Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στη Λάρισα οι ασφαλισμένοι, στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή!


http://www.eleftheria.gr/

Την επαναλειτουργία, από μεθαύριο Τρίτη 4 Μαρτίου, των Υγειονομικών Επιτροπών που εξετάζουν αιτήματα ασφαλισμένων όπως για παράδειγμα οι αναρρωτικές άδειες, αποφάσισε ο ΕΟΠΥΥ.

Η σπουδή του υπουργείου Υγείας να κλείσει τον ΕΟΠΥΥ ενόψει και της λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), χωρίς να προβλεφθεί μεταβατικό στάδιο, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που καθημερινά αναζητούν απαντήσεις, με αφορμή αιτήματά τους.

Δύο εβδομάδες αφότου έκλεισαν οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΠΥ η προχειρότητα του υπουργείου συνεχίζεται, η γραφειοκρατία διογκώνεται και οι πολίτες αντί να διευκολύνονται, ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο. Έτσι, προχθές Παρασκευή το απόγευμα, η διοίκηση ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών, με τη διαφορά ότι τα αιτήματα των Λαρισαίων ασφαλισμένων θα εξετάζονται στην... Α’ Υγειονομική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Ευτυχώς , προνόησαν ότι «αιτήματα ασφαλισμένων που θα διαβιβασθούν από την περιφέρεια θα εξεταστούν χωρίς την παρουσία των ίδιων των ασφαλισμένων», δεν θα χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν οι ίδιοι κιόλας στη Θεσσαλονίκη, παρά μόνο τα έγγραφα. Υπάρχουν βεβαίως και... χειρότερα καθώς σύμφωνα με την εγκύκλιο, αιτήματα ασφαλισμένων της Καρδίτσας και της Μαγνησίας, θα αποστέλλονται στην... Περιφερειακή Διεύθυνση Αγ. Παρασκευής Αττικής!


Όπως και με τις έγκυες γυναίκες, που γίνεται ειδική αναφορά, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις για το αν τελικά χρειάζεται να μεταβαίνουν οι ίδιες στη Θεσσαλονίκη ή μόνο η σχετική αίτηση.

ΕΝΑΡΞΗ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο η έναρξη λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών θα γίνει μεθαύριο Τρίτη 4 Μαρτίου, ημέρα που κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα και όσοι γιατροί αποφάσισαν να παραμείνουν στον ασφαλιστικό φορέα, με αποκλειστική απασχόληση.

Οι Μονάδες Υγείας έκλεισαν ως γνωστόν, οι ασφαλισμένοι εξετάζονται από συμβεβλημένους γιατρούς ενώ απομένει να αποσαφηνισθεί πού θα λειτουργήσουν οι γιατροί οι οποίοι δέχθηκαν την ένταξή τους στο ΠΕΔΥ. Εως ότου λειτουργήσει το ΠΕΔΥ, με εντολή του υπουργείου Υγείας και με απόφαση της διοίκησης των διασυνδεομένων νοσοκομείων της Λάρισας αποφασίσθηκε η τοποθέτηση ελεγκτών ιατρών, στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο (όπως και στα Κέντρα Υγείας του νομού) για όλες τις εργάσιμες ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, προκειμένου να γίνονται θεωρήσεις.

Ωστόσο στο διοικητικό μέρος, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται με αφορμή και το θέμα των υγειονομικών επιτροπών, πρωτοβάθμιων (ΑΥΕ) και δευτεροβάθμιων (ΒΥΕ).

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ

Όπως σημειώνεται στην προχθεσινή εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ αποφασίστηκε ότι «αντικείμενο των ΑΥΕ για το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη λειτουργία του ΠΕΔΥ, θα είναι η εξέταση των αιτημάτων των ασφαλισμένων για τη χορήγηση πάσης φύσης αναρρωτικών αδειών, όπως προβλέπεται από τους επιμέρους κανονισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, τα εκκρεμούντα αιτήματα των ασφαλισμένων μέχρισήμερα καθώς και τα νέα αιτήματα ασφαλισμένων που θα προκύπτουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας των επιτροπών.

Αντικείμενο των ΒΥΕ θα είναι η εξέταση των ενστάσεων των ασφαλισμένων και των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ κατά των αποφάσεων των ΑΥΕ».

Ετσι, στις επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στην Αττική και στη μία της Θεσσαλονίκης συστάθηκαν και θα λειτουργούν πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές. Οι Επιτροπές θα συνεδριάζουν καθημερινά, εξετάζοντας κατά προτεραιότητα τις εκκρεμότητες που παρέλαβαν από τις Μονάδες Υγείας. Ταυτόχρονα στις ΠΕ.ΔΙ. θα υπάρχει και Ελεγκτής Ιατρός.

Οι 57 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ εκτός από τα εκκρεμή αιτήματα των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ που ήδη έχουν παραλάβει, θα παραλαμβάνουν και νέα αιτήματα ασφαλισμένων, που αφορούν τα προαναφερόμενα θέματα.

Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ στις οποίες δεν θα λειτουργήσουν Υγειονομικές Επιτροπές, θα διαβιβάζουν τα αιτήματα σταδιακά στις επιτροπές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι λοιπόν, αιτήματα ασφαλισμένων της Λάρισας και των Τρικάλων θα αποστέλλονται στη Θεσσαλονίκη και αιτήματα, ασφαλισμένων της Μαγνησίας και της Καρδίτσας θα αποστέλλονται στην Αθήνα.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης πως «αιτήματα ΝΠΔΔ για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε μόνιμους υπαλλήλους οι οποίοι κατά τη μονιμοποίησή τους διατήρησαν την υγειονομική ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, θα εξεταστούν από τις επιτροπές του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ.

Τα θέματα που θα εξετάζουν οι Υγειονομικές Επιτροπές αφορούν πάσης φύσεως αναρρωτικές άδειες, χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε τέκνα-μέλη οικογένειας λόγω ανικανότητας για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα, και πιθανά εκκρεμούντα αιτήματα για χορήγηση πρόσθετων ειδών - μηχανημάτων αποκατάστασης κτλ.

Εξυπακούεται ότι αιτήματα ασφαλισμένων που θα διαβιβαστούν από την περιφέρεια θα εξεταστούν χωρίς την παρουσία των ίδιων των ασφαλισμένων. Αιτήματα για συνεχιζόμενη θεραπεία δεν εξετάζονται από AYE, αλλά χορηγούνται από τον θεράποντα γιατρό και θεωρούνται από τον Ελεγκτή Γιατρό του ΕΟΠΥΥ για το μεταβατικό στάδιο ή όπως αλλιώς οριστεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις εγκύους ασφαλισμένες, για την έγκριση αναρρωτικών αδειών θα ακολουθηθεί η διαδικασία που διέπει όλες τις υπόλοιπες αναρρωτικές, δηλαδή θα εξετάζονται από Υγειονομική Επιτροπή για το μεταβατικό στάδιο μέχρι να οριστεί διαφορετική διαδικασία από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Οι έγκυες μπορούν να λαμβάνουν Βεβαιώσεις Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού από μαιευτήρες - γυναικολόγους των Κρατικών Νοσοκομείων, συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και μη συμβεβλημένους (ιδιώτες) χωρίς έγκριση ελεγκτή. Σημειώνεται ότι για την αποζημίωση του εν λόγω επιδόματος αποκλειστικά αρμόδιο είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και γενικότερα το κάθε ασφαλιστικό ταμείο χωριστά» καταλήγει η εγκύκλιος.

Οι ασφαλισμένοι της Λάρισας για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να απευθύνονται στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ Λάρισας, στην οδό Κύπρου 12.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου