Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Απαίτηση – σοκ της τρόικας

Μακροχρόνια ανέργους 50άρηδες, με μισθούς 20άρηδων απαιτεί η τρόικα.

Απαίτηση – σοκ της τρόικας

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η προσπάθεια της τρόικας να μετατρέψει την, κάποτε, ευρωπαϊκή Ελλάδα σε μία βαλκανική χώρα με προσωπικό μικρών αποδοχών.

Έτσι μετά το συντριπτικό κτύπημα στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα αλλά και την επίμονη συζήτηση για την κατάργηση των τριετιών και των ωριμάνσεων, οι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επανήλθαν, στην τελική στροφή της διαπραγμάτευσης, με ένα αίτημα που οδηγεί, ευθέως, στο ίδιο αποτέλεσμα.

Τι ζήτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών από τους Γιάννη Βρούτση και Γιάννη Στουρνάρα και απ' ότι φαίνεται αποδέχεται η κυβέρνηση;

Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν μακροχρόνια ανέργους με χαμηλότερο μισθό, όπως προβλέπεται σήμερα για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά κάτω των 25 ετών νέους.

«Μα», θα αναρωτηθεί κάποιος, «δεν είναι καλό να προσληφθεί ένας άνεργος και μάλιστα μεγάλης ηλικίας;». Προφανώς! Ωστόσο, η επιδίωξη της τρόικας τελικά οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή της πρακτικής κατάργησης των ωριμάνσεων και της συμπίεσης του συνόλου των αποδοχών.

Και τούτο διότι αντί του όποιου μισθολογικού κλιμακίου έχει ο εργαζόμενος βάσει της προϋπηρεσίας του, ο μακροχρόνια άνεργος θα προσλαμβάνεται με ένα ποσό περί τα 510 ευρώ μικτά το μήνα (586 ευρώ είναι για τον νεοεισερχόμενο άνω των 25 ετών και 762 ευρώ μικτά για άγαμο με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών) δηλαδή χωρίς να του αναγνωρίζεται οποιαδήποτε προϋπηρεσία, ωρίμανση ή τριετίες.

Χθες, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να δηλώσει, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ότι η τρόικα δεν ζητά κάτι προκλητικό ή αρνητικό για τους εργαζόμενους ή τους ανέργους. Η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει ότι η μείωση του μισθού θα συμβάλλει ώστε άνθρωποι μέσης ηλικίας να ξαναβρουν δουλειά, αντί να βρίσκονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Η κυβέρνηση, γενικώς, σημειώνει ότι η συμπίεση των αποδοχών θα καταστήσει την οικονομία πιο ανταγωνιστική και, εν τέλει, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να απαντήσει για το 1,5 εκατομμύρια ανέργων παρά το γεγονός ότι οι μισθοί κατέρρευσαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου