Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Άλλη μία καυτή πατάτα στα χέρια του Άδωνι


Σαν να μην του έφταναν ο ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει άλλη μία καυτή πατάτα στα χέρια του: Πρέπει να επιβάλλει στους ιδιώτες παρόχους το λεγόμενο clawback που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι εισηγμένες εταιρείες, ισοδυναμεί με Αρμαγεδώνα... Ούτε λίγο ούτε πολύ θα τους ζητήσουν πίσω το 50%!

Γράφει: Αιμίλιος Νεγκής - virus.com.gr

Θυμίζω ότι μόνο για τις ιδιωτικές κλινικές ο περσινός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε δαπάνη 312 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματοποιηθείσες είναι περίπου 100 εκατ. επιπλέον. Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει πληρώσει και τον Αύγουστο, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να συμψηφιστούν με την έκπτωση (rebate) και την αυτόματη επιστροφή λόγω υπέρβασης (clawback). Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα διαγνωστικά κέντρα.

Οι εκπρόσωποι των κλινικών και των διαγνωστικών υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε αυθαίρετα και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το 2013 προστέθηκαν νέα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς αυξήθηκαν οι ανάγκες. Ακόμη, διατείνονται ότι στο σχετικό κωδικό είχαν ενταχθεί και άσχετες δαπάνες, που αφορούσαν δαπάνες δημοσίων φορεών και ιδρυμάτων!

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η τρόικα δεν αναγνωρίζει αν και γιατί έγιναν λάθη στον προϋπολογισμό. Όπως ήταν φυσικό, στην πορεία των μηνών υπήρξε υπέρβαση του προϋπολογισμού και η τρόικα ζήτησε τη λήψη μέτρων. Την ύστατη στιγμή, η ελληνική πλευρά βρήκε σανίδα σωτηρίας και πρότεινε στην τρόικα (που το δέχθηκε) να εφαρμοστεί το μέτρο της αυτόματης επιστροφής χρημάτων (clawback), που είχε θεσπιστεί στα φάρμακα. 

Έλα όμως που αν εφαρμοστεί το μέτρο αυτό θα σημαίνει ότι οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει μαζί με την έκπτωση (rebate) να επιστρέψουν 40-45% των υποτιθέμενων εσόδων τους! Οι εκπρόσωποί τους λένε ότι αυτό θα προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο στον κλάδο. Ειδικά για τις εισηγμένες, θα τις φέρει σε αρνητική θέση και συνακόλουθα θα κάνει κόκκινα τα δάνειά τους. Μάλιστα, κάποιοι υπολογίζουν ότι μπορεί να κηρυχτούν κόκκινα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ!

Η κατάσταση είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα" για τον Άδωνι και την κυβέρνηση. Έτσι, είναι πυρετώδεις τις τελευταίες ημέρες οι επαφές ανάμεσα στο επιτελείο του υπουργού Υγείας και τους εκπροσώπους των "μεγάλων παικτών" του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή, τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα. Μάλιστα, προχθές, στελέχη τους συναντήθηκαν και με ανθρώπους της τρόικας, προκειμένου να τους ενημερώσουν γιατί οι αριθμοί δεν βγαίνουν...

Όπως έμαθα οι τροικανοί άκουσαν μεν τα επιχειρήματα των κλινικαρχών, αλλά ουσιαστικά σήκωσαν αδιάφορα τους ώμους τους, λέγοντας ότι εκείνο που τους ενδιαφέρει και έχει σημασία για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ είναι ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του οργανισμού. 

Μάταια, οι εκπρόσωποι των κλινικών προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν ότι δεν είναι δυνατόν να ζητηθεί clawback, ενώ δεν έχει γίνει ακόμη εκκαθάριση των δαπανών. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αφοπλιστική: Ας αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο... 

Είναι αλήθεια ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης "κληρονόμησε" την καυτή πατάτα από τον προκάτοχό του Μάριο Σαλμά, τον οποίο μάλιστα έχει φροντίσει να αδειάσει και μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά το περασμένο φθινόπωρο, όταν έγινε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα. Λέγεται, δε, ότι ο πρωθυπουργός έγινε έξαλλος όταν τον ενημέρωσαν ότι το 2013 διαμορφώθηκε με αυθαίρετο τρόπο ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Πρόκειται ασφαλώς για έναν γόρδιο δεσμό, ο οποίος δεν λύνεται, αλλά... κόβεται. Οι ελπίδες για να κοπεί βασίζονται στο πλεόνασμα του 2013. Δηλαδή, να εγκριθεί ένα επιπρόσθετο ποσό για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ της τάξης των 150-200 εκατ. ευρώ. Το θέμα όμως είναι πώς θα περάσει μία τέτοια απόφαση, καθώς το πλεόνασμα αφορά τους κοινωνικά αδικημένους και όχι τους κλινικάρχες. Ίδομεν...

1 σχόλιο:

  1. Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συμβαίνει με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ομως όταν πριν από δύο χρόνια ετέθη για πρώτη φορά θέμα σύμβασης με τον νέο τότε φορέα, τότε ήταν η ώρα της διαπραγμάτευσης. Θέλετε κύριοι τα ιατρεία μας για να κάνετε ΠΦΥ, καθήστε να συζητήσουμε.Οργανωμένα, μαζικά, συντεταγμένα και προπαντός με σχέδιο και αντιπροτάσεις να πετύχουμε όσο το δυνατον καλύτερες συνθήκες εργασίας , άσκησης επαγγέλματος κλπ. Δυστυχώς τρέξαμε να συμβληθούμε άτακτα και σε κατάσταση πανικού μέσω ...fax.Ενώ οι φαρμακοποιοί....Οταν οι κρατούντες γνωρίζουν πως ότι και να μας κάνουν όσο και να μας εξευτιλίσουν θα βρουν γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, τότε συνάδελφοι πρέπει να περιμένουμε ακόμη χειρότερα.....Δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή