Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Εγκαινιάστηκαν τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

karfitsa.gr. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας εγκαινίασε τα νέα ιδιόκτητα γραφεία του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης ( Αδριανουπόλεως και Επανωμής 26 ), τα οποία θα λειτουργούν παράλληλα με τα γραφεία της πλατείας Αριστοτέλους.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΣΘ, κ. Δημήτρης Τσάμης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την έναρξη λειτουργίας των νέων γραφείων, όπου θα στεγαστούν οι νέες δραστηριότητες και υπηρεσίες του ΙΣΘ. Τόνισε ότι στο διάστημα 2011 – 2014 εκσυγχρονίσθηκαν οι υπηρεσίες του συλλόγου με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής πληρωμής συνδρομών, την ανάπτυξη online πλατφόρμας χορήγησης πιστοποιητικών, την τακτική επικοινωνία και ενημέρωση των μελών με newsletter ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, πρόγραμμα ενίσχυσης νέων συναδέλφων, αναπτύχθηκαν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με σκοπό την υποστήριξη συναδέλφων που αναζητούν εργασία, υποστηρίχθηκαν εκατοντάδες αγωγές κατά των ασφαλιστικών ταμείων για καθυστερούμενες οφειλές, πραγματοποιηθήκαν νομικές παρεμβάσεις που εξελίσσονται για ακύρωση ιατροκτόνων υπουργικών αποφάσεων, λειτούργησε το τμήμα αδειών νέων ιατρείων και ο σύλλογος απέκτησε πιστοποίηση ΕΣΠΑ για ανάπτυξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όλες αυτές οι δράσεις συνοδεύθηκαν από ουσιαστική μείωση των δαπανών του συλλόγου κατά 150.000 ευρώ ετησίως. Η ορθολογική διαχείριση και η επίτευξη οικονομικών αποτελεσμάτων με την ταυτόχρονη ενίσχυση των υπηρεσιών του συλλόγου, έδωσαν τη δυνατότητα στο ΔΣ να αποφασίσει -μετά από εισήγηση του ταμία κ. Νίκου Μπάτζιου- τη μείωση της ετήσιας συνδρομής των μελών του ΙΣΘ κατά 15% από 70 σε 60 ευρώ.


Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι – κατέληξε ο κ .Τσάμης – να αξιοποιούνται οι πρωτοβουλίες του ΔΣ προς όφελος των ιατρών και της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως την εκδήλωση χαιρέτισαν οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι των Ιατρικών συλλόγων Λάρισας κ. Γιαννακόπουλος, Ηρακλείου κ. Πασπάτης, Καστοριάς κ. Παπαδόπουλος και Πάτρας κα Μαστοράκου.

Εγκαινιάζοντας τα γραφεία του ΙΣΘ, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε τη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού συλλόγου και των υπηρεσιών της Περιφέρειας σε θέματα δημόσιας υγείας, περίθαλψης αλλά και πρόληψης και αγωγής υγείας ενώ αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια της περιφέρειας για ενίσχυση των υποχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων της πόλης με πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά και στη συμπαράσταση του προς τους ιατρούς σε θέματα λειτουργίας υγειονομικών δομών.

Ακολούθησε ομιλία του πρώην προέδρου του ΙΣΘ κ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου με θέμα « Ο ιατρικός κλάδος ενώπιον νέων προβλημάτων – Επιστημονικά και επαγγελματικά προβλήματα – Δράσεις και προτάσεις». Ο κ. Εξαδάκτυλος περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιατρικός κόσμος ως αποτέλεσμα της κρίσης αλλά και της ακολουθούμενης ανερμάτιστης πολιτικής, η οποία τυγχάνει και της υποστήριξης της πλειοψηφίας της βουλής που δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ιατρούς όσο και στους ασφαλισμένους. Ιδιαίτερα σημείωσε το τεράστιο πρόβλημα βιωσιμότητας και λειτουργικότητας του ΤΣΑΥ, την εγκατάλειψη της εκπαίδευσης των νέων συναδέλφων και την ανάγκη μείωσης του αριθμού των εισαγομένων στις ιατρικές σχολές, τη μη καταβολή των παλαιών οφειλών πολλών ταμείων, την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι των ασφαλισμένων και των ιατρών, τις αυθαίρετες και αντιεπιστημονικές αποφάσεις για το πλαφόν συνταγογράφησης αλλά και το clawback εις βάρος των εργαστηριακών ιατρών και την εμφάνιση, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, παρασιτικών δραστηριοτήτων εις βάρος των ιατρών . Ολοκληρώνοντας παρουσίασε τις θέσεις του ΙΣΘ για μια δυναμική πορεία αντιμετώπισης του αφανισμού των ιατρών και της υποβάθμισης της Υγείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και οι πρόεδροι του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Βαλεργάκης, του Οδοντιατρικού συλλόγου κ. Αθ. Δεβλιώτης και της ΠΕΙΚ κ. Γρ. Σαραφιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου