Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Μόνον για τρεις μήνες τα ΜΥΣΥΦΑ στα φαρμακεία και μετά πλήρης απελευθέρωση...

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr


Σε συμφωνία για τα θέματα των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφουμένων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) έφθασαν τελικά το μεσημέρι της Τρίτης 18 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας.

Σύμφωνα με όσα συμφώνησαν τα δύο μέρη, λοιπόν, για ένα τρίμηνο τα ΜΥΣΥΦΑ παραμένουν αποκλειστικά στα φαρμακεία, με απελευθέρωση των τιμών τους προς τα κάτω, και, στο μεταξύ, παρακολουθείται η διαμόρφωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, προκειμένου, εάν δεν υπάρξει πραγματική μείωση τιμών σε αυτά, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη απελευθέρωση των δικτύων διανομής και των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ.

Και δύο "πονηρά" θέματα...

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει ενημέρωση με το σταγονόμετρο, όλες οι ενδείξεις "μιλούν" για συμφωνία σε άλλες δύο απαιτήσεις των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ετίθετο μετ' επιτάσεως εκ της τρόικας η άρση της δυνατότητας των φαρμακοποιών να παραδίδουν "κληρονομικά" την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, όταν συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν με άλλον τρόπο από το επάγγελμα. Η άδεια, ζητούσε η τρόικα, θα επιστρέφει στην πολιτεία και θα παραχωρείται στη συνέχεια σε νέο φαρμακοποιό.

Επίσης, η τρόικα έθετε σταθερά θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τα φαρμακεία, δηλαδή ζητούσε να φθάσουμε ακόμη και στη δυνατότητα ιδιώτης μη φαρμακοποιός να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίζει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλαμβάνει ταυτόχρονα τους αναγκαίους φαρμακοποιούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου