Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Πόλεμος τιμών για τους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr

Δεν αλλάζει το Υπουργείο Υγείας την απόφαση του για έλεγχο των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (ΙΕΕ). Ωστόσο, μειώνει το κόστος και περιορίζει τα πεδία ελέγχου.

Κάτι το rebate κάτι το claw back και οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, ιδιαιτέρως οι μικρομεσαίοι, εκφράζουν φόβους για τη βιωσιμότητα και την επιβίωση τους. Αυτό μετάφεραν και σε πρόσφατη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, οι επικεφαλής των ιατρών, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να κάνει λόγο ανοικτά για ορατό κίνδυνο κλείσιμο ιατρείων και εργαστηρίων.

Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, προτείνουν διαχωρισμό των πεδίων ελέγχου. Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) του ΕΟΠΥΥ θα αναλάβουν τον Διοικητικό και Οικονομικό έλεγχο και οι ΙΕΕ τον κλινικό. Έτσι το κόστος μειώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμη και στο 0,3% (από 3%, ποσό που υπολογίζεται πως θα αντιστοιχούσε σε 18 εκατ. ευρώ), με τον ΠΙΣ να υπολογίζει πως θα είναι σίγουρα κάτω του 1%. Αλλά και ο πάλι, ο Σύλλογος θεωρεί το βάρος για τους μικρομεσαίους θα είναι δυσβάστακτο και φαίνεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτική του δυνατότητα για να το μειώσει περαιτέρω, επιμένοντας πως ο έλεγχος θα πρέπει να διεξάγεται συνολικά από τον ΕΟΠΥΥ. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, βέβαια βάζει και την παράμετρο της μεθόδου των ελέγχων, τονίζοντας πως οι δαπάνες των γιατρών θα πρέπει να ελέγχονται με βάση τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Ο Υφυπουργός Υγείας φέρεται να επισήμανε ότι θα πραγματοποιηθεί συμψηφισμός του rebate και clawback του 2013 με τα οφειλόμενα των μηνών του ίδιου έτους, καθώς επίσης και με το ποσοστό 10% που δεν έχει ακόμα καταβληθεί για πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου