διαθέσιμα surgeries από το site του NHS (με βαθμολογία και κριτικές), επιλέγεις ποιο σου κάνει, κι εφόσον δέχονται νέους ασθενείς, πηγαίνεις και εγγράφεσαι. Με την εγγραφή, δηλώνεις επίσης αν θες να καταχωρηθείς ως δότης οργάνων και αν σε ενδιαφέρει να γίνεις αιμοδότης.

Προσωπικά, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, έχω αλλάξει 2 surgeries κι έχω επισκεφθεί GP λιγότερες από 10 φορές, αποκομίζοντας θετικές εντυπώσεις, αλλά με έντονους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Στα θετικά βάζω πρώτα απ’ όλα το μηδενικό κόστος για τον ασθενή. Σου δίνει τη δυνατότητα να πας όσες φορές θέλεις χωρίς να φοβάσαι ότι πρέπει να σκάσεις ένα 50άρι στην κάθε επίσκεψη. Έπειτα έρχεται η ευκολία του να πας σε ένα γιατρό που έχει το πλήρες ιστορικό σου (αν και όχι πάντα, αναλόγως το GP surgery) και με τον οποίο μπορείς να έχεις μια καλή σχέση. Κι εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

Σε μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, κανείς δε σου εγγυάται ότι θα βλέπεις πάντα τον ίδιο γιατρό. Συνήθως το ραντεβού σου θα είναι τουλάχιστον μία βδομάδα αργότερα, χρόνος που ενδέχεται να αυξηθεί αν εσύ θες οπωσδήποτε να δεις έναν συγκεκριμένο γιατρό. Πηγαίνεις όμως στο γιατρό και του λες το πρόβλημά σου. Αν είναι καμιά γρίπη, καμιά ουρολοίμωξη, κάνα δερματικό, έχει καλώς. Αν είναι κάτι άλλο όμως, αισθάνεσαι αμέσως μια απροθυμία να σε παραπέμψει σε κάποια ειδικότητα ή σε κάποιο νοσοκομείο, ακόμα και όταν τελικά το κάνει. Και αυτό δεν είναι μόνο δική μου εντύπωση:

Στις χρονιές 2011/2012, απ’ όσους πήγαν στον GP με συμπτώματα καρκίνου, μόνο το 46% όσων τελικά διεγνώσθησαν, είχαν πάρει επείγον παραπεμπτικό (2 βδομάδες) για περαιτέρω διερεύνηση. Σε απόλυτους αριθμούς, το ποσοστό αυτό αφορά 150,000 ασθενείς, σε μια χώρα που τυχαίνει (;) να σημειώνει πολύ χαμηλά ποσοστά σε βιωσιμότητα ασθενών με καρκίνο. Στην πραγματικότητα, η Αγγλία παίρνει βαθμό κάτω από την Ευρωπαϊκή βάση για 9 στους 10 πιο συνήθεις τύπους καρκίνου, τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιακά νοσήματα.


36% των ασθενών που επισκέφθηκαν τον GP τους με συμπτώματα καρκίνου δεν παραπέμφθηκαν από την πρώτη φορά,

20% χρειάστηκε να επισκεφθεί τον GP τουλάχιστον 3 φορές μέχρι να πάρει παραπεμπτικό για εξετάσεις σε νοσοκομείο. 7% χρειάστηκε να πάει τουλάχιστον 5 φορές.

Αιτία για τα παραπάνω, η πίεση που αντιμετωπίζουν οι γιατροί ως προς το κόστος των εξετάσεων αυτών. Πίεση που προφανώς δεν ένιωθαν καθόλου οι Έλληνες γιατροί στο αμαρτωλό παρελθόν της χώρας μας.

Οι αιτίες θανάτου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμούς.

Σε μια επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον Υπουργό Υγείας (ο Θεός να τον κάνει) για την ιδανική πρωτοβάθμια περίθαλψη αναφέρεται:

“Αν αξιοποιηθεί ο γιατρός της γειτονιάς, τότε ο ασθενής με το κομμένο δάκτυλο, δε θα περιμένει δίπλα στον πολυτραυματία και στο έμφραγμα στα ράντζα της εφημερίας. Θα αντιμετωπίζεται σε πρωτοβάθμιες δομές από κατάλληλα εξειδικευμένους γιατρούς”

Μύθος.

Τα GP surgeries δεν είναι 24ωρα όπως είναι τα Επείγοντα. Στην Αγγλία, με τόσο ανεπτυγμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυτός με το κομμένο δάχτυλο θα πάει στα A&E (Accidents & Emergency), όπου ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 2 ώρες, ή στα walk-in centres, που πλέον κλείνουν με ραγδαίους ρυθμούς λόγω υποχρηματοδότησης. Στην Αγγλία! Φαντάσου στην Ελλάδα.

Πέρα όμως από τις παραπομπές για διερεύνηση και την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, υπάρχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα, που για χάρη του κειμένου θα το ονομάσω εντοπισμό πιθανού κινδύνου. Για παράδειγμα, ενώ έχω Υποθυροειδισμό και το χαρτί της συνταγής που πάω κάθε μήνα πίσω στο surgery γράφει “Next review March 2013″, εδώ και 9 μήνες δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς να με στείλει γι’ αυτό το review (το αν εγώ είμαι κακός ασθενής και δεν το έχω ανακινήσει είναι ένα άλλο θέμα). Επιπλέον, έχοντας εγώ προμηθευτεί την αγωγή μου από την Ελλάδα, η τελευταία μηνιαία συνταγή κατέληξε να μείνει στο surgery για 2 ολόκληρους μήνες χωρίς εγώ να πάω να την παραλάβω (και προφανώς χωρίς να τους επισκεφθώ για να ζητήσω και τη δεύτερη που είχα παραλείψει). Προς έκπληξή μου, τίποτα από τα δύο δεν εντοπίστηκε από το surgery. Ούτε από το γιατρό μου, ούτε από τη γραμματεία.

Όπως δεν εντοπίστηκε (από άλλο surgery) ότι ο 4χρονος Hamzah δεν πήγαινε στον GP του για τα προγραμματισμένα του εμβόλια. Το 4χρονο παιδάκι βρέθηκε τελικά μετά από δύο χρόνια (!) σε κατάσταση αποσύνθεσης μέσα στην κούνια του, έχοντας πεθάνει από υποσιτισμό. Κανένας δεν είχε αναρωτηθεί τι είχε απογίνει, κανένας δεν σκέφτηκε να επικοινωνήσει με τη μητέρα του (η οποία προφανώς και καταδικάστηκε για δολοφονία).

Είναι προσωπική μου άποψη ότι στο 2013, και σε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα όπως το NHS CRS, τέτοια περιστατικά θα έπρεπε να εντοπίζονται αμέσως ώστε να ενεργοποιείται κάποιος μηχανισμός διερεύνησης του γιατί ο ασθενής δεν έχει προσέλθει στον GP, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Επιμύθιο: παρόλο που έχω περισσότερη εμπειρία στον τομέα της Υγείας απ’ ότι ο υπουργός Άδωνις και το κολλητάρι του ο Θανάσης Πλεύρης, δηλώνω μεγάλη άγνοια για το ποια θα έπρεπε να είναι η λύση για ένα καλό και αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το μόνο που αναρωτιέμαι είναι το εξής: αν στην οργανωμένη Αγγλία ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού έχει τέτοιες ελλείψεις (κυρίως λόγω της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησης), πώς ακριβώς περιμένουμε ότι θα λειτουργήσει σωστά στην Ελλάδα, όπου μάλιστα η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν καλύπτει ακόμα σε αριθμούς τις ανάγκες του πληθυσμού;

4 σχόλια:

  1. Απλά εσύ δεν μαθαίνεις γρήγορα.Αν γινόσουν υπουργός υγείας θα είχες μάθει τα πάντα πολύ γρήγορα όπως την συνθήκη της ALMA ATA και τον Π.Ο.Υ, που μας έχει πρήξει το ήπαρ,Ο Τηλεβιβλιοπώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαφωτιστικό το άρθρο και μεγάλης πρακτικής σημασίας,γιατί πολλοί είναι αυτοί που αγνοούν τα χρηστικά μηνύματα!Με το θέμα του ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ κανείς ΔΕΝ ασχολήθηκε σε βάθος και πλάτος Ελλάδα.Πώς να ασχοληθούν άλλωστε,αφού οι περισσότεροι έχουν πλήρη άγνοια για τη ΜΑΧΙΜΗ ΙΑΤΡΙΚΗ.Τελευταία σχετική επαλήθευση πήρα από προχθεσινή ομιλία του Καθηγητού και πρώην Προέδρου του ΕΟΦ κ.Ιω. Τούντα σε κοινό Παιδιάτρων από όλη τη χώρα σε ΑΝΟΙΚΤΗ εκδήλωση της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Κολλέγιο Αθηνών,όπου διαπίστωσα για μια άλλη φορά ότι ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ,ΓΑΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑΣΕΙ ΕΝΑ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ,ΕΝΑ ΩΤΟΣΚΟΠΙΟ,ΕΝΑ ΝΥΣΤΕΡΙ κλπ κλπ.Ίσως να γνωρίζουν μόνο τα νούμερα.Και για αυτά έχω αμφιβολία!Επιτρέψτε μου να παραθέσω τμήμα άρθρου που δημοσιεύτηκε σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο,αλλά και στη διαβούλευση που είχε γίνει για το ΠΕΔΥ: "Πώς θα βρεθεί στις 11.00΄μμ ο δηλωθείς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΔΥ για να δώσει το παραπεμπτικό του για το παιδί που πρέπει να νοσηλευτεί ΑΜΕΣΩΣ για οξεία ασθματική κρίση/λαρυγγίτιδα/αφυδάτωση/εγκολεασμό/οξεία σκωληκοειδίτιδα/μηνιγγίτιδα/κατάποση ξένου σώματος/κάταγμα/βαριά κάκωση/τραύμα/οξεία κοιλία/πυελονεφρίτιδα/σπειραματονεφρίτιδα/επιληπτική κρίση/πυρετικούς σπασμούς/κώμα/οξύ νευρολογικό ή λιποθυμικό επεισόδιο/περίσφιξη βουβωνοκήλης/συστροφή όρχεως ή κύστεως ωοθήκης/οξεία δηλητηρίαση κοκ;;; Aτάκτως ερριμένες κατέθεσα τις όποιες διαγνώσεις, που απαιτούν επείγουσα δευτεροβάθμια φροντίδα. Ορισμένες αφορούν και τους ενήλικες ΟΛΩΝ των ιατρικών ειδικοτήτων (όχι εξειδικεύσεων…μόνον,προς Θεού). Ας προετοιμαστεί μια σοβαρή φόρμα επικοινωνίας του ιατρού του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένου ή μόνον πιστοποιημένου) με το νοσοκομείο προκειμένου να συμπληρώνεται από τον θεράποντα για την ταχεία παραπομπή της/του ασθενούς στο νοσοκομείο. Μια φόρμα με όλα τα στοιχεία θεράποντος και ασφαλισμένου/ανασφάλιστου (βλέπουμε πολλούς ανασφάλιστους δωρεάν στα ιατρεία μας, αλλά δεν βγαίνουμε να το πούμε στην τηλεόραση!)σαν κι αυτήν για παράδειγμα που συμπληρώνουμε για τα αναλώσιμα του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτή καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικά στο φαρμακείο. Αυτή που προτείνω θα καταχωρείται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου! Ας ετοιμαστεί με σοβαρότητα. Δεν πρέπει να έχει την ιλαρή τύχη που είχε η «φόρμα συγκατάθεσης για εμβολιασμό για την γρίπη Η1Ν1» που είχε ετοιμαστεί το 2009!Η φόρμα εκείνη «έκαψε» και τον τότε εμβολιασμό, αλλά και πολλούς άλλους (=μείζον θέμα δημόσιας υγείας το έκτοτε αναπτυχθέν αντιεμβολιαστικό κλίμα)! Και μην ξεχνάμε:Eμείς οι μάχιμοι του ιδιωτικού τομέα παραπέμπουμε στους μάχιμους συναδέλφους μας του ΕΣΥ και πολλά περιστατικά «από το τηλέφωνο». Αυτό ανέκαθεν γινόταν. Δεν γίνεται, μόνον, στη σημερινή εποχή του κινητού τηλεφώνου. Να λάβουμε κι αυτό υπόψη!

    Να προγραμματιστεί με σοβαρότητα Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ώστε η αλυσίδα των ενεργειών να λειτουργεί πρακτικά κι αξιόπιστα. Διαφορετικά θα χρειάζονται περισσότερα ασθενοφόρα από τα ταξί της Αθήνας, επειδή στα ασθενοφόρα, τα οποία-ΔΥΣΤΥΧΩΣ- θα καλεί επίτηδες, αλλά ασκόπως, θα ΚΑΤΑΦΕΥΓΕΙ ο δαιμόνιος λαός για να λύνει το πρόβλημα της επείγουσας εισαγωγής στο νοσοκομείο!"

    Κωνσταντίνος Καρύδης, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος,Αθήνα, kkarydis@otenet.gr /2102230762/ 6932427917. ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι συνάδελφοι: Κωνσταντίνα Βόβλα και Κωνσταντίνος Σιακαβέλλας.
    Ευχαριστώ και για τη σημερινή φιλοξενία.Κ.Καρύδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο λόγος που το Αγγλικό Σύστημα Υγείας θεωρείται υπόδειγμα για όλο τον κόσμο είναι ότι με σχετικά λίγα λεφτά καλύπτουν όλο τον πληθυσμό και ότι το προσδόκιμο επιβίωσης είναι πολύ ικανοποιητικό για τα λεφτά που δίνουν.
    Ενδεικτικά η Μεγάλη Βρετανία δίνει το 9,3% του ΑΕΠ της για την Υγεία και καλύπτει όλο τον πληθυσμό της, όταν η Ελλάδα δίνει το 10,8% του ΑΕΠ της και καλύπτει μόνο το 70% τους πληθυσμού της, για να μην μιλήσουμε για τις ΗΠΑ που δίνουν, ούτε λίγο ούτε πολύ το 17,9% του ΑΕΠ τους για την Υγεία και όμως έχουνε το 15% του πληθυσμού τους ανασφάλιστο.
    http://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.TOTL.ZS
    http://en.wikipedia.org/wiki/Health_insurance_coverage_in_the_United_States

    Επίσης οι Βρετανοί έχουν προσδόκιμο επιβίωσης τα 81 χρόνια όταν οι ΗΠΑ που δίνει το διπλάσιο ποσοστό του ΑΕΠ της για Υγεία, έχει προσδόκιμο επιβίωσης τα 79,8 χρόνια.
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αλήθεια είναι το Βρετανικό NHS (σε αντίθεση με το Ολλανδικό ή το Σουηδικό) είναι ένα κακό παράδειγμα προς αποφυγή και δεν ξέρω εάν οι έλληνες ιθύνοντες έχουν την νοημοσύνη να το καταλάβουν. Οι Βρετανοί στο παρελθόν άφησαν κακοπληρωμένους, με συμβάσεις γαλέρας και στην τύχη τους από πλευράς εκπαίδευσης τους GPs. Αντίθετα έριξαν πακτωλό χρημάτων στο Β'θμιο NHS, και ναι, απασχόλησαν πολύ κόσμο, διοικητικούς, νοσηλευτές, συμβούλους και όλους τους "καλούς πελάτες" της αγγλικής κοινωνίας. Όταν είδαν ότι έχασαν την μπάλα, πέρασε και η Θάτσερ, τα έδωσαν όλα σε εταιρίες στον ιδιωτικό τομέα που προσλαμβάνουν GPs και τους εκπαιδεύουν κατά το κέρδος τους.... Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα θα επαναλάβει τα λάθη του βρετανικού NHS ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή