Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση εργαστηριακών ιατρών - νεώτερα δεδομένα

Οι επαφές των εκπροσώπων των εργαστηριακών ιατρών θα συνεχιστούν με τον ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα. 

Αννα Μαστοράκου 

Από την παρουσίαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντού προχθές στο συνέδριο των Financial times, υπήρχαν οι ακόλουθες δηλώσεις: "πρέπει να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των εργαστηρίων και της υπερσυνταγογράφησης ιδίως των μαγνητικών τομογραφιών,  πρέπει να γίνει άμεσα η κατηγοριοποίηση και η αξιολόγηση αυτών, να μειωθεί η τιμή αποζημίωσης ανάλογα με τον όγκο, πρέπει να σπάσουν τα ‘καρτέλ’, τα μονοπώλια και το «Ελ Ντοράντο» της καταλήστευσης των χρημάτων των ασφαλισμένων". Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ ήρθε και θα παραμείνει. Σε σχετική ερώτηση για τις δαπάνες του Ιανουαρίου του 2014 απάντησε ότι είναι 77 εκατ μαζί με τις φυσικοθεραπείες. 

Η σύμβαση κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ λήγει στις 30/04/2014 με απόφαση ΔΣ και υπάρχει πρόθεση να δοθεί παράταση αυτής. 


Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίστηκε η έντονη υποχρηματοδότηση της ΠΦΥ με τη χαρακτηριστική φράση του Γιάννη Κυριόπουλου, καθ της ΕΣΔΥ: "Το κράτος απέδρασε".  

Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο της Task Force δεν αναφέρεται ιδιωτικός εργαστηριακός τομέας και ότι η αναλογία στην Γερμανία ιδιωτικών εργαστηρίων είναι 1/10000 κατοίκους. Πιθανή είναι η εκδοχή με την ανάπτυξη του ΠΕΔΥ να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των ασφαλισμένων στις δημόσιες δομές και να σχεδιάζεται η αποπομπή του ιδιωτικού εργαστηριακού τομέα, κάτι που διαφαίνεται έντονα από το προσχέδιο σύμβασης και τους απαράδεκτους όρους συνεργασίας που επιθυμεί να επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ με την πρόθεση εφαρμογής της μείωσης της ασφαλιστικής τιμής κατά 50%, όπως φαίνεται εντέχνως να διαρρέει για να σταχυολογηθούν οι αντιδράσεις. 

Οι υποβληθείσες δαπάνες για τον εργαστηριακό τομέα και ιατρικές πράξεις για το 2012 ήταν 395 εκατ ενώ για το 2013 ήταν 520 εκατ με κλειστό προϋπολογισμό στα 300 εκατ, άρα συνολική υπέρβαση 220 εκατ. Για το 2014 υπολογίζεται συνολικά περίπου στα 280-290 εκ με 29 εκ για ιατρικές πράξεις. 

Οι υποσχέσεις του Υπουργείου να βρεθούν 35 εκατ για το 2013 για μείωση του clawback και να δοθούν 400 εκατ για το 2014 πήγαν στις καλένδες

Τέλος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπάρχει καμία προϋπολογισμένη δαπάνη στο κρατικό προϋπολογισμό του 2014. Θα συνεχιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων μόνο για όσες δαπάνες ενταλματοποιήθηκαν μέσα στο 2013.

Από τις συναντήσεις των περιφερειακών οργανώσεων των εργαστηριακών ιατρών, προκύπτουν αποφάσεις επίσχεσης εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ σε πολλές περιοχές της χώρας. Αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. 


1 σχόλιο:

  1. ΕΑΝ Ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΡΘΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΕ ΚΟΝΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΛΗΘΩΡΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΩΝ ΚΑΘ ΥΠΕΡΒΑΣΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΞΟΦΛΗΤΕ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ........... ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ? ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΦΕΣΣΩΜΑ ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ,κάθε απάντηση δεκτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή